Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο διάλυσης της υγείας το plan b του Αδωνη Γεωργιάδη



Σχέδιο διάλυσης της υγείας το plan b του Αδωνη Γεωργιάδη


Photo Copyright - Ευρωκίνηση

Η αντιπαράθεση των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου υγείας κορυφώθηκε σήμερα με τη μαζική συμμετοχή των γιατρών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Υγείας. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το plan b της κυβέρνησης, δεν αφορά μόνο την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στους γιατρούς, τους οποίους αποκαλεί εκβιαστές, απλώς και μόνο επειδή απεργούν, αλλά ενδεχομένως αποκαλύπτει το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ανακοίνωσε τη διακοπή 700 περίπου συμβάσεων μονίμων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε για τη λήψη περαιτέρω μέτρων και αποκάλεσε τους γιατρούς "εκβιαστές".



Οι συμβάσεις αφορούν σε γιατρούς που εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι μπορούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες να δέχονται έως και 150 ασφαλισμένους τον μήνα στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με την απόφαση του υφυπουργού ο ΕΟΠΥΥ θα διακόψει τις συμβάσεις με τους γιατρούς για την επιπλέον εργασία στα ιδιωτικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοιρασθούν αυτές οι «έξτρα» 150 επισκέψεις τον μήνα στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα εξωτερικά ιατρεία των ήδη πιεσμένων πέραν των ορίων αντοχής τους νοσοκομείων και να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.
Το τελευταίο φαίνεται να είναι και ο τελικός στόχος του υπουργείου το οποίο επιμένει στην απόλυση ειδικευμένων γιατρών από την πρωτοβάθμια υγεία και την ανασυγκρότηση της με γενικούς μόνο γιατρούς. Μιλώντας νωρίτερα στο ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής, Σ. Προβατάς, κάλεσε τον υφυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα απολύσει γιατρούς, αλλά θα τους απορροφήσει στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, υπονοώντας ότι ανοίγει ο δρόμος τόσο για απολύσεις γιατρών, όσο και για μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Τσιμιτάκης Ματθαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου