Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιμέτωπη με τα σωθικά της

Αντιμέτωπη με τα σωθικά της

Μόλις χθες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας ανακοίνωσε ότι τις υποθέσεις παράνομων πράξεων των μελών της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει στο εξής η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Κάτι ανάλογο είχε κάνει στο παρελθόν και η Ιταλία για να απαλλαγεί από τις εγκληματικές πράξεις των ακροδεξιών, νεοφασιστικών ομάδων.

Καθόλου ανεκτική σε παράνομες δράσεις των νεοναζιστικών οργανώσεων είναι και η γερμανική νομοθεσία. Διώκει και τιμωρεί τα μέλη των οργανώσεων που παρανομούν. Αλλά και η Γαλλία έχει μια εξίσου αυστηρή νομοθεσία για τις παραστρατιωτικές ομάδες ήδη από το 1936, όταν δηλαδή ήταν σε πλήρη δράση τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ στη Γερμανία. Εκτοτε η νομοθεσία της διευρύνθηκε και με άλλα αδικήματα και διατάξεις, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικό, φυλετικό ή εθνικιστικό κίνητρο.
Η Ελλάδα μέχρι τώρα έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εδειχνε διαχρονικά μια προκλητική ανοχή απέναντι σε όλα τα φαινόμενα οργανωμένης ρατσιστικής-φασιστικής βίας. Χάιδευε τα αυτιά, αλλά και τα χέρια των εγκληματιών δολοφόνων, που, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έσπερναν τον τρόμο και το θάνατο σε κάθε «άλλο», διαφορετικό, ή όποιον εκείνοι θεωρούσαν «επικίνδυνο». Η απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δ. Κουσουρή το 1998 είναι ενδεικτική. Ομως και τότε το νεοναζιστικό μόρφωμα έμεινε στο απυρόβλητο.
Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που ανέχθηκαν ή υποτίμησαν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Ενώ γνώριζαν τις προνομιακές σχέσεις των νεοφασιστών με την Αστυνομία, δεν έκαναν τίποτα όταν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ενεργούσαν κατά διαδηλωτών παρέα με τα ναζιστικά μέλη. Με τη σκανδαλώδη αυτή απάθεια, η πολιτική ελίτ της μεταπολίτευσης μονιμοποίησε και «νομιμοποίησε» τους ακροδεξιούς και ναζιστικούς θυλάκους μέσα στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τα σώματα καταστολής.
Αλλά και η πρωτοφανής αδράνεια των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών διόγκωσε το θράσος των παραστρατιωτικών ταγμάτων της Χρυσής Αυγής. Οταν ο «φίρερ» Μιχαλολιάκος θριαμβολογούσε για τη δράση των ταγμάτων εφόδου του και απειλούσε με ξιφολόγχες όσους τα επιβουλεύονται, οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν κινήθηκαν. Δεν έκαναν τίποτα για να αποκαταστήσουν την καταρρακωμένη νομιμότητα.
Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει. Να εφαρμόσει ό,τι κάνουν όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες. Τουλάχιστον στη θεωρία. Για να τα εφαρμόσει, όμως, στην πράξη πρέπει πρώτα να καθαρίσει τα σωθικά της και τα σωθικά του κράτους από την ακροδεξιά αρρώστια. Κι αυτό δεν είναι ούτε καν στη θεωρία αποφασισμένο. Πόσω μάλλον στην πράξη. 
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=387352

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου