Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οι πενηντάρηδες στο απόσπασμα...


Οι πενηντάρηδες στο απόσπασμα...

Με το πακέτο μέτρων που δεσμεύεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει, το αδιέξοδο πρόγραμμα του Μνημονίου περνάει από τη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα στην ακόμη σκληρότερη εφαρμογή των περιβόητων διαρθρωτικών μέτρων. Οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας, αποτελούν νέα βήματα στη μακρά πορεία εσωτερικής υποτίμησης. Συντόμως θα 'ρθει και το ασφαλιστικό, με την περικοπή συντάξεων και τη μετατροπή τους σε προνοιακά επιδόματα.


Η τρόικα πλήττει τη ραχοκοκαλιά του πληθυσμού, τους πενηντάρηδες. Με την απελευθέρωση των απολύσεων μετατρέπει τις σταθερές θέσεις απασχόλησης σε περιστασιακές. Με part time εργασία και μικρότερες αποδοχές... Δεν πρόκειται για προσωρινή, αλλά για διαρθρωτικού τύπου αλλαγή, που επικάθηται πάνω στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκμεταλλεύεται τον εφεδρικό στρατό εργασίας που συγκροτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι.

Η νέα "αρχιτεκτονική" εργασίας απαξιώνει ακόμη περισσότερο κάθε μορφή συλλογικότητας, καθώς καθιστά τον καθένα εργαζόμενο απομονωμένο απέναντι στον εργοδότη. Τα συνδικάτα διαλύονται, η όποια νομιμότητα απομακρύνεται από τους χώρους δουλειάς, ενώ ενισχύεται η αυθαιρεσία του εργοδότη. Η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία για τους ισχυρότερους... Ο μεσογειακός Νότος, το υπό τροϊκανή εποπτεία τμήμα της Ευρωζώνης, απομακρύνεται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από την ήπειρο... Το φάσμα της αφρικανοποίησης...

Μια τέτοια πραγματική κοινωνική πόλωση, που αναδεικνύει ως επείγουσα ανάγκη το δίλημμα "με το Μνημόνιο ή με την κοινωνική σωτηρία", δεν αφήνει κενό πολιτικού χώρου για ενδιάμεσες επιτήδειες εκπροσωπήσεις. Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του συστήματος να κατασκευαστεί η "νέα Κεντροαριστερά", η κοινωνία αρνείται να παλινδρομήσει σε χρεωκοπημένα πολιτικά πρότυπα, που ευθύνονται για την παρούσα κρίση. Είναι θέμα δημοκρατίας να ενισχυθεί η λαϊκή προοπτική που εκφράζεται από την Αριστερά, σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία η αντίθεση στο πολιτικό πεδίο είναι "Δεξιά ή Αριστερά", ανταποκρινόμενη στις επώδυνες κοινωνικές εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου