Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ανασχηματισμός: Τι θέλει ο ΒενιΘέλος. Χάνουμε τον Σίμο. Μουρμούρα για Μουρούτη. Θρήνος στη Συγγρού

Ανασχηματισμός: Τι θέλει ο ΒενιΘέλος. Χάνουμε τον Σίμο. Μουρμούρα για Μουρούτη. Θρήνος στη Συγγρού



Πάρτε μελάνι και χαρτί: Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού, και τον υφυπουργό Τύπου ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Εκτός βέβαια από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνηση με αρμοδιότητες όμως και όχι τυπικές αλλά ουσιαστικές, που θεωρείται βέβαιο ότι έχει ήδη συμφωνηθεί να λάβει για τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διαδικασία αδειάσματος του Κουβέλη -και στήριξης του Σαμαρά.
Εκτός επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλοβλέπει. Για το οποίο όμως ο Σαμαράς διαβεβαίωσε χτες σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου τον Αβραμόπουλο ότι δεν υπάρχει θέμα -ο τελευταίος θα παραμείνει στη θέση του.

Αυτό εξηγεί γιατί έχει γίνει κίτρινος από τα νεύρα του ο κόκκινος Πάνος. Αντί του Εξωτερικών ο Σαμαράς θεωρείται πολύ πιθανό να αντιπροτείνει στον Βενιζέλο το υπουργείο Άμυνας, να πληρώσει δηλαδή ο Παναγιωτόπουλος μαζί με άλλους τα σπασμένα από τις καραμπόλες του ανασχηματισμού.
Εν μέσω λογαριασμών και διανομής υπουργείων πάντως ο Βενιζέλος έχει κάνει προς πάσα κατεύθυνση και στον Σαμαρά γνωστές τια απαιτήσεις του.
Πρώτον ζητάει να επικαιροποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, πράγμα που και ο Σαμαράς έχει δεχτεί. Μεταξύ άλλων και γιατί το κυβερνητικό πρόγραμμα της τρικομματικής, με βάση το οποίο υποτίθεται ότι πολιτεύτηκαν ως τώρα, δεν είναι παρά ένας κουρελόχαρτο -ένας μακρύς κατάλογος από δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Και στην πράξη η κυβέρνηση έκανε τα εντελώς αντίθετα από αυτά για τα οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Δεύτερον ζητάει να έχει η κυβέρνηση προοδευτικό πρόσημο. Πράγμα που μεταφράζεται να έχει η κυβέρνηση αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -που δίνουν προοδευτικό χρώμα κατά τον Βενιζέλο. Και επίσης να έχει περίοπτη θέση σ” αυτή ο ίδιος, που θεωρεί τον εαυτό του brand name προοδευτισμού.
Τρίτον να λειτουργεί η κυβέρνηση ως δικομματική, δηλαδή να μην τον αιφνιδιάσει ξανά ο Σαμαράς όπως έκανε με την υπόθεση της ΕΡΤ, η οποία οδήγησε την κοινωνία σε έκρηξη και την κυβέρνηση σε κρίση.
Μια είδηση που πρέπει να ξεχωρίσουμε σε όλα αυτά: Μάλλον χάνουμε τον Σίμο Κεδίκογλου -θα αντικατασταθεί από άλλον εκπρόσωπο με πιο ευρύ -προοδευτικό!- προφίλ.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι ο Σαμαράς έχει βάλει σε καραντίνα τους στενούς του συνεργάτες Σταμάτη, Μουρούτη και Κεδίκογλου, για το ωραίο σχέδιο που του πρότειναν -και ο ίδιος βέβαια δέχτηκε- να ξεπατώσουν την ΕΡΤ με τον τρόπο που το έκαναν.
Ο Χρύσανθος πάλι τη γλίτωσε, αν και του καταλογίζουν ότι συμφώνησε με το σχέδιο και δεν προφύλαξε τον πρωθυπουργό. Είχε όμως τη σωφροσύνη να μην εκτεθεί με ανοησίες και πανηγυρισμούς περί νέας Ελλάδας και Σαμαρά σε ρόλο Μεγαλέξανδρου όπως ο «επιπόλαιος Μουρούτης» -την έκφραση χρησιμοποίησε άνθρωπος του Μαξίμου.
Με όλα αυτά πάντως το ανώτερο στρώμα στελεχών της ΝΔ είναι σε αναβρασμό. Και δεν λείπουν οι θρήνοι και οι οιμωγές -στο παρασκήνιο φυσικά, να μην ακουστούν- που υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς με τους ανθρώπους του πήρε την πρωτοβουλία για την ΕΡΤ, χωρία να ρωτήσουν κανένα, και τώρα θα την πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν καμιά ευθύνη και έμαθαν τα νέα από την τηλεόραση.
Για να αποδειχτεί ότι η ζωή είναι σκληρή και η πολιτική σκληρότερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου