Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η πολιτική και το κοντέρ

Η πολιτική και το κοντέρ
Του Παντελή Μπουκάλα
To βίντεο είναι σαφές. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται να προτρέπει κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν τον δήμαρχο Χρ. Πάχτα. Μολαταύτα, ο λαϊκιστικώς προτρέψας κ. Καμμένος προσέφυγε στο σύνηθες αυτοαπαλλακτικό, ισχυριζόμενος ότι παρεξηγήθηκαν τα λόγια του και ότι εννοούσε ή ήθελε να εννοήσει το πολιτικό λιντσάρισμα. Επειδή ο κ. πρόεδρος εκτιμά όλως ιδιαιτέρως τον εαυτό του, ως οφείλει, του ήταν αδιανόητο και αδύνατο να πει ότι επρόκειτο για αστοχία της στιγμής, ότι τον παρέσυρε ο συναισθηματισμός του, ότι άνθρωπος είναι κι αυτός και μια στο τόσο λαθεύει. Αν αναγνώριζε δημοσίως κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε την αυθεντία του. Οπότε στον ειδικό λαϊκισμό της λιντσαριστικής παρότρυνσης πρόσθεσε ολίγον λαϊκισμό γενικού περιεχομένου από το πλούσιο απόθεμά του. Θα παρουσιαστώ μετά χαράς στη Δικαιοσύνη, είπε, αν αυτή ασχοληθεί με το αρσενικό που δηλητηριάζει το νερό της Χαλκιδικής, αν, αν, αν... Αυτοσυγκρατηθείς πάντως, δεν παρασύρθηκε στην προσφιλή του συνωμοσιολογία, οι επιδόσεις του στην οποία του εξασφάλισαν επίζηλη θέση στη χορεία των εξπέρ του ευγενούς αυτού αθλήματος.


Προσωποπαγές το κόμμα του κ. Καμμένου, ανήκει πιθανόν στην κατηγορία των σχηματισμών δύο ή τριών εκλογικών χρήσεων. Τέτοια έχουν υπάρξει πολλά (με πιο ιδιόρρυθμο το ΚΕΠ του κ. Αβραμόπουλου, που δεν συμμετείχε ούτε μία φορά σε εκλογές). Και δεν θα πάψουν να δημιουργούνται όσο το «μωρέ, ας γινόμουν εγώ για μια μέρα πρωθυπουργός και θα βλέπατε», δεν έχει οπαδούς μόνο στα άσημα καφενεία, αλλά και στο καφενείο της Βουλής. Υπάρχει όμως κι άλλος γενεσιουργός παράγοντας: Οσοι υπούργεψαν και δεν διέπρεψαν φρονούν ότι, αν αποκτήσουν δικό τους κόμμα-σφραγίδα, θα αναβαπτιστούν, θα καθαρίσουν την προηγούμενη εικόνα τους, θα ξεφορτωθούν τα βαρίδια της εξουσιαστικής τους θητείας, βαρίδια αστοχιών, πιθανής διαπλοκής κ.ο.κ. Ο κ. Λοβέρδος, π.χ., απολύτως επιτυχημένος ως γνωστόν, είναι βέβαιος ότι, ως ιδιοκτήτης κόμματος πλέον, είναι πάλι φρέσκος· ένας αναγεννημένος που δικαιούται να ζητάει να παραβλέψουμε τη μέχρι χθες πολιτεία του…

Η ίδρυση προσωπικού κόμματος δεν λειτουργεί σαν λευκαντικό. Δεν απαλλάσσει. Η πολιτική δεν είναι κοντέρ που το μηδενίζουμε. Παρεμπιπτόντως, ούτε η ψήφος έχει λευκαντικές ιδιότητες. Και σίγουρα δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Οσες ψήφους κι αν αποσπά ο Μπερλουσκόνι, λ.χ., τις εις βάρος του δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις αναιρέσει. Αλλά και η διαγραφή ενός πολιτικού από το κόμμα του διατηρεί την αξία της έστω και αν αυτός επανέλθει στα κοινά και εκλεγεί δήμαρχος, όπως ο κ. Πάχτας, ο οποίος μάλιστα εξελέγη νικώντας τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάχτας εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ λόγω μιας τροπολογίας που ευνοούσε το Πόρτο Καρράς, αρχές του 2004. Επί εννιά χρόνια οι πράσινοι κρατούν κλειστή την πόρτα τους στον πρώην υπουργό τους. Και αυτό μάλλον δεν το συνηθίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου