Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

”Αν θέλουν χρυσό να πάνε στις θυρίδες της Ελβετίας”

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 

 ”Αν θέλουν χρυσό να πάνε στις θυρίδες της Ελβετίας”



  Ντίνα Δασκαλοπούλου,
getFile-281«Εδώ είμαστε γκάτζοι βέροι, αλλά δεν έχουμε γαϊδουρινή υπομονή. Για την ακρίβεια, δεν έχουμε καθόλου υπομονή, ειδικά όταν μας λένε ότι θα μας επιβάλουν το χρυσό με κάθε κόστος». Ο Γιάννης είναι ένας από τους 7.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν χθες στην Αλεξανδρούπολη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη. «Γκάτζος» σημαίνει γαϊδούρι, όσο για την υπομονή όλων εδώ, μοιάζει να έχει προ πολλού εξαντληθεί.
Ταξίδεψαν από την Κομοτηνή, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική για να δώσουν τη δική τους απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης, πως εντός των ημερών η άδεια για την έναρξη των εργασιών στο Πέραμα και στις Σάπες υπογράφεται. «Πανθρακικός ξεσηκωμός» ήταν το σύνθημά τους και το επιβεβαίωσαν: σε αντίθεση με τη Χαλκιδική, στη Θράκη όλοι οι δήμοι, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όλες οι επιστημονικές ενώσεις, όλα τα σωματεία έχουν πάρει θέση εναντίον της επένδυσης.
Ετσι, βρέθηκαν στον δρόμο δίπλα δίπλα κάτοικοι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι, φοιτητές και μαθητές, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, παπάδες και καλοβαλμένες κυρίες, αντιεξουσιαστές και μέλη του ΠΑΜΕ.
Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η μαθήτρια Ειρήνη Πατλάκη: «Οι νέοι ανησυχούν περισσότερο από εσάς. Ποτέ δεν θα συνέβαλα σε κάτι τόσο φρικτό. Αυτοί που είναι υπέρ, δεν σκέφτονται ότι για να παίρνουν έναν πενιχρό μισθό θα ξυπνάνε με δυναμίτες; Πουλάτε τη γη μας, το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να πολεμάς». Στο πνεύμα κι ο μαθητής Φώτης Αυγουστίδης: «Ηρθε η ώρα να δείξουμε στους Καναδούς ότι η ζωή μας δεν εξαγοράζεται ούτε με δολάρια ούτε με ευρώ. Αν θέλουν χρυσό, να πάνε στις θυρίδες της Ελβετίας».
«Δεν θα παραδώσουμε τη γη μας σ’ αυτούς που θέλουν να τη λεηλατήσουν» είπε ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, Κωστής Σημιτζής, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης: «Οσοι δεν είναι εδώ σήμερα, να ξέρουν ότι η Ιστορία θα τους κρίνει και θα είναι αδυσώπητη. Δεσμευόμαστε πως δεν θα σας πουλήσουμε». Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, αποκάλυψε ότι η «Ελντοράντο» προσέφερε 1.000.000 ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος στον δήμο: «Να ξεπουλήσω τα παιδιά μας στη λοταρία των χρυσοθήρων; ΟΧΙ. Αντώνη Σαμαρά, άκουσε τη Θράκη. Πάρε πίσω τη δήλωσή σου. Εμείς δεν παρακαλάμε μόνο. Σηκώνουμε και μπαϊράκι».
Εντονη ήταν η οργή τόσο από τους ομιλητές όσο κι από τον κόσμο εναντίον των ΜΜΕ από τον τρόπο που (δεν) παρουσιάζουν τον αγώνα τους. Ενα από τα κεντρικά πανό έξω από το δημαρχείο έγραφε: «Οι χρυσοθήρες εξαγοράζουν δημοσιογράφους και πολιτικούς για να μας πείσουν για το παράλογο. Ντροπή. Να τους διώξουμε».
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των κατοίκων της Χαλκιδικής με τα πανό τους, ενώ η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη μετέφερε το κλίμα αστυνομοκρατίας και την καταστολή που υφίστανται, «το πείραμα Σαμαρά με κόστος τη δημοκρατία και την κατάρρευση του Συντάγματος». Εκ μέρους των κατοίκων του Κιλκίς μίλησε η Αναστασία Μπάμπου: «Αυτοί που κυβερνάν έχουν διαγράψει τη λέξη αξιοπρέπεια από το λεξιλόγιό τους. Οι κύριοι με τις γραβάτες στα γραφεία τους μαζί με τους Μπόμπολες σχεδίαζαν τη δική μας καταστροφή. Δεν πουλιόμαστε για όλο το χρυσάφι του κόσμου. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Δεν θα περάσει. Με οποιοδήποτε κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου