Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αυτοκριτική για να μείνουν όλα ίδια!

Αυτοκριτική για να μείνουν όλα ίδια!
Το ΔΝΤ προσπαθεί να ανασκευάσει την ομολογία του κορυφαίου οικονομολόγου Μπλανσάρ, εμπνευστή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας, ότι το Μνημόνιο καταρτίστηκε με λάθος πολλαπλασιαστή, με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη της ύφεσης, η οποία συνεχίζεται. Η κύρια αιτία, λέει τώρα το ΔΝΤ, ήταν ότι υπερεκτιμήσαμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και δεν προβλέψαμε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν εκεί διαρθρωτικές αλλαγές.


Τέτοιου είδους "αυτοκριτική" θυμίζει τον "μεταμελημένο" δολοφόνο, ο οποίος ενοχοποιεί το θύμα του γιατί ήταν ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η ψευδο-αυτοκριτική του ΔΝΤ δεν θίγει τον πυρήνα της πολιτικής χρεωκοπίας του Μνημονίου, που είναι η ακραία λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση. Ακόμη και η πρόβλεψη του αλήστου μνήμης γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν ότι θα υπάρξει "υποτίμηση μισθών και τιμών" διαψεύστηκε, καθώς το Μνημόνιο, π.χ. με την υπερφορολόγηση των καυσίμων και την ασυλία στις μονοπωλιακές καταστάσεις, οδήγησε σε ανατιμήσεις και έθρεψε την κερδοσκοπία.
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών και τότε πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας υπήρξε "χούλιγκαν" των μνημονιακών αυταπατών, ισχυριζόμενος ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 15% του ΑΕΠ!
Το ΔΝΤ μιλάει κατόπιν εορτής και ενώ συζητείται να αποχωρήσει από το σχήμα της τρόικας, αφήνοντας τη Γερμανία μόνη της να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Κατά τη συνήθειά του, το Βερολίνο λειτουργεί με τη μεθοδολογία της πολιτικής ομοιοπαθητικής. Ανάβει μεγαλύτερη φωτιά για να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη. Τι άλλο σημαίνει, άραγε, η δήλωση Σόιμπλε ότι θα δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα με νέο Μνημόνιο; Βαθύτερα στον κύκλο του υπερδανεισμού και της λιτότητας.
Οι σχεδιασμοί όμως στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο γίνονται επί χάρτου. Η ελληνική κοινωνία δεν βρίσκεται στο σημείο αιφνιδιασμού του 2010. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο, προδιαγράφουν νέα σχήματα και εκπλήξεις στους δανειστές και στο γερμανικό imperium.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου