Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ: Συνέδριο αγώνα και ανατροπής

16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ: Συνέδριο αγώνα και ανατροπής

Σωτήρης Μάρταλης*
Από τις 30 Ιούνη έως τις 3 Ιούλη θα γίνουν οι εργασίες του 16ου συνέδριου της ΟΛΜΕ. Παρά το ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι σε επιστράτευση, το 16ο συνέδριο οφείλει να είναι ένα συνέδριο αγώνα και ανατροπής, που θα απαντήσει στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης και θα οδηγήσει τον κλάδο στον αγώνα για την ακύρωση των μέτρων των μνημονίων.
Πρέ­πει να γίνει το πρώτο βήμα για ένα σχέ­διο και ένα πρό­γραμ­μα, που θα εμπο­δί­σει τις απο­λύ­σεις και τις υπο­χρε­ω­τι­κές με­τα­θέ­σεις, με αγω­νι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις με το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων τον Σε­πτέμ­βρη.


Μέχρι στιγ­μής, στις 77 από τις 80 ΕΛΜΕ που έχουν γίνει εκλο­γές, οι Συ­νερ­γα­ζό­με­νες Εκ­παι­δευ­τι­κές Κι­νή­σεις (ΣυνΕΚ) είναι πρώτη δύ­να­μη με 30%, ακο­λου­θούν ΔΑΚΕ 24%, Πα­ρεμ­βά­σεις 16,5%, ΠΑΜΕ 16% και ΠΑΣΚΕ κάτι λι­γό­τε­ρο από 10%.

Για πρώτη φορά η Αρι­στε­ρά, όπως δεί­χνουν τα μέχρι τώρα απο­τε­λέ­σμα­τα, θα έχει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία στην ομο­σπον­δία. Οι ΣυνΕΚ θα έχουν 3 ή 4 έδρες και από 2 οι Πα­ρεμ­βά­σεις και το ΠΑΜΕ, δη­λα­δή το σύ­νο­λο τις Αρι­στε­ράς θα έχει 7 ή 8 έδρες από τις 11 του ΔΣ. Η ΔΑΚΕ ανα­μέ­νε­ται να έχει 3 έδρες και η ΠΑΣΚΕ μία ή καμία (από τις 5 που είχε κά­πο­τε, όταν ήταν πρώτη δύ­να­μη). Η συ­νερ­γα­σία της Αρι­στε­ράς, όμως, έχει δυ­σκο­λί­ες. Όσον αφορά τις δυ­νά­μεις του ΠΑΜΕ, κι­νού­νται με αμυ­ντι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό και απο­μο­νω­τι­κή λο­γι­κή, που κα­τα­λή­γει στο να κα­τα­τάσ­σει τις ΣυνΕΚ στους βα­σι­κούς του αντι­πά­λους. Οι Πα­ρεμ­βά­σεις, του­λά­χι­στον σε επί­πε­δο ΕΛΜΕ, έχουν κι­νη­θεί σε θε­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση, με απο­τέ­λε­σμα να δη­μιουρ­γη­θούν πολλά κοινά σχή­μα­τα, και να προ­ω­θη­θούν κοι­νές θέ­σεις, παρά το ότι κε­ντρι­κά απορ­ρί­πτουν τη συ­νερ­γα­σία.

Οι ΣυνΕΚ θα πά­ρουν την πρω­το­βου­λία να απευ­θύ­νουν πρό­τα­ση στις Πα­ρεμ­βά­σεις και το ΠΑΜΕ, για κοινή πλατ­φόρ­μα στο συ­νέ­δριο, που θα δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα να υπάρ­ξουν απο­φά­σεις και άξο­νες δρά­σεις για την υπε­ρά­σπι­ση του δη­μό­σιου σχο­λεί­ου, των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, της μη απο­δο­χής απο­λύ­σε­ων-με­τα­θέ­σε­ων.

Η ΟΛΜΕ απο­τε­λεί ίσως την πρώτη από τις με­γά­λες ομο­σπον­δί­ες του δη­μο­σί­ου που ανα­τρέ­πο­νται οι συ­σχε­τι­σμοί και η κυ­ριαρ­χία των ΠΑ­ΣΚΕ-ΔΑ­ΚΕ. Η Αρι­στε­ρά στην εκ­παί­δευ­ση οφεί­λει να αντα­πο­κρι­θεί στην πρό­κλη­ση και τις δυ­να­τό­τη­τες που ανοί­γο­νται. Οφεί­λει να πάρει πρω­το­βου­λί­ες, να ανοί­ξει δρό­μους που θα δώ­σουν ου­σια­στι­κό ρόλο στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα, έτσι ώστε να στα­μα­τή­σει να είναι δε­κα­νί­κι τις κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής και να γίνει η δύ­να­μη που θα ακυ­ρώ­σει τα μνη­μο­νια­κά μέτρα. Το 16ο Συ­νέ­δριο της ομο­σπον­δί­ας μας μπο­ρεί και πρέ­πει να είναι ένα συ­νέ­δριο αγώνα και ανα­τρο­πής.
 *Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου