Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: «Έκρηξη» προσέλευσης ανασφάλιστων Ελλήνων στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Θεσσαλονίκη: «Έκρηξη» προσέλευσης ανασφάλιστων Ελλήνων στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Οι 7 στους 10 ασθενείς που περνούν την πόρτα του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη είναι Ελληνες και αρκετοί αισθάνονται τυχεροί που έχουν αυτή την επιλογή, γιατί διαφορετικά... θα πέθαιναν!
«Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο, θα πεθαίναμε!» είναι η χαρακτηριστική φράση ασθενή με διαβήτη που χρειάζεται καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης αλλά δεν μπορεί να τις προμηθευτεί. Στο κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης έχει τη φροντίδα των γιατρών και στέκεται με ευγνωμοσύνη απέναντί τους.

Μέσα σε δυο χρόνια, οι εθελοντές γιατροί στους χώρους του ιατρείου, στην Αισώπου 24, δέχτηκαν περισσότερες από 15.000 επισκέψεις ανθρώπων που τους είχαν ανάγκη. Περισσότεροι από 10.000 πολίτες, κυρίως ανασφάλιστοι, δέχτηκαν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
Πέρσι, το 55% των επισκεπτών στο ιατρείο ήταν Ελληνες και το 45% αλλοδαποί, ωστόσο οι συνεχείς περικοπές στις ιατρικές παροχές και η ανέχεια στερούν από όλο και πιο πολλούς Ελληνες την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.
Τα στοιχεία αυτά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου γιατροί και ασθενείς του ιατρείου, που λειτουργεί προσφέροντας καθημερινά ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Στοιχεία- μάρτυρες
Από την έναρξη λειτουργίας του, το Νοέμβριο του 2011, τουλάχιστον 10.000 ασθενείς επισκέφτηκαν το ιατρείο και η προσέλευση συνεχώς αυξάνεται.
Όπως τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου οι νοσοκομειακοί γιατροί Θοδωρής Ζδούκος και Βασίλης Τσάπας οι οποίοι παρέχουν εθελοντική προσφορά στο ιατρείο, στην υπηρεσία των ανασφάλιστων βρίσκονται 170 εθελοντές. Αλλοι 100 γιατροί συνδράμουν ως εξωτερικοί συνεργάτες, ενώ περίπου 170 φαρμακεία προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ζδούκο, το 40% του πληθυσμού, λόγω έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης, στερείται ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ όλο και περισσότεροι δεν πληρούν καν τις προϋποθέσεις για να βγάλουν βιβλιάριο απορίας από την Πρόνοια, αφού ή έχουν περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, ακόμα και... αυτοκίνητο, ή χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα.
Το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης αποτελεί πρωτοβουλία εθελοντών γιατρών και δεν χρηματοδοτείται από φορείς ή προγράμματα.
«Οι εθελοντές και οι ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στον αποκλεισμό, να αντισταθούμε στο θάνατο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή», είπαν με μια φωνή οι παραβρισκόμενοι στη συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις απαράδεκτες ελλείψεις της Πολιτείας.
«Δε μετέχουμε προγράμματα γιατί η Πολιτεία πρέπει να είναι πάροχος δωρεάν υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες», διευκρίνισε ο κ. Τσάπας, προσθέτοντας ότι «οι ασθενείς δεν πεθαίνουν σήμερα εξαιτίας της πάθησής τους αλλά επειδή είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας και γι΄ αυτό δεν αντιμετωπίζεται η πάθησή τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου