Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πρόβα τζενεράλε για επταήμερη ολοήμερη εργασία

Πρόβα τζενεράλε για επταήμερη ολοήμερη εργασία

Ζούντα Αντιγόνη
Με κινητοποιήσεις, αντιδράσεις εργαζομένων και μικρομεσαίων εμπόρων και κατεβασμένα ρολά καταστημάτων στις γειτονιές ακόμα και μεγάλων αστικών κέντρων κάνει "πρεμιέρα" αύριο η καταστρατήγηση της Κυριακής-Αργίας, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση υπέρ των μεγάλων "παικτών" του λιανεμπορίου.
Με το πρόσχημα των εκπτώσεων -καθώς από χθες ξεκίνησε η νέα ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (1-9 Νοεμβρίου)- τα καταστήματα πρώτη φορά θα ανοίξουν Κυριακή (πέραν της μέχρι σήμερα θεσμοθετημένης μιας Κυριακής πριν από την Πρωτοχρονιά) στο πλαίσιο του νέου νόμου που προβλέπει άνοιγμα 7 Κυριακές ετησίως (στις γιορτές Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς - Πάσχα και στις τέσσερις, πλέον, εκπτωτικές περιόδους) αλλά και δυνατότητα λειτουργίας για τα "μικρότερα" καταστήματα έως 250 τ.μ. και τις υπόλοιπες 45 Κυριακές (με αποφάσεις των Περιφερειών που κατατίθενται έως 8.11).
Ωστόσο, στην εμμονή της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης για "εργάσιμες" Κυριακές, οι εμποροϋπάλληλοι απαντούν με 24ωρη απεργία αύριο και παράλληλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενώ πάνω από 6 στους 10 Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα καταστήματα αυτή την Κυριακή.
Πάντως, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν άνοιγμα των καταστημάτων, αν και πέραν του κέντρου στις γειτονιές των πόλεων αυτών τα περισσότερα μικρά μαγαζιά δεν φαίνονται διατεθειμένα να λειτουργήσουν, λόγω κόστους αλλά και της ανάγκης για ξεκούραση και τήρηση της αργίας. Αντίθετα, σε μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, οι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα των μελών τους. Επιπλέον, ακόμα και αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως οι Σκλαβενίτης και Βερόπουλος, ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματά τους θα μείνουν την Κυριακή κλειστά.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην ουσία οδηγεί σε ανατροπές και σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, αφήνοντας πεδίο δράσης στους "μεγάλους". Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για ωράριο λειτουργίας τις Δευτέρες μετά τις "εργάσιμες Κυριακές" 1 μ.μ. - 9 μ.μ., που τελικά οδηγεί σε επταήμερη εργασία τους εργαζόμενους και αλλαγή ωραρίου (το απόγευμα της Δευτέρας τα καταστήματα είναι κλειστά) -ενώ υπάρχει η δυνατότητα "ρεπό" μετά τη λειτουργία της Κυριακής.

Επιλεκτικές οι εκπτώσεις, σε παλαιότερα είδη

Σημειώνεται ότι προβάλλεται η αναγκαιότητα του ανοίγματος των καταστημάτων αυτή την Κυριακή, λόγω εκπτώσεων, όμως ανοιχτά θα είναι και καταστήματα που παραδοσιακά δεν συμμετέχουν στις εκπτωτικές περιόδους, όπως σούπερ μάρκετ κ.ά.
Πάντως, η ίδια η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί "ευκαιρία" για τους καταναλωτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι όποιες εκπτώσεις αφορούν όχι το σύνολο των εμπορευμάτων, αλλά επιλεγμένους κωδικούς, καλοκαιρινά ή παλαιότερων σεζόν είδη, κυρίως στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης. Στην ουσία δεν απέχουν από την εικόνα των καταστημάτων το υπόλοιπο διάστημα, όταν ισχύουν προσφορές σε ορισμένα είδη, αλλά και η έκπτωση στο ταμείο.

Εξορμήσεις ΟΙΕΛΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης σε Ερμού και Πειραιώς

Σήμερα, κλιμάκιο συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για ενημέρωση των εργαζομένων και των καταναλωτών, τόσο σχετικά με την κυριακάτικη ργία και την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την ίδια μέρα με συγκέντρωση στην Οδό Ερμού (πλατεία Συντάγματος 10.30) όσο και για τη Γενική Πανελλαδική 24ωρη απεργία της προσεχούς Τετάρτης.
Συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές θα επισκεφθούν στις 11.00 π.μ. τα καταστήματα Leroy Merlin, Κωτσόβολος, Jumbo επί της οδού Πειραιώς 165 και το Εμπορικό Κέντρο Αθήνας.
Για την ανάγκη μαζικής αντίθεσης και κινητοποίησης εργαζομένων και μικροκαταστηματαρχών στην εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, ξεκινώντας από αύριο, κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει: "Πολύ περισσότερο που το μέτρο αυτό αποτελεί τον προπομπό για γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου, αλλά άμεσα και σε πολλούς άλλους κλάδους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου