Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Παρέλαση και φιλοπατρία

Παρέλαση και φιλοπατρία



Εμμένει στην απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που πιστεύει ότι για να τιμήσει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να επαναφέρει τις στρατιωτικές παρελάσεις των μηχανοκίνητων τμημάτων και τις πτήσεις επίδειξης των αεροσκαφών. Για να αιτιολογήσει την απόφασή του ανακοίνωσε χθες ότι θα υπάρχει χορηγός καυσίμων της παρέλασης, μόνο όμως για τα αεροσκάφη, όπως διευκρινίστηκε.


Ο υπουργός δίνει επισήμως σημασία και ρόλο σ' αυτού του είδους τις παρελάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό, αποπνέουν μια παλιά, απαρχαιωμένη ψυχροπολεμική αντίληψη περί ισχύος και γι' αυτό σπανίως πλέον γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, οι παρελάσεις στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων, καθώς και οι υπερπτήσεις επίδειξης πολεμικών αεροσκαφών, σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια. Αφορμή ήταν η δριμεία οικονομική κρίση, αφού αυτού του είδους οι πολυτέλειες κοστίζουν αρκετά χρήματα στους Ελληνες φορολογουμένους. Τα οχήματα μεταφέρονται από διάφορες μονάδες, ενώ υψηλό κόστος έχουν για το Δημόσιο και τα καύσιμα των αεροπλάνων.

«Δεν μπορεί το πατριωτικό φρόνημα να κοστολογείται», υποστήριξε ο υπουργός. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν τα χρήματα είναι το κριτήριο για να αξιολογούνται ανώτερες αξίες και έννοιες. Εχει δίκιο, αλλά...

Στην πραγματικότητα, με το επιχείρημα του πατριωτισμού και του υψηλού φρονήματος ο Δ. Αβραμόπουλος απαντούσε στο ΠΑΣΟΚ, που του είχε ζητήσει να ανακαλέσει την απόφαση, με το σκεπτικό ότι «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη στους δρόμους, αλλά για τις ανάγκες της άμυνας και τα αεροσκάφη μάς κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τα καύσιμα των οχημάτων που θα παρελάσουν. Κάτι που σημαίνει ότι «χορηγοί» τους θα είμαστε όλοι οι Ελληνες. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τον υπουργό. Οπως άλλωστε ο ίδιος διεμήνυσε, «εάν είναι να κάνουμε μίζερες παρελάσεις, καλύτερα να μην τις κάνουμε καθόλου».

Η ακρότητα που προτείνει δεν είναι ποτέ απάντηση στα προβλήματα. Η φιλοπατρία δεν μετριέται με άρματα κι αεροπλάνα. Αλλά με την πίστη που έχει καθένας μέσα του. Κι αυτή δεν χτίζεται με τις παρελάσεις, αλλά με την Παιδεία. Εκεί ακριβώς που πάσχει η ελληνική κοινωνία. Εξ αιτίας της πολιτικής της ηγεσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου