«Κόκκινο πανί» για τους κατοίκους η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων άρχισε η κατασκευή του έργου
Ευκαρπία, όπως… Ιερισσός
Του Νίκου Φωτόπουλου
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…». Γι” άλλη μια φορά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα έργο που θα υποβαθμίσει κι άλλο την ποιότητα ζωής μιας ήδη περιβαλλοντικά απαξιωμένης περιοχής, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και με μια εισαγγελική παραγγελία που απαγορεύει την πρόσβαση στους πολίτες, άρχισε χθες τα ξημερώματα η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Ευκαρπία.
Ηταν 6 το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο χωροθετημένο οικόπεδο, δίπλα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, μαζί με μια κλούβα που θα «φιλοξενούσε» τυχόν συλληφθέντες κατοίκους και έναν εισαγγελικό λειτουργό για τη διευκόλυνση της επιχείρησης…
Στις 7 άρχισε να στήνεται φράχτης! Ενα όχημα της εργολήπτριας εταιρείας πέρασε στον χώρο και ξεκίνησε εργασίες περίφραξης.
Αιφνιδιασμός
Οι ενέργειες αυτές αιφνιδίασαν τους αντιδρώντες κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους απουσιάζουν λόγω καλοκαιριού. Αρκετοί, πάντως, ήταν αυτοί που έσπευσαν επιτόπου, ανάμεσά τους ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης, και ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης. Ο εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία του ΣΜΑ, Μιχάλης Σπάσος, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση μεταξύ μας και με τον Δήμο Παύλου Μελά για να συντονιστούμε και να προσδιορίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας», και υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά έχει λάβει απόφαση κατά του έργου.
«Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και ετοιμότητα ώστε να διερευνήσουμε νομικά τρόπους ώστε να καταθέσουμε έφεση κατά της άδειας εκτέλεσης του έργου», τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής, Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Από την άλλη πλευρά, στην περιοχή βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.
«Θα πρέπει επιτέλους να βάλουν νερό στο κρασί τους αυτοί που αντιδρούν στο έργο, το οποίο είναι σημαντικότατο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό Θεσσαλονίκης», ανέφερε.
Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, που την περασμένη βδομάδα επισκέφθηκε τον εισαγγελέα και ζήτησε την παρέμβασή του για να γίνει ο ΣΜΑ. «Καλούμε τους αντιδρώντες να συναινέσουν για το περιβαλλοντικό αυτό έργο. Τους καλούμε να βρεθούν στον χώρο εκτέλεσης των έργων για να ελέγξουν την κατασκευή του, αλλά και αργότερα τη λειτουργία του», είπε.
Οι αντιδράσεις
Οι εργασίες στην Ευκαρπία είχαν διακοπεί στις αρχές του 2012 από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στη δημιουργία του ΣΜΑ και ζητούν αλλαγή της χωροθέτησής, κάνοντας λόγο για ένα γιγαντιαίο έργο που θα επιβαρύνει την περιοχή. Θυμίζουν ότι «υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τα συμφέροντα ορισμένων αδιαφορούν για την ποιότητα της ήδη υποβαθμισμένης ζωής μας».
Αλλωστε, έχουν αντιπροτείνει «ο περιφερειακός σχεδιασμός να μοιράσει το βάρος των απορριμμάτων μιας ολόκληρης πόλης σε μικρούς ΣΜΑ σε πολλές περιοχές και όχι σε έργα-τέρατα στην πόρτα των σπιτιών μας». Επίσης, με τη συμπαράσταση του Δήμου Παύλου Μελά, «έχουμε προτείνει την ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά οι υπεύθυνοι αρνούνται».
Κάτω από αυτές τις αντιδράσεις, το πρώτο διάστημα παρενέβη η Αστυνομία ύστερα από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη του χώρου. Δεκάδες κάτοικοι κλήθηκαν τότε να δώσουν καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα, δύο συνελήφθησαν και τελικά αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Μετά τη χθεσινή «καταδρομική» αστυνομική επιχείρηση, η σύγκρουση ανάμεσα στην Πολιτεία και τους κατοίκους φαίνεται ότι οδηγείται στα άκρα.
Στα άκρα
Το δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του ΣΜΑ της Ευκαρπίας πραγματοποίησε χθες βράδυ μια ολονύκτια συζήτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής και από σήμερα καλεί καθημερινά συγκεντρώσεις στην πλατεία Δημοκρατίας με κατεύθυνση τον χώρο του εργοταξίου.
«Ο ΣΜΑ δεν θα κατασκευαστεί», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του και καταγγέλλει:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) τουλάχιστον 9 κλούβες των ΜΑΤ και ο εισαγγελέας λειτούργησαν ξανά ως ιδιωτικός στρατός του εργολάβου υπό τις εντολές του ΦΟΔΣΑ. Γι” άλλη μια φορά, οι τοπικοί άρχοντες του ΦΟΔΣΑ πάνε κόντρα σε χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης που υπογράφουν ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ, κόντρα σε 60 και πλέον συλλόγους και φορείς που πρωτοστατούν σε αυτό το δίχρονο αγώνα, σε δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της πόλης που έχουν ταχθεί υπέρ των κατοίκων που αντιδρούν, καθώς και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, που ομόφωνα δύο φορές έχει ταχθεί κατά του έργου.
»Με τη συνδρομή των ΜΑΤ και του εισαγγελέα προσπαθούν να επιβάλουν ένα γιγάντιο και καταστροφικό για την περιοχή μας έργο, ενάντια στην βούληση της τοπικής κοινωνίας να ακολουθηθεί μια ορθή διαχείριση για τα απορρίμματα. Ας ξέρουν καλά πως με την καταστολή και την επιβολή αστυνομοκρατίας δεν θα τα καταφέρουν ούτε και αυτή τη φορά!
»Το δίκιο είναι πιο ισχυρό από την κρατική καταστολή, τις πληρωμένες δημοσκοπήσεις και τα εργολαβικά συμφέροντα, που θέλουν την καύση σκουπιδιών και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου