Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

«Αγοράστε την ΕΥΑΘ και θα τη... χάσετε»

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «SUEZ»

«Αγοράστε την ΕΥΑΘ και θα τη... χάσετε»

Διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με προσωπίδες Σαμαρά, Βενιζέλου Την έκπληξη των στελεχών της γαλλικής εταιρείας «Suez» προκάλεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, όταν τους είπε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που είναι ισχυρότερος από κάθε νόμο, απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και ότι με αστερίσκο είχαν εξαιρεθεί η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.
Διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με προσωπίδες Σαμαρά, Βενιζέλου Οπως επίσης και η προειδοποίησή του ότι, αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, οι δήμοι θα πάρουν πίσω τη χρήση των δικτύων και των εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί με δικά τους χρήματα και παραχωρήθηκαν στην ΕΥΑΘ.

«Τα στελέχη της "Suez" έδειξαν να αγνοούν αυτές τις δύο παραμέτρους και φάνηκε ότι τις άκουσαν με πολύ μεγάλη έκπληξη», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.
Αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ παρενέβη χθες -εκτός προγράμματος- στην ενημέρωση της διοίκησης της ΕΥΑΘ προς τους εκπροσώπους της «Suez» και της «Ακτωρ», στο ξενοδοχείο «Hayat», πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη, όπου την ίδια ώρα είχε οργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Το ξενοδοχείο, που βρισκόταν υπό αστυνομική προστασία, με 3 λεωφορεία των ΜΑΤ, περιπολικά στους γύρω δρόμους και πολλούς αστυνομικούς με πολιτικά στους εσωτερικούς χώρους. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν ευγενικά να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ να μπει στο ξενοδοχείο, αλλά υποχώρησαν. Επειτα από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, Νίκο Παπαδάκη, τους επιτράπηκε τελικά να κάνουν παρέμβαση.
Ο Σ. Δανιηλίδης τούς δήλωσε ότι οι δήμοι, οι πολίτες και οι φορείς της πόλης είναι αντίθετοι στην πώληση της ΕΥΑΘ και αποφασισμένοι να την εμποδίσουν. Χαρακτήρισε λάθος την πώληση της ΕΥΑΘ, κάτι που επίσης είναι πολιτικά και ηθικά παράνομο, αλλά και αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ υπογράμμισε ότι η πώληση της ΕΥΑΘ δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου, Ολι Ρεν.
Κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση πώλησης, οι δήμοι θα πάρουν πίσω τα δίκτυα, τις δεξαμενές και τα διυλιστήρια που είχαν κατασκευαστεί με δικά τους χρήματα τις δεκαετίες '70 - '80, και μετά παραχωρήθηκαν στον τότε Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) και στους αγοραστές θα μείνουν οι μισές εγκαταστάσεις, τις οποίες όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος είναι ισχυρότερος από κάθε νόμο, η ύδρευση και η αποχέτευση ανήκουν στους δήμους και ότι με αστερίσκο είχαν εξαιρεθεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν τον αγώνα στα δικαστήρια, ενώ το επόμενο βήμα τους είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου για μία διαδημοτική ΕΥΑΘ.
Στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Θέρμης, Θανάσης Παπαδόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, το μέλος του δ.σ., δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, μέλος της Επιτροπής της ΠΕΔ-ΚΜ για το νερό, Σωκράτης Φάμελλος.
Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά στα γραφεία της ΕΥΑΘ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και το συντονιστικό «SOSτε Το Νερό». Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην «Coca-Cola 3Ε», απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, σχολικοί φύλακες, απολυμένοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και πολύς κόσμος.
Οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν με ψεύτικα χαρτονομίσματα το παρακείμενο σιντριβάνι, κάποιοι φορούσαν μάσκες με τα πρόσωπα των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, και ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου