Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΜΕΤΡΟ «Βυζαντινή Πομπηία» τα αρχαία της Βενιζέλου

ΜΕΤΡΟ «Βυζαντινή Πομπηία» τα αρχαία της Βενιζέλου 

 Περισσότεροι από 50 βυζαντινολόγοι -καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο- βρέθηκαν χθες στο σταθμό μετρό της Βενιζέλου και τοποθετήθηκαν σχετικά με τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί εκεί.
 Της Κυριακής Τσολάκη
 Όλοι τους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινολογίας, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στην πόλη.



Την αντίθεσή τους στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η οποία προβλέπει τη μετακίνηση των αρχαίων ευρημάτων τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στο σταθμό μετρό της Βενιζέλου, εξέφρασαν χθες το πρωί στην επιτόπια επίσκεψή τους στο χώρο οι 50 υποψήφιοι διδάκτορες και οι εννέα διδάσκοντες του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πάολο Οντορίκο. «Τα ευρήματα αυτά αποτελούν για μένα τη Βυζαντινή Πομπηία», λέει στη «Μ» ο ίδιος για το βυζαντινό σταυροδρόμι πάνω στο οποίο προσέκρουσαν τελικά οι εργασίες του μετρό.
Ο Πάολο Οντορίκο ως διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Socialesτου Παρισιού αναλύει αυτή τη θέση του. «Η Θεσσαλονίκη, ενώ έχει πολλές πανέμορφες εκκλησίες, δεν έχει τίποτε άλλο που να αναδεικνύει την καθημερινή ζωή της βυζαντινής εποχής, γι’ αυτό τα συγκεκριμένα αρχαία ευρήματα είναι πολύ σημαντικά».
Κατανοεί τη σύγχρονη ανάγκη της κατασκευής ενός μετρό, αλλά «ο σταθμός θα μπορούσε να γίνει λίγο παραπέρα ή να συνυπάρξει με τα αρχαία. Είναι εντελώς λάθος να καταστραφεί αυτή η περιοχή», τονίζει εκφράζοντας την ομόφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων σπουδαστών και καθηγητών του Θερινού Πανεπιστημίου.
Με βάση την εκτίμησή του στο σημείο εκείνο μπορεί να γίνει μία πολύ σημαντική επένδυση για το μέλλον της πόλης. «Αυτή η περιοχή μπορεί να τραβήξει πολύ κόσμο, αν ανοίξει προς το κοινό, μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ τουριστικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η κυριότερη βυζαντινή πόλη, γιατί η Κωνσταντινούπολη έχει καταστραφεί και έχει ξαναχτιστεί. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους Τούρκους που καταστρέφουν τα πάντα κι εμείς να κάνουμε τα ίδια», τονίζει ο κ. Οντορίκο.

Ο ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Η τελετή έναρξης του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, εναρκτήριας ημέρας των μαθημάτων, τα οποία παρακολουθούν υπότροφοι επιλεγμένοι από 100 υποψήφιους από όλη την Ευρώπη, τις χώρες του Καυκάσου, τη Νότια Αμερική και την Ιαπωνία. Το θέμα που επιλέχτηκε για το φετινό κύκλο σπουδών «Κοινότητες και Ομάδες στο Βυζάντιο» φιλοδοξεί να μελετήσει τα ποικίλα στοιχεία που συνθέτουν τη βυζαντινή κοινωνία, τις κοινωνικές ομάδες και τις διάφορες κοινότητες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της βυζαντινής χιλιετηρίδας.
«Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την παρουσία βυζαντινολόγων ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη χώρα.
Το θέμα μας φέτος αναδεικνύει τον πολυσύνθετο και πολυπολιτισμικό βυζαντινό κόσμο», επισημαίνει ο Πάολο Οντορίκο, που είναι ιταλικής καταγωγής, με σπουδές στη Γαλλία, αλλά και πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, αφού η σύζυγός του είναι Ελληνίδα.
Το Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του δήμου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με τη Δημόσια Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Γαλλίας. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου