Από μέρα σε μέρα πάει η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο που επιμένουν να το εφαρμόσουν ως στρατιωτικό πρόγραμμα από φέτος!
Αύριο οι αποφάσεις για το απεργιακό πρόγραμμα της νέας χρονιάς
Απεργιακό πρόγραμμα διαρκείας για τη διάσωση του δημόσιου σχολείου και την υπεράσπιση του εκπαιδευτικού εξετάζει από χθες η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, προκειμένου να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες θα θέσει στην κρίση του κλάδου στις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Με το απεργιακό πρόγραμμα που θα αποφασίσουν οι καθηγητές συντάσσεται και η ΟΙΕΛΕ, ενώ αναμένεται στον χορό των κινητοποιήσεων να μπουν και οι δάσκαλοι.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τέθηκαν στο τραπέζι οι προτάσεις των παρατάξεων, χωρίς ωστόσο να διαμορφωθεί πλειοψηφούσα πρόταση. Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις που αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, πρότειναν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου, πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 ή τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος κάθε απεργιακού πενθήμερου θα πραγματοποιούνται νέες Γενικές Συνελεύσεις, όπου ο κλάδος θα συζητά την πορεία του αγώνα του και θα ανανεώνει την απεργιακή του απόφαση. Ανάλογη πρόταση έκαναν και οι Παρεμβάσεις, που πλέον εκπροσωπούνται με δύο μέλη στο νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, θέτοντας ως έναρξη του απεργιακού αγώνα τη 16η Σεπτεμβρίου.
Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (με τρία μέλη στο Δ.Σ.) και της ΠΑΣΚ (μόνο με ένα) πρότειναν 48ωρη απεργία (η ΠΑΣΚ την τοποθέτησε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και δήλωσε ανοικτή και για νέα κινητοποίηση 48ωρης διάρκειας). Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση την επομένη του αγιασμού και νέες Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά πρότεινε το ΠΑΜΕ.
Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει τον αγώνα της με αυτόν τον καθηγητών των δημοσίων σχολείων, τονίζοντας ότι, για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει τον χώρο της εκπαίδευσης, πρέπει να αναπτυχθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Η ΟΙΕΛΕ θα κατεβάσει στις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της πρόταση για κοινή δράση και κινητοποιήσεις με την ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι στην καταστροφική αυτή πολιτική ο μόνος δρόμος είναι η συλλογική και μαζική αντίσταση ολόκληρου του κόσμου της εκπαίδευσης.
Και ενώ οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία των αποφάσεων για απεργία διαρκείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει εκπαιδευτικούς και μαθητές, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια για να κρύψει τις δραματικές συνέπειες των επιλογών της στην εκπαίδευση. Έτσι, ούτε χθες ανακοίνωσε τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα μεταταχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό εντείνει τις υποψίες ότι οι «θέσεις» δεν θα είναι 4.600, όπως είχε δηλώσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά πολύ λιγότερες. Επίσης, ακόμη αρνείται να διευκρινιστεί το υπηρεσιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στην πρωτοβάθμια, καθώς θεωρείται απίθανο να συσταθούν οργανικές θέσεις λόγω σχετικού απαγορευτικού της τρόικας. Άρα, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα συγκροτήσουν μια γκρίζα ζώνη με αμφίβολα εργασιακά δικαιώματα και μέλλον.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το σίριαλ με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα το έφερνε χθες στη Βουλή. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν το είχε καταθέσει. Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, μην ξεχνάτε ότι το αρχικό σχέδιο για το νέο Λύκειο είχε ανακοινωθεί ξημερώματα, η πιθανότερη ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου θεωρείται η σημερινή. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση επιμένει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι το αργότερο τις 6 Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστεί από φέτος! Τη μία εβδομάδα ψηφίζουμε, την άλλη εβδομάδα εφαρμόζουμε στου κασίδη το κεφάλι...
Πάντως, οι αλλαγές που έχει υποστεί το νομοσχέδιο είναι κοπτοραπτικής φύσεως και κυρίως θα αφορούν μαθήματα που το αρχικό σχέδιο άφηνε εκτός, όπως π.χ. η Πληροφορική.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές αντιδράσεις για τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, βρίθουν προσβολών κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών, αλλά διαφαίνεται μια αμηχανία ως προς την αντιμετώπισή τους. Έτσι, ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου, δηλώνει (στον ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, θεωρώντας ότι δεν θα χρειαστεί, διότι οι καθηγητές δεν θα ακολουθήσουν την ΟΛΜΕ. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης, αφήνει (στο MEGA) ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ούτε για μία ημέρα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου