Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η Παιδεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη.

Η Παιδεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη. 


Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου*
Όλα τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων σήμερα, από τη δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησής τους κατά 60%, μέχρι το άδικο για τα πανεπιστήμια, όσο και ατεκμηρίωτο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων, αντλούν τη νομιμοποίησή τους από την πολιτική λιτότητας που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας λόγω μνημονίου.

Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από την κρίση. Όπως διαβεβαίωσε τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στην εκδήλωση που έγινε πριν λίγο καιρό σε συνεργασία με την EUA, ο προεδρεύων της Ιταλικής Συνόδου, η μείωση των προϋπολογισμών των Ιταλικών πανεπιστημίων δεν υπερέβη το 15-20%, ενώ όπως δήλωσε στη Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Παιδείας της Κύπρου Γ. Δημοσθένους, η Παιδεία στην Κύπρο δεν επηρεάστηκε καθόλου από την πολιτική λιτότητας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρύτανη του Οικονομικού πανμίου της Αθήνας, ο δημόσιος προυπολογισμός της Παιδείας σήμερα στην Ελλάδα εχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από το 0,7% του ΑΕΠ, που αποτελεί αρνητικό Ευρωπαϊκό ρεκόρ.
Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, γιατί από χρόνια οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδεχτεί και κάνουν πράξη το δόγμα: "Η Παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό". Η μόνη χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Παιδεία ως δαπάνη είναι η Ελλάδα.
Η λύση επομένως στα προβλήματα της Παιδείας στη χώρα μας, αλλά και η λύση του προβλήματος της απουσίας προοπτικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, βρίσκεται στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού δόγματος "Η Παιδεία είναι Επένδυση και όχι Δαπάνη". Που σημαίνει ότι η Παιδεία αποτελεί εθνική προτεραιότητα και πρέπει να εξαιρεθεί από το Μνημόνιο.
Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από τη σημερινή ύφεση και θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Γιατί αυτό που σήμερα αποδιαρθρώνεται, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δηλαδή δομές της χώρας, θα χρειαστούν δεκαετίες και δυσανάλογα κονδύλια σε σχέση με το όποιο πρόσκαιρο όφελος, προκειμένου να αποκατασταθούν.
Η εισήγησή μου αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα μέλη της Συνόδου και θα μεταφερθεί, μαζί με τα ψηφίσματα της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, στη συνάντηση που ορίστηκε για σήμερα στις 15.00 στο γραφείο του.
*Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι Πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου