Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Μάλιστα, τα μαγειρεύουμε»...

«Μάλιστα, τα μαγειρεύουμε»...

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας είναι πάντα αλοζονική.
Οπως, άλλωστε, απαιτεί το πρωτόκολλο κάθε εξουσίας. Αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά οι πολίτες τη ζουν στο πετσί τους τα τριάμισι χρόνια της βαρβαρότητας του Μνημονίου.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών για τον περίφημο Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Οι σύμβουλοι του υπουργού επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα βάρη του νέου φόρου και να πείσουν ότι τελικά από τη μονιμοποίηση του διπλού χαρατσιού θα βγούμε κερδισμένοι και από πάνω! Για να το πετύχουν αυτό, προχωρούν όμως σε μια κυνική ομολογία:

Παραδέχονται ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πάνω στις οποίες κάνουν τους υπολογισμούς τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με ωμό τρόπο ομολογούν δηλαδή ότι επιβάλλουν φόρο σε υπερτιμημένη και μη υπαρκτή αξία. Οπως λένε οι ίδιοι, σήμερα όλα τα ακίνητα που φορολογούνται έχουν μηδενική αγοραία αξία, καθώς έχει παραλύσει η αγορά και δεν πωλείται σχεδόν τίποτα!
Αυτή η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας αξίας, η οποία, σύμφωνα με όσα παραδέχεται και το υπουργείο, είναι τεράστια, δεν ανέκυψε για πρώτη φορά φέτος. Ισχυε και τα προηγούμενα χρόνια. Τότε (2011, 2012 και 2013) που οι πολίτες πλήρωσαν όχι μόνο το δήθεν έκτακτο χαράτσι, αλλά και τον ΦΑΠ. Και με αυτή την ομολογουμένως λανθασμένη αξία, το κράτος απειλεί και εκβιάζει τους πολίτες.
Πρόκειται για συνήθη τακτική όλων των ελίτ, ιδίως όταν επιχειρούν να επιβάλουν ως θέσφατο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Σημασία έχει να εφαρμοστεί με κάθε κόστος η λιτότητα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι αποκρατικοποιήσεις. Αν τα οικονομικά δεδομένα δεν βγαίνουν, δεν συμφωνούν με το αποτέλεσμα, τόσο το χειρότερα γι' αυτά.
Το είδαμε και στο «λάθος πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ. Ολοι το παραδέχθηκαν, αλλά ουδείς το διόρθωσε. Προφανώς θεωρήθηκε ασήμαντη λογιστική αστοχία. Αν κόστισε παραπάνω ύφεση, πόνο και ανεργία, τους είναι παγερά αδιάφορο.
Αλλά και στην Ευρώπη, διάφοροι «σοσιαλδημοκράτες», όπως ο Γερμανός υποψήφιος για την Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζουν λάθος την πολιτική λιτότητας που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα. Ομως το κόμμα του ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με τη Μέρκελ στη βάση της ίδιας λανθασμένης πολιτικής!
Η υποκρισία της εξουσίας δεν έχει όρια. Η ελληνική κυβέρνηση εμπαίζει απροκάλυπτα το λαό. Και εκείνος δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο να τον κλέβουν, έτσι χυδαία, μπροστά στα μάτια του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου