Κανένα σχόλιο για τα σενάρια διαδοχής της γ.γ. του κόμματος
Σίμος Χ
Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με οποιονδήποτε άλλον κομματικο φορέα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρουσίαση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς το 19ο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης στον Περισσό. Η εισήγηση έστειλε σαφές μήνυμα σε όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος που ασκούν κριτική στην τακτική του κόμματος, όπως αυτή διατυπώθηκε από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο ότι όσοι επιζητούν συμμαχίες είναι ρεφορμιστές και οπορτουνιστές, θέτουν εμπόδια στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, ενώ τόνισε πως όλες οι εκδοχές των προτάσεων που παρουσιάζει η υπόλοιπη Αριστερά αναπαράγουν τα μονοπώλια.
Στη μακροσκελή εισήγησή της, η Αλ. Παπαρήγα απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα του αν θα υπάρξει διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
Στη μακροσκελή εισήγησή της, η Αλ. Παπαρήγα απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα του αν θα υπάρξει διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
Όποιο σχήμα κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είτε με κορμό τη Ν.Δ., είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από την κρίση προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί πλήρως από την επιλογή του να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως η πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη συνιστά μια ρεφορμιστική λύση, η οποία δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική απάντηση στην κρίση προς όφελος των εργαζομένων.
Επίσης, ανέλυσε την τακτική και τη στρατηγική του κόμματος, για το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία συνοψίζεται στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, ως μεθοδολογία για την επίτευξη της επαναστατικής αλλαγής στην Ελλάδα, στρατηγική η οποία, σε πολιτικό επίπεδο, τοποθετεί το ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, σημείο το οποίο αποτυπώθηκε ρητά και με έμφαση σε πολλές αποστροφές της εισήγησης.
Μέσα Μεϊμαράκης, Καμίνης, έξω όλα τα κόμματα
Απουσίαζαν οι αντιπροσωπείες εργατικών και κομμουνιστικών άλλων χωρών από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Όπως διευκρίνισε η Αλ. Παπαρήγα, οικονομικοί λόγοι δεν επέτρεψαν στο κόμμα να καλέσει αντιπροσώπους από το εξωτερικό. Απουσίαζαν, επίσης, καθώς δεν είχαν προσκληθεί, αντιπρόσωποι από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απουσίαζαν πολιτικά πρόσωπα, αλλά και κορυφαία στελέχη από τον χώρο της αυτοδιοίκησης από τον συνεδριακό χώρο του Περισσού: μεταξύ των προσκεκλημένων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.
Από τον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής του κόμματος, Κώστας Καζάκος και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης. Επίσης παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Παρόντες ήταν κι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, όπως κι ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος της ΜΑRC. To συνέδριο τίμησαν, επίσης, οι πρέσβεις της Κύπρου, της Κούβας, της Κίνας, του Βιετνάμ, της Βενεζουέλας και της Παλαιστίνης.
Όλοι κάτω από τη σημαία...
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την προβολή ενός βίντεο διάρκειας 20 λεπτών, το οποίο επισκοπούσε τα κυριότερα σημεία από την ιστορία του ΚΚΕ, στο οποίο κυριαρχούσε η φράση, η οποία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των 20 λεπτών, “κάτω από την ίδια σημαία”, δίνοντας έμφαση στις καταγωγικές αρχές οι οποίες πρέπει να παραμείνουν ανέπαφες. Μεταξύ άλλων, στο βίντεο επισημαίνονται ως κομβικά γεγονότα για την πορεία του κόμματος η διάσπαση του 1968 και βεβαίως το 13ο συνέδριο του ΚΚΕ, το 1991. Μετά από 22 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα έχει διανύσει μια ούτως ή άλλως πολυκύμαντη πορεία, ξεκινώντας από το 13ο Συνέδριο, στο οποίο ανέλαβε για πρώτη φορά την ηγεσία του κόμματος. Τα σενάρια που κυκλοφορούν σε σχέση με τους “διαδόχους” της, περιλαμβάνουν ονόματα όπως αυτά του Δ. Κουτσούμπα, του Γ. Μαρίνου και του Ν. Σοφιανού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως το 19ο Συνέδριο θα εκλέξει και πάλι ως γενική γραμματέα την 68χρονη πλέον Αλ. Παπαρήγα.
Κριτική στους οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους...
“Το 19ο Συνέδριο δίνει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα πώς θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων ταξικών αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου από τη λαϊκή Δεξιά έως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά”, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, με σκοπό να δείξει πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αντικαπιταλιστική ρήξη και την απευθείας μετάβαση στον σοσιαλισμό.
Τόνισε ακόμα πως “σε μη επαναστατικές συνθήκες” οι συνταγές που προτείνονται από τους “ρεφορμιστές” και τους "οπορτουνιστές" δεν βοηθούν την “ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος: “Μήπως η πάλη κατά του Μνημονίου, το κούρεμα και η επιμήκυνση του χρέους, η διεύρυνση του κρατικού παρεμβατισμού, η διέξοδος από την κρίση με ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με τους καλούς καπιταλιστές μπροστά και όχι τους πειρατές, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο θα πιαστείς και θα συνεχίσεις να κρατάς στο χέρι όλη την αλυσίδα; Ή μήπως είναι το plan Β που πλασάρεται με την έξοδο από την Ευρωζώνη; Είναι κρίκος η κεϊνσιανή διαχείριση που προτείνεται από ρεφορμιστές και οπορτουνιστές; Είναι κρίκος η συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης; Όχι βέβαια”.
Αναφερόμενη σε όσους ασκούν κριτική εκ των έσω για την τακτική των συμμαχιών που ακολουθεί το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε: “Ορισμένοι καλοθελητές, μας εγκαλούν γιατί σήμερα δεν προωθούμε συνεργασίες με πολιτικά κόμματα ή με κάποια τμήματά τους με στόχο να αποτραπεί ο κατήφορος που έχει πάρει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μας προτείνουν δηλαδή να αγνοήσουμε τη σχέση πολιτικής και οικονομίας”. Και πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τραβήξει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, ολόκληρα τμήματα του πασοκικού μηχανισμού, έχοντας προσθέσει στην εκλογική του δύναμη ένα μέρος κομμουνιστικών ψήφων, απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες”.
Ανάδελφο ΚΚΕ
Η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε πως το ΚΚΕ συνιστά ένα εντελώς διαφορετικό στρατόπεδο, το οποίο έχει μέτωπο σε όλα τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα, τα οποία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ενταγμένα στις δυνάμεις του αστισμού: “Στην αστική ιδεολογία και το αστικό πολιτικό σύστημα ανήκουν ο εθνικοσοσιαλισμός - φασισμός και ο σύγχρονος σοσιαλδημοκρατισμός, που από την άποψη της οργανωτικής προέλευσης συνιστά νέο οπορτουνιστικό ρεύμα προερχόμενο από το κομμουνιστικό κίνημα”.
Συμπλήρωσε δε πως “τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουμε το δίπολο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα μετασχηματίζεται ως Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν συμβεί (πέρα από την αποδιάρθρωση της σοσιαλδημοκρατίας) στις τελευταίες εκλογές αποσχίσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εμφανίστηκε με εκλογική δύναμη και επιρροή η εθνικοσοσιαλιστική φασιστική Χρυσή Αυγή”.
Η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά λύση
“Είναι άλλο πράγμα η προτεινόμενη από μερικούς αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε.” τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: “Η πρόταση του ΚΚΕ που απευθύνεται στο λαό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του νομίσματος ούτε επίσης με τη σύνδεση της δραχμής με το δολάριο, τη στερλίνα, το γιεν ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα”.
Η λαϊκή συμμαχία
Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο: “Η Λαϊκή Συμμαχία είναι κοινωνική όσον αφορά ποιες κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να συμπαραταχθούν στον αγώνα, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής”. Τα σχήματα που περιλαμβάνει η Λαϊκή Συμμαχία είναι τα μετωπικά σχήματα που έχει στήσει το ΚΚΕ ανά κοινωνικό και εργασιακό χώρο: “Σήμερα στην Ελλάδα διαμορφώνονται τα φύτρα αυτής της συμμαχίας με τη μορφή ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ με κινηματική οργανωμένη βάση στους χώρους δουλειάς και στην εργατική - λαϊκή γειτονιά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου