Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η λεηλασία των Ταμείων

Η λεηλασία των Ταμείων

Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συνταξιούχοι δεν ζουν το ελληνικό success story, καθώς σε διάστημα περίπου τριάμισι ετών, που έχει διανύσει η χώρα από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, το εισόδημά τους, που έτσι κι αλλιώς ήταν πενιχρό, έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Η αφαίμαξη των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, η εξαέρωση των αποθεματικών τους λόγω της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το τζογάρισμα της περιουσίας τους σε τοξικά ομόλογα ή ομόλογα υψηλού κινδύνου -που είχε προηγηθεί- και η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες, που αποτελούν μία υπαρκτή πραγματικότητα στη χώρα μας, τα έχει απογυμνώσει πλήρως από πόρους, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική ακόμη και η καταβολή των συντάξεων.

Τα δεινά όμως των ασφαλισμένων μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό την εποχή του Μνημονίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και νέα σχέδια που οδηγούν και σε νέο ψαλίδισμα των συντάξεων πείνας και βυθίζουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην κοινωνική εξαθλίωση, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η χώρα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», θα επιφέρει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, καθώς θα δημιουργηθεί μόνο ένα Ταμείο, στο οποίο θα συγχωνευθούν όλα τα υπόλοιπα. Η βασική σύνταξη που θα χορηγείται από το νέο Ταμείο θα είναι ενιαία (360 ευρώ) και θα διαφοροποιείται μόνον η αναλογική, που θα εξαρτάται από τον εργασιακό βίο, αλλά σταδιακά ώς το 2020 δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 48% του βασικού μισθού (από 70% που είναι σήμερα). Το σχέδιο είναι πλήρως εναρμονισμένο στο «πνεύμα» της πρόσφατης έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, έτσι ώστε να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα στις νέες πιέσεις που δέχεται με τη μικρότερη δυνατή κρατική ενίσχυση και να μην καταρρεύσει.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου που βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και αυξάνει με ταχείς ρυθμούς την ανεργία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συνταξιούχων να υπερβαίνει κατά πολύ τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας, κάτι που στερεί σημαντικούς πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως και για τις επιπτώσεις που έχει η συνεχής λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων από την κυβέρνηση, η οποία με το πρόσχημα της διασφάλισης της καταβολής των συντάξεων διοχετεύει τους πόρους τους στο να κλείσει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου