O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισκέφτηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις μια μέρα πριν φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο ελεγκτών της τρόικας, και δήλωσε ότι "προτεραιότητα στη λίστα έχει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να γίνει φιλική προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα."

Πρόκειται για άλλη μια παραπλανητική δήλωση, απ' αυτές με τις οποίες εξοντώνεται η εργασία και η προαναγγελθείσα αποτυχία βαφτίζεται "ιστορία επιτυχίας".
Η κάθετη μείωση των αποδοχών, οι άγριες περικοπές στα κρατικά κονδύλια για την υγεία, τις συντάξεις και την εκπαίδευση, οι εξαγγελίες για συρρίκνωση του κράτους και η τρομοκρατία για τις επικείμενες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αποδιοργανώνουν τη δημόσια διοίκηση. Επί δύο και πλέον χρόνια, χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στη σύνταξη αναμένουν να εκδοθεί η σύνταξη τους. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τη δημόσια διοίκηση φιλική προς τον πολίτη;

Στόχος των μέτρων δεν είναι να γίνει αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη η δημόσια διοίκηση, αλλά να παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο χρυσοφόροι τομείς όπως η ενέργεια, τα σκουπίδια και ο τζόγος ή να εμπορευματοποιηθούν πολύτιμα δημόσια αγαθά όπως το νερό. Όταν λοιπόν ο κύριος Προβόπουλος μιλά για δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δεν εννοεί ένα νέο πλαίσιο διακριτών ρόλων και σχέσεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά υποταγή ή και αφαίρεση κρίσιμων τομέων του δημοσίου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα θα προωθηθούν με τη διάλυση ολόκληρων υπηρεσιών, όπως ο ξαφνικός θάνατος δημοσίων επιχειρήσεων, π.χ. της εθνικής εξοπλιστικής βιομηχανίας, που θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ο σκοπός της και να προσφέρει σε έργα δημοσίου οφέλους.

Η διάλυση του Δημοσίου συμβαίνει σε μια περίοδο που είναι αναγκαία η δημιουργία κοινωνικής ασπίδας για την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός όμως ότι η τρικομματική κυβέρνηση, μετά το διάλειμμα της οπερέτας σχετικά με την τύχη του αντιρατσιστικού νόμου, επιστρέφει στη σκληρή ατζέντα του Μνημονίου, επιβεβαιώνει ότι το Μνημόνιο όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά η τροϊκανή κυβέρνηση θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και όχι των κοινωνικών αναγκών.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ο Αλ. Τσίπρας χθες, στη Δραπετσώνα, εξήγγειλε πρόγραμμα ρεαλιστικών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, προϊδεάζοντας για τις επιλογές και την ποιότητα του κοινωνικού προγράμματος της Αριστεράς.