Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ασφαλιστικός Αρμαγεδδών

Ασφαλιστικός Αρμαγεδδών

Νέο ασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα σχεδιάζει η κυβέρνηση, εις βάρος τουλάχιστον 1.500.000 ασφαλισμένων. Η λαίλαπα μέτρων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορά το σύνολο όσων ασφαλίστηκαν μετά το 1983, χωρίς να αποκλείονται ρυθμίσεις και για τους παλαιούς ασφαλισμένους.
Και μόνο η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ματαιώνει πλήρως τις έως τώρα υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, και εκθέτει ακόμη μία φορά τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Γιατί η γενικευμένη αυτή εξισωτική ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι ο κατ' εξοχήν ορισμός των οριζόντιων μέτρων.

Το θέμα σερνόταν από καιρό. Η τρόικα δεν έχανε ευκαιρία να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο πως η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει επικίνδυνα. Και δεν σταμάτησε ποτέ να υποδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού της.
Οπως φαίνεται, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ότι δεν συζητούν νέα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να τους διαψεύσει. Ο νέος ασφαλιστικός Προκρούστης έχει ήδη στηθεί.
Το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα μπορεί να βαφτίσει με τόση ευκολία τα οριζόντια μέτρα ως δήθεν «στοχευμένα», για να δικαιολογήσει τη νέα επιδρομή στο σύνολο των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, δείχνει το διαχρονικό, ιστορικά, κυνισμό της εξουσίας. Η οποία με ασύστολα ψεύδη αμφισβητεί μονομερώς και αυθαιρέτως όλους τους πυλώνες του κοινωνικού συμβολαίου, που υποχρεωτικώς έχει με τους πολίτες.
Η ανατροπή στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων αποδεικνύει επίσης ότι οι κυβερνήσεις του Μνημονίου, με την καθολική υποταγή τους στα κελεύσματα των δανειστών, οδηγούν, χωρίς αιδώ, σε πλήρη φτωχοποίηση τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Και θέτουν υπό αίρεση ακόμη και τη δυνατότητα επιβίωσής του, καθώς του στερούν, ξαφνικά και απροσχημάτιστα, την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών του.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν λαμβάνουν επίσης υπ' όψιν μια πολύ σημαντική παράμετρο. Στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης, με τη διόγκωση της ανεργίας και της ύφεσης, η πλειονότητα των 1.500.000 ανέργων πετάγονται κυριολεκτικά στον Καιάδα. Γιατί ούτε δουλειά αναμένεται να βρουν σύντομα ούτε ασφαλιστικά χρόνια να καλύψουν, για να πάρουν, κάποτε, μιαν αξιοπρεπή σύνταξη.
Η κυβέρνηση δεν εμπαίζει απλώς τους πολίτες. Απειλεί σοβαρά την υγεία και τη ζωή τους. Το θέμα δεν είναι θεωρητικό. Είναι άμεσο και χειροπιαστό. Και η απάντηση των πολιτών πρέπει να είναι εξίσου άμεση και δυναμική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου