Λύκειο, Λύκειο είσ' έδώ;
Αρχίζει να γίνεται παράδοση. Κάθε κυβέρνηση κάνει τη δική της «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Αυτό το κακόμοιρο το Λύκειο αλλάζει αενάως. Μεταμορφώνεται καταπώς θέλει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Αλλο Λύκειο διαμόρφωσε ο Γεράσιμος Αρσένης, άλλο ο Πέτρος Ευθυμίου, άλλο η Μαριέττα Γιαννάκου, άλλο η Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν θα ήταν κρίμα κι άδικο, ο νυν υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος να μην αφήσει τα δικά του αποτυπώματα στο ταλαίπωρο σώμα της Μέσης Εκπαίδευσης;
Ιδού λοιπόν το νέο Λύκειο. Το ακόμη πιο νέο. Το νεότατο. Εγεννήθη νύκτωρ. Περασμένα μεσάνυχτα Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, ακούστηκε -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου- το πρώτο του κλάμα. Τα επόμενα κλάματα θα είναι αυτών που θα υποστούν τις συνέπειες. Των μαθητών, των καθηγητών και, βεβαίως, των γονέων.
Οι μαθητές, για να μπουν σε κάποια ανώτατη σχολή, υποχρεώνονται να τρέξουν έναν τριετή εξεταστικό μαραθώνιο, αφού για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής θα προσμετράται πλέον η βαθμολογία όλων των τάξεων του Λυκείου και όχι μόνο της Γ' (όπως τώρα) ή και της Β' (όπως πριν από μερικά χρόνια). Ετσι, ακόμη και το 20άρι στα Θρησκευτικά ή τη Γυμναστική θα έχει σημασία για την εισαγωγή ενός μαθητή στη Νομική ή το Πολυτεχνείο. Η βαθμοθηρία γράφει νέες σελίδες δόξας.
Οι καθηγητές γίνονται ακόμη πιο εξεταστές. Αλλά, με τη διαθεσιμότητα, πλέον θα είναι λιγότεροι. Και με την κινητικότητα, θα υποχρεώνονται να περιοδεύουν από σχολείου εις σχολείον, ίσως και από χωρίου εις χωρίον. Ομως και τα σχολεία θα είναι λιγότερα, με τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Η τάξη των 30 και 35 μαθητών ξαναζεί.
Οι γονείς θα πληρώσουν. Πάντα πλήρωναν. Τώρα θα πληρώνουν περισσότερο. Το νέο Λύκειο δείχνει πολύ φιλικό με τα φροντιστήρια. Το όνειρο του παιδιού να γίνει επιστήμονας θα είναι ακόμη πιο ακριβό. Και η Παιδεία θα αποκτήσει ακόμη πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν και μερικές θετικές πλευρές. Οπως ότι μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές. Ή ότι η Α' Λυκείου θα προσφέρει περισσότερες γενικές γνώσεις. Επίσης, με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να μπαίνουν στις εξετάσεις θέματα κακοδιατυπωμένα, παρερμηνεύσιμα ή και λάθος.
Αλλά, λίγοι μπορούν να χαμογελούν με αυτές τις αλλαγές. Και πάντως πολύ λιγότεροι από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που βλέπουν στο νέο Λύκειο ένα γενναίο αναπτυξιακό μέτρο για τον κλάδο τους.
Αφού η ανάπτυξη Παιδείας είναι δύσκολο πράγμα, και αυτή η κυβέρνηση καταφεύγει στο εύκολο: την ανάπτυξη της (πάλαι ποτέ τρισκατάρατης) φροντιστηριακής παιδείας. Μέχρι την επόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου