Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ευλογητός ο φαλλός


Ευλογητός ο φαλλός

Κέζα Λώρη
 Μεγαλύτερη σημασία από τη γκάφα έχει ο τρόπος με τον οποίο διορθώνει κανείς τη γκάφα του. Ο Μπαράκ Ομπάμα ξέφυγε ελαφρώς μπλέκοντας στους επαίνους για την γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνια ένα σχόλιο για την εμφάνισή της. Είπε ότι πρόκειται για «την πιο όμορφη γενική εισαγγελέα στη χώρα».
Ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε επικρίσεις και με ανακοίνωση επιχείρησε να αναστρέψει τις εντυπώσεις. Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να αναφέρεται σε μια επαγγελματία σαν να την φλερτάρει σε μπαρ. Είναι ανεπίτρεπτο να σχολιάζει την εξωτερική της εμφάνιση όπως θα ήταν ανεπίτρεπτο να σχολιάσει αν κάποιος άνδρας έχει ωραίους κοιλιακούς ή σφιχτούς γλουτούς.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τον «περισπασμό» που προκάλεσαν τα σχόλιά του. «Δεν ήθελε με κανένα τρόπο να μειώσει τις επαγγελματικές επιτυχίες και ικανότητες της γενικής εισαγγελέως».
Στα καθ' υμάς θεωρείται απολύτως φυσικό να σχολιάζεται η εξωτερική εμφάνιση των γυναικών και να εκφράζονται δημοσίως απόψεις για την εικαζόμενη σεξουαλική ζωή τους. Θεωρείται απολύτως φυσικό να αναρτώνται στο διαδίκτυο σχόλια που σε γενικές γραμμές υποδεικνύουν στις γυναίκες τη σεξουαλική επαφή, το γάμο και την τεκνοποίηση ως φάρμακο. Μόνο για τις γυναίκες. Οι άνδρες που γίνονται υστερικοί θεωρούνται απλά δυναμικοί. Δεν διανοείται κανείς να φτιάξει σενάρια για τα προσωπικά τους.

Στα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο σεξισμός αντιμετωπίζεται με φυσικότητα. Οι βουλευτίνες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: εκείνες που μπορούν να γίνουν θέμα φαντασίωσης και τις ανδρούτσες, δηλαδή εκείνες που είτε δεν έχουν σύζυγο ή αρνούνται να παίξουν τη γατούλα. Τα όσα λέγονται ψιθυριστά, όσα γράφονται στα μπλογκς, όσα αναρτώνται ως σχόλια στις αστικές εφημερίδες έχουν σαφώς μικρότερη σημασία από τα εκείνα ακούγονται στα επίσημα όργανα της Βουλής.

Να θυμηθούμε ορισμένα περιστατικά. Πριν από ενάμισι χρόνο, στη διάρκεια εργασιών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ η Εύα Καϊλή δυσανασχέτησε και κάτι είπε εκτός μικροφώνου. Ο Σωκράτης Ξυνίδης της υπέδειξε: «Πάψε μωρή καλτσοδέτα». Καμία επίπληξη δεν έγινε για την απαράδεκτη παρέμβαση. Ορισμένοι μάλιστα τη βρήκαν χαριτωμένη: έδεσε με όσα λέγονταν για τα κάλλη της νεαρής βουλευτίνας.

Το δεύτερο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, πριν από λίγους μήνες. Βουλευτές από διάφορα κόμματα λογομαχούσαν εκτός μικροφώνου. Κάτι είπε η Φωτεινή Πιπιλή και ένας ακροδεξιός την έβαλε στη θέση της.«Κάτσε κάτω ρε, τι μιλάς εσύ, πάλι πιωμένη είσαι;». Σαν να μιλούσε σε άτομο που μπήκε κατά λάθος στην αίθουσα, χωρίς να διαθέτει το αξίωμα. Σαν να ήταν η μόνη που πέρασε από το εντευκτήριο για να κάνει διάλειμμα. Φυσικά δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι αντίστοιχο για άνδρα_ παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τις δέκα το πρωί πίνουν το πρώτο τους ποτό.

Καταγράφονται αναρίθμητα τέτοια μικρά περιστατικά μαζί με τις φημολογίες για κάθε γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί ή να διοριστεί σε πολιτικό αξίωμα. Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς. Θυμόμαστε όλοι τα δημοσιεύματα, δήθεν χιουμοριστικά, που μιλούσαν για βουλευτές, μέλη της προανακριτικής επιτροπής, οι οποίο έλεγαν «Κάποιος θα κλείσει τα φώτα και τότε δεν θα αποφευχθεί το ξύλο». Η πιθανή χειροδικία σε βάρος της ήταν ένα αντρικό αστείο.

Η σεξιστική επίθεση εναντίον της από τον Βαγγέλη Βενιζέλο ξεπέρασε κάθε όριο. Δικαίωσε τη Ζερμέν Γκριρ και όλες τις φεμινίστριες που ασχολήθηκαν με το μίσος μεταξύ των δυο φύλων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υιοθέτησε την πιο ταπεινή αντίληψη για τις γυναίκες λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα σεξιστικά: «Σας εύχομαι να κυοφορήσετε κι εσείς συντόμως». Να βρει έναν άντρα για να στρώσει. Να κάνει παιδί για να ολοκληρωθεί. Να πλύνει και κανένα πιάτο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ζήτησε φυσικά συγγνώμη για τα σεξιστικά σχόλια. Τα θεωρεί διασκεδαστικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γελάει μόνος τους. Οι φαλλοκράτες στην Ελλάδα έχουν ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου