Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΝΔ Αυτοδιοικητικές εμπλοκές

ΝΔ Αυτοδιοικητικές εμπλοκές


 Της Ευρυδίκης Δούκα
Το timing ήταν απλά το χειρότερο! Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ -στην προσπάθειά του να διευρύνει πολιτικά την εμβέλειά του με τις αυτοδιοικητικές επιλογές του στις περιφέρειες- έπεσε σε έναν κύκλο εσωκομματικής φαγωμάρας και αρνητικής δημοσιότητας, η ΝΔ εμφανίζεται να του παίρνει τη σκυτάλη και μάλιστα στην πιο «σίγουρη» περιφέρεια, αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τον μέχρι πρότινος δήμο-προπύργιο, τον δήμο Θεσσαλονίκης...
 


Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η ΝΔ εκατό μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια τέτοια εμπλοκή. Κι απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες, δεν θα είναι η μόνη, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλους δήμους ή και περιφέρειες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα διάσπασης των γαλάζιων υποψηφίων. Το πρώτο ζήτημα για τον Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος χθες βράδυ είχε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες- είναι η κατάρριψη της βασικής στρατηγικής ότι «η ΝΔ δεν δίνει χρίσματα». Αν δεν δίνει χρίσματα, τότε δεν τίθεται θέμα «αντάρτικου» ή αντίστροφα «εκλεκτού» στην περίπτωση των Απόστολου Τζιτζικώστα και Γιάννη Ιωαννίδη αντίστοιχα.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις εντυπώσεις, καθώς εδώ και μήνες η σχηματισθείσα εντύπωση ήταν ότι η ΝΔ έχει «λήξει» το θέμα του περιφερειάρχη με τον... νυν περιφερειάρχη, τον οποίο άλλωστε είχε στηρίξει δυναμικά την εποχή διαδοχής του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Τόσο τα μηνύματα όσο και οι διαρροές για τις μετρήσεις ενίσχυαν την εικόνα, ενώ ο ίδιος ο Απ. Τζιτζικώστας λειτουργούσε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ασφαλώς υπήρξαν φήμες που ήθελαν τον Γ. Ιωαννίδη υποψήφιο, αλλά δεν έδειχναν να έχουν «βάση». Ο ίδιος ο πρώην υπουργός πάντως ήταν απολύτως ξεκάθαρος στη θέση του: μόνο περιφέρεια... Κύκλοι του έδωσαν μάλιστα και ποσοστά σε δημοσκοπήσεις, όπου μαζί με τους Απ. Τζιτζικώστα, Θόδωρο Καράογλου και Σάββα Καλεντερίδη ερχόταν πρώτος στις προτιμήσεις. Αντίθετες είναι οι πληροφορίες από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις του κόμματος, καθώς, όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ, «ο Τζιτζικώστας ήταν πρώτος». Μάλλον έχουν δίκιο, διότι η εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου δεν βασίστηκε στη φιλία του με τον ηλικιακά κοντινό του περιφερειάρχη αλλά και σε στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση προς το Μαξίμου ήταν Τζιτζικώστας για περιφέρεια και Ιωαννίδης για τον δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη.
Τώρα, στη μάχη των εκλογών το πράσινο φως είναι πράσινο μέχρι να γίνει... κόκκινο και αντίστροφα, όπως κατέδειξε και η στήριξη προς τον Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και η τελική απόφαση Σαμαρά ήταν να αντιστραφεί το δίδυμο, με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων να κερδηθεί ο δήμος. Για πολλούς ήταν και μια «απάντηση» στην γκρίνια πολλών γαλάζιων στελεχών, πολλά εκ των οποίων θεωρούσαν ότι είναι έως και... ύποπτη η καθυστέρηση, όπως και η ονοματολογία, που έδειχνε «αδύναμη». Την εντύπωση ενίσχυσε προ ημερών η δημόσια τοποθέτηση της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή υπέρ του Γιάννη Μπουτάρη, μια τοποθέτηση ομολογουμένως παράδοξη από κάθε πλευρά.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Αθήνα είναι «πονοκέφαλοι», λόγω πολλαπλών αρνήσεων και όχι λόγω παιχνιδιών και ισορροπιών λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Η βολιδοσκόπηση του Φράγκου Φραγκούλη, για παράδειγμα, έπεσε στο κενό, ενώ ελάχιστοι από όσους νόμιζαν ότι έχουν έρεισμα στον δήμο περνούσαν δημοσκοπικά τη «βάση». Η υποψηφιότητα Ιωαννίδη είχε πράγματι δυναμική, όπως και του Τζιτζικώστα, όμως ο τελευταίος, έχοντας ήδη κινηθεί επί μήνες μόνο στο επίπεδο της περιφέρειας, υπολειπόταν σημαντικά - και οργανωτικά και στρατηγικά. Η δυσφορία του Ιωαννίδη για την πίεση που αισθανόταν ότι δέχεται σε σχέση με την υποψηφιότητα στον δήμο εκφράστηκε με πολύ καθαρό τρόπο και στον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά και σίγουρα έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση.
Αντίθετα, στο Μαξίμου εκτιμούσαν -λάθος ως απεδείχθη- ότι ο Απ. Τζιτζικώστας θα αποδεχόταν πιο εύκολα μια αλλαγή πλεύσης. Παρότι την απόφαση την πληροφορήθηκε την Τετάρτη το πρωί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και όχι από άλλον ενδιάμεσο, ο νυν περιφερειάρχης δεν δέχτηκε να είναι υποψήφιος στον δήμο και επιφυλάχθηκε για το τι θα έκανε στη συνέχεια. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση Παπαμιμίκου - Τζιτζικώστα το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη Συγγρού, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η άρνηση και να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα. Ωστόσο χθες ο κύβος ερρίφθη, δημιουργώντας μια ομολογουμένως δυσεπίλυτη πολιτικά κατάσταση.
Η υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη είναι δεδομένη και η ανακοίνωσή της θέμα χρόνου, ωρών ίσως. Από εκεί και πέρα δύο σενάρια υπάρχουν: ή θα υποχωρήσει ο Απ. Τζιτζικώστας αποσύροντας τη δική του υποψηφιότητα ή θα φτάσει ως το τέλος. Στην πρώτη περίπτωση αποκλείεται φυσικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο δεν κόβει όλες τις γέφυρες με τον Αντ. Σαμαρά. Στη δεύτερη, που όπως όλα δείχνουν είναι η πιθανότερη, θα δώσει τη δική του μάχη με όποιο αποτέλεσμα και με όποιες συμμαχίες από τον κεντροδεξιό χώρο, όπως για παράδειγμα αυτή του Πάνου Καμμένου. Πόσοι εκ των 46 υπογραφών θα παραμείνουν στο πλευρό του είναι ένα ερώτημα. Ένα δεύτερο είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ σε σχέση με την ένταση και την έκταση της προεκλογικής μάχης. Ένα τρίτο, αν όλα αυτά που θα μεσολαβήσουν θα μετατρέψουν τον θεωρητικά γαλάζιο «περίπατο» για την περιφέρεια σε Γολγοθά. Και τέλος, αν αυτή η εξέλιξη σε ένα ήδη «βαρύ» αυτοδιοικητικό κλίμα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, λειτουργήσει φυγόκεντρα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ με άγνωστα αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αναβρασμός στην ομάδα της πλειοψηφίας

Έκπληξη, προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν στην ομάδα της πλειοψηφίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξελίξεις σχετικά με την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο επικεφαλής της ομάδας κάλεσε χθες εσπευσμένα τους περιφερειακούς συμβούλους -δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου- προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεση της ΝΔ να τον στηρίξει ως υποψήφιο στο δήμο Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντάς του μάλιστα ότι δεν θα του δώσει το χρίσμα για την περιφέρεια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το κλίμα στη συνεδρίαση της περιφερειακής ομάδας ήταν φορτισμένο, με τον περιφερειάρχη να ενημερώνει τους συμβούλους του ότι διαφωνεί με τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα της υποψηφιότητάς του. «Δεν μπορεί να μου το ζητάνε αυτό τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, αφού είμαι περιφερειάρχης και μαζί με την ομάδα μου είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε και στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως της στήριξης ή μη του κόμματος, και κάλεσε τους συμβούλους να τον ακολουθήσουν στη νέα παράταξη που συγκροτεί, στην «Αλληλεγγύη για την Κεντρική Μακεδονία».
Λίγο αργότερα εκδόθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια, στην οποία μεταξύ άλλων επιχειρεί έναν απολογισμό της διοίκησής του και αναφέρεται σε τρεις προκλήσεις: στην εδραίωση περιφερειακής διοίκησης, στην πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην ολοκλήρωση των έργων στην ΠΚΜ.

ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ

Οι ανακοινώσεις αιφνιδίασαν τα μέλη της ομάδας, από τα οποία μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να δηλώσουν και εγγράφως τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Η συντριπτική πλειονότητα, οι 46 από τους 50, υπέγραψε σχεδόν χωρίς δεύτερη σκέψη τη δήλωση στήριξης. Οι τέσσερις μη υπογράφοντες, οι οποίοι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, είναι ο Διονύσης Ψωμιάδης, ο Δημήτρης Βάνης, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γαβριήλ Αβραμίδης και ο Γιάννης Ανδρίτσος.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης οι 46 σύμβουλοι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την εξέλιξη. Άκρως δυσαρεστημένοι με τη στάση του κόμματος εμφανίστηκαν όσοι βρίσκονται πιο κοντά στο περιβάλλον του περιφερειάρχη, όπως ο Γ. Τσαμασλής, η Τ. Μακραντωνάκη, ο Θ. Παππάς και ο Γ. Γιώργος, λέγοντας δημόσια ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει περιφερειάρχη τον Απ. Τζιτζικώστα και η παράταξη της πλειοψηφίας θα τον στηρίξει. «Ο κομματικός μηχανισμός και η ηγεσία του στις εκλογές της Τ.Α. είπαν ότι δεν θα ανακοινώσουν χρίσματα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο περιφερειάρχης και έχει όλη την παράταξη μαζί του, οπότε δικαιούται και θα είναι υποψήφιος για την ΠΚΜ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
Τα πνεύματα ήταν οξυμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς πολλοί φέρεται να δήλωσαν πως «δεν μπορεί να μας κάνει κουμάντο το κέντρο της Αθήνας ούτε το κόμμα να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς». Αρκετοί ήταν και αυτοί που υποστήριξαν ότι επιχειρείται ο «πολιτικός θάνατος» του περιφερειάρχη, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα ίσως είναι καλύτερη επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο, όπως είπαν, δεν θα χρεωθεί τα βαρίδια του μνημονίου. Στο εσωτερικό της ομάδας επικράτησε και έντονος προβληματισμός σχετικά με το ποια στάση θα κρατήσουν, όταν η ΝΔ ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει για την περιφέρεια.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ Αισθάνεται δικαιωμένος
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΚΜ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε δικαιωμένος. «Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν από έναν χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι. Δυστυχώς τότε με αγνόησαν. Σήμερα ως αρχηγός της παράταξης ‘Δύναμη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας’ καλώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και ομοψυχία, να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο που ξεκινήσαμε μαζί, απερίσπαστοι από όσα ακούγονται και γράφονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά ο έκπτωτος περιφερειάρχης.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

ΝΔ Ανατροπές για περιφέρεια και δήμο Θεσσαλονίκης

Ανατροπή σημειώθηκε τις τελευταίες 48 ώρες σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης τις οποίες θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου διαφωνεί με την πρόταση της Συγγρού και φαίνεται να υποστηρίζει το αντίθετο σενάριο, δηλαδή τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως υποψήφιο δήμαρχο και το βουλευτή και πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη ως υποψήφιο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη ΝΔ Θεσσαλονίκης επικρατεί αναστάτωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς τα στελέχη πίστευαν πως περίπου 100 ημέρες πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η κεντρική διοίκηση είχε κλειδώσει τις υποψηφιότητες του Απ. Τζιτζικώστα για την περιφέρεια και του Γ. Ιωαννίδη για το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο χθες προκλήθηκε προβληματισμός αφενός από τις πληροφορίες που ήθελαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να επανεξετάζουν τη στάση του κόμματος, αφετέρου από την ανακοίνωση του Απ. Τζιτζικώστα ότι θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια ανεξαρτήτως της στήριξης της ΝΔ.
«Σιγήν ιχθύος» κρατούσαν τα τοπικά στελέχη, χωρίς ωστόσο στις προσωπικές συζητήσεις τους να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η απόφαση της ΝΔ δεν έχει οριστικοποιηθεί, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στο δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό διότι εκτιμούν πως, όσο καθυστερεί η ΝΔ να ανακοινώσει ποια υποψηφιότητα θα υποστηρίξει, κατ’ ουσίαν ενισχύεται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, όπως και η εκλογική επιτροπή την οποία είχε δημιουργήσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατέληξαν προ ημερών στην πρότασή τους προς τον πρωθυπουργό να στηριχθεί για το δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Ιωαννίδης και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Άλλωστε ο περιφερειάρχης είχε από καιρό ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να μεταπηδήσει από το δεύτερο στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης και προετοίμαζε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια, την οποία ως μήνυμα προς Μαξίμου και Συγγρού ανακοίνωσε χθες και επίσημα.
Οι εισηγήσεις έφτασαν προ ημερών και στα χέρια του πρωθυπουργού, αλλά, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, το θέμα δεν έκλεισε. Με δεδομένα και τα δημοσκοπικά ευρήματα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστας Μπούρας προχώρησε σε νέο κύκλο επαφών. Το πρωί της Τετάρτης συνάντησε τον κ. Τζιτζικώστα, στον οποίο εξέφρασε τη βούληση του πρωθυπουργού και του κόμματος να κατέλθει ως υποψήφιος για το δήμο, λέγοντάς του πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πλέον κατάλληλος, για να αντιπαρατεθεί με νικηφόρα προοπτική με τον Γιάννη Μπουτάρη. Συνάντησε επίσης τον Γιάννη Ιωαννίδη και χθες το πρωί και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου, το όνομα του οποίου επίσης είχε συμπεριληφθεί στις δημοσκοπήσεις για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα το σενάριο περί υποψηφιότητας Καράογλου στην περιφέρεια και Τζιτζικώστα στο δήμο φέρεται να το υποστήριζε και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καράογλου διεμήνυσε πως πλέον το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα στην περιφέρεια έχει εξασθενίσει και έτσι στο Μαξίμου κλίνουν στον κ. Ιωαννίδη.

ΠΑΣΟΚ Διαβουλεύσεις για τις περιφερειακές εκλογές
Τη φημολογία περί των διαφόρων ονομάτων που «ακούγονται» για τις θέσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών ανά τη χώρα αντικρούει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί θα αναδειχθούν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες βάσης όλων των «φίλιων» δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
Εδικά για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κεντρικά στελέχη που έχουν αναλάβει ρόλο συντονιστή, το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να ανοίξουν τις διαδικασίες διαβούλευσης και για το πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο, όπως και για τη συγκρότηση συνδυασμού. Μετά την απόφαση άρσης κάθε ενδιαφέροντος για την υποψηφιότητα του Μ. Μπόλαρη το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πρώτη φάση στη συσπείρωση δυνάμεων και στην κατάρτιση συνδυασμού που θα κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και θα εκφράζει το στίγμα της συνεργασίας της κεντροαριστεράς που διαμορφώνεται γύρω από την δημιουργία της «ελληνικής Ελιάς» και της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».
Παράλληλα, και με αφορμή τις εξελίξεις στη ΝΔ γύρω από την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει κάποια συζήτηση ή συμφωνία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να απορρίπτουν ότι το πρόβλημα περί των αρνητικών δηλώσεων του περιφερειάρχη σε βάρος του Κινήματος εξακολουθεί και ισχύει.    
«Εμείς θα καλέσουμε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που στηρίζουν το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» σε μία ανοιχτή συζήτηση σε μηδενική βάση και χωρίς να αποκλείουμε να αναδειχθούν πρόσωπα εκτός Κινήματος, που θα υπηρετούν όμως το πλαίσιο που έχουμε ορίσει» τόνισε στη «Μ» ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας, Χρόνης Μακρίδης επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σ’ αυτές τις διαδικασίες χωρίς διαθέσεις ηγεμονισμού και προειλημμένες αποφάσεις. «Πρέπει να μιλήσουν τα στελέχη, οι κινήσεις, τα πρόσωπα, η βάση, η τοπική κοινωνία» τόνισε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ Διαζύγιο από τη ΔΗΜΑΡ, φλερτ με τους «58»
Την απόφαση της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» να αποχωρήσει από τις διαδικασίες διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι το κόμμα του αποφάσισε να συμμετάσχει στο εγχείρημα για τη δημιουργία της «ελληνικής κεντροαριστερής Ελιάς» που συγκροτείται με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και της «Κίνησης των 58». Όπως είπε «δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία που μου απευθύνθηκε ήταν από το ΠΑΣΟΚ. Θα συγκροτηθεί ένας εκλογικός συνασπισμός που θα κατέβει για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου. Η προοπτική είναι και για τις εθνικές εκλογές. Κανένας δεν διαλύει την υποδομή του. Είναι συνασπισμός κομμάτων που συνεργάζονται σε ένα κοινό μέτωπο. Θα είναι το ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε εμείς, θα είναι οι 58, θα είναι κινήσεις όπως η κίνηση του κ. Μόσιαλου. Το κάλεσμα, η πρόσκληση αυτή, είναι από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτή είναι η ομπρέλα» ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, αλλά οι αποφάσεις του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ δεν επέτρεπαν μη χρήση του ονόματος της ΔΗΜΑΡ, αλλά συνεργασίες με ένα υπαρκτό κόμμα. Εκεί σταματήσαμε τη συζήτηση μη αποδεχόμενοι να είμαστε συμπλήρωμα της ΔΗΜΑΡ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου