Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τα μεταλλεία χρυσού

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τα μεταλλεία χρυσού

 




Συλλαλητήριο έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Eντωμεταξύ ελεύθεροι αφέθηκαν χθές οι τέσσερις συλληφθέντες από την Ιερισσό σε βάρος των οποίων υπάρχουν κατηγορίες για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν πολυήμερη αναβολή της δίκης για συλλογή περισσότερων στοιχείων για την υπόθεση. Η δίκη πήρε τελικά, αναβολή για τις 20 Μαρτίου.


Στην έξοδό τους από το δικαστικό μέγαρο έγιναν δεκτοί από το πλήθος που περίμενε από το πρωί με αγκαλιές και χειροκροτήματα.

Nωρίτερα οι δικηγόροι των κατοίκων και οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» δεσμεύτηκαν, σε σχετική σύσκεψη, να ενημερώνουν γραπτώς τον Εισαγγελέα για οποιοδήποτε συμβάν είναι άξιο αναφοράς, ενώ παρουσίασαν και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών από τη δική του οπτική γωνία ο καθένας. Όλες οι πλευρές, εξάλλου, συμφώνησαν στο αυτονόητο, πως θα πρέπει δηλαδή να τηρούνται οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των άρθρων του Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας κατά τους ελέγχους στα χωριά της περιοχής, ενώ στάθηκαν στην υπερβολική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό.

Το χρονικό
Α
πό χθες, Πέμπτη, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αριστοτέλη και κυρίως στην Ιερισσό ήταν ανεξέλεγκτη. Το πρωί της Πέμπτης δυνάμεις των ΜΑΤ, επιχείρησαν παρουσία Εισαγγελέα, να μπουν στην πόλη. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιστάθηκαν σθεναρά με αποτέλεσμα οι άνδρες της αστυνομίας να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέσα στην πόλη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα ακόμη εναντίον μαθητών, στο σχολείο. Ως αποτέλεσμα των επεισοδίων ένας 15χρονος τραυματίστηκε από κάλυκα δακρυγόνου, ο οποίος έπεσε στο κεφάλι του, ενώ πολλοί μαθητές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών που εισέπνευσαν. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ τρεις νομικοί, εκπρόσωποι των αντιδρώντων κατοίκων της Θεσσαλονίκης ζήτησαν με προφορικό διάβημα, την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο Εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τον διευθυντή Ασφαλείας της πόλης και του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα το οποίο έγινε αργά το βράδυ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου