Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στην κόψη του ρατσισμού

Στην κόψη του ρατσισμού



ΠΡΟΚΑΛΕΙ δέος η έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων στη χώρα. Η άγρια ξενοφοβική βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως παραδέχεται και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθηγητής Β. Καρύδης, που ερεύνησε ενδελεχώς το θέμα.

ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ συμμορίες εκμεταλλεύονται την αδυναμία των θυμάτων και χτυπούν πάντοτε άνανδρα. Οι καταγγελίες είναι πολύ λίγες σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά. Κάτι ο φόβος της απέλασης, κάτι οι απειλές των δραστών, τις αποτρέπουν. Ομως τα εγκλήματα είναι εδώ, συμβαίνουν μπροστά μας. Και, δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του κράτους κάνουν πολλές φορές πως δεν τα βλέπουν.


ΔΙΟΤΙ πώς αλλιώς να εξηγηθεί η αδιαφορία των διωκτικών αρχών μέχρι σήμερα; Οι νόμοι όντως υπάρχουν, εδώ και χρόνια. Η εγκληματική συμπεριφορά καθρεφτίζεται στο σώμα χιλιάδων άτυχων προσφύγων και μεταναστών. Ομως κάποιοι προτιμούν να κρύβονται πίσω από νομικές ασάφειες περί κινήτρων και δήθεν αποδεικτικές ελλείψεις.

ΤΟ ΝΕΟ αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επιβαρύνει ποινικά όσους παρακινούν σε πράξεις μίσους και ρατσιστική βία. Δεν φέρνει νέες διατάξεις (πλην εκείνων που αφορούν νομικά πρόσωπα ή επιβάλλουν στέρηση δικαιωμάτων). Εγείρει όμως και τις ενστάσεις νομικών για την αναγκαιότητα ρυθμίσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινικοποίηση ακόμη και της ελευθερίας έκφρασης.

ΠΙΣΩ από τις επιφυλάξεις αυτές οχυρώνονται πολλοί στη Ν.Δ. για να πετάξουν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο. Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι τους δυσκολεύει στο φλερτ με την Ακροδεξιά. Και προτάσσουν την πολιτική του «νόμου και της τάξης», των στρατοπέδων «φιλοξενίας». Το σίγουρο είναι ότι η αρνητική στάση του μεγάρου Μαξίμου δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ψήφισή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να φτάσουν στα άκρα αν η Ν.Δ. το απορρίψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το συζητάει, χωρίς να αποκλείει και θετική ψήφο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των ρατσιστικών εγκλημάτων και των νεοναζιστικών μορφωμάτων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο -επικίνδυνων για τη δημοκρατία- μικροπολιτικών παιχνιδιών. Είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Απαιτεί αυξημένη δημοκρατική εγρήγορση και ευαισθησία απ' όλους. Γιατί και οι νόμοι εφαρμόζονται, εν τέλει, από τους ίδιους ανθρώπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου