Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το Μαξίμου κατεβάζει τον «ξανθό» στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Κόντρα στο αντάρτικο Τζιτζικώστα

Το Μαξίμου κατεβάζει τον «ξανθό» στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Την υποψηφιότητα του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ιωαννίδης μέσω δελτίου τύπου, σύμφωνα με την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου και κόντρα στο νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο κ.Τζιτζικώστας, στον οποίο προτάθηκε να είναι υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης αντί του κ.Ιωαννίδη, αρνήθηκε και χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την περιφέρεια παρά τη διαφωνία του πρωθυπουργικό επιτελείου.

Ο κ.Ιωαννίδης έκανε ειδικότερα την εξής δήλωση: «Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφω για τον τόπο μου, καθώς και ο σεβασμός μου για τις θυσίες και τους αγώνες των Μακεδόνων στη μακραίωνη Ιστορία μας. Μετά από πολλή σκέψη και έχοντας ήδη υπηρετήσει την πολιτική από το βήμα του βουλευτή και τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία και την κρίση των Μακεδόνων συμπολιτών μου στις εκλογές του Μαΐου για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των Μακεδόνων συμπολιτών μου με στόχο να αναδείξω και να επιλύσω τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τα στενά κομματικά ‘’τείχη’’, όπως άλλωστε το απαιτούν οι σημερινοί καιροί.
Προσδοκία μου είναι η υποψηφιότητα μου να δώσει στην επικείμενη αναμέτρηση για τις περιφερειακές εκλογές τον χαρακτήρα που της αναλογεί και της αξίζει, με κυρίαρχο διακύβευμα την προσφορά στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους σε πλήρη αντιστοιχία με την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των υποδομών.»
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με αφορμή την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας φέρνουν πολιτικές εμπλοκές και στη Νέα Δημοκρατία. 
Στο μεταξύ, το ποιόν θα υποστηρίξει η Ν.Δ για το δήμο Αθηναίων παραμένει πονοκέφαλος, ωστόσο το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου – ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του και με στελέχη του Γιώργου Καμίνη- δεν το αποκλείουν πλέον ακόμη και άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. 
Τα “όργανα” στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν όταν την Τετάρτη ο νυν περιφερειάρχης δέχτηκε εκ νέου πρόταση να είναι εκείνος υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης αντί του Γιάννη Ιωαννίδη, ώστε ο δεύτερος να κατέβει στην περιφέρεια. Ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος εξελέγη από το περιφερειακό συμβούλιο, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, αρνήθηκε. Επικαλέστηκε δε ότι ως νυν περιφερειάρχης δεν μπορεί να αφήσει την περιφέρεια 12 εβδομάδες πριν τις κάλπες και ότι ούτως ή άλλως η Ν.Δ επισήμως δεν θα δώσει χρίσματα. 
Την άρνηση του δεν άλλαξε ούτε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χθες το πρωί. Αντίθετα ο κ.Τζιτζικώστας προχώρησε μονομερώς στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την περιφέρεια, το κείμενο της οποίας υπέγραψαν οι 46 από τους 50 περιφερειακούς συμβούλους. “Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν ένα χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι” σχολίασε ο κ.Ψωμιάδης, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. 
Η κίνηση του κ.Τζιτζικώστα προκάλεσε οργή στο Μαξίμου και πυρετό διαβουλεύσεων με τη Συγγρού. Οι συζητήσεις έτειναν αργά χθες το βράδυ στην απόφαση να κατέβει στην περιφέρεια και ο κ.Ιωαννίδης, με την εκτίμηση ότι το ήμισυ των περιφερειακών συμβούλων που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του κ.Τζιτζικώστα θα εγκαταλείψουν το συνδυασμό και θα συνταχθούν με την επιθυμία του Μαξίμου. Το κλίμα πάντως μεταξύ των νεοδημοκρατών στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύ, καθώς εκτιμούν ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, το πλήγμα είναι μεγάλο και στην περιφέρεια -που θεωρούσαν σίγουρη- και στο δήμο. 
Ο λόγος πάντως για τον οποίο ζητήθηκε από το νυν περιφερειάρχη να κατέβει κόντρα στον ισχυρό Γιάννη Μπουτάρη -την ώρα που δε λείπουν και τα στελέχη της Ν.Δ που λένε πως η Συγγρού δεν θα έπρεπε να στηρίξει κανέναν- δεν διευκρινίστηκε. Ορισμένες πληροφορίες επικαλούνταν τις μετρήσεις στο δήμο και την περιφέρεια, ενώ σαμαρικοί θυμήθηκαν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση του κ.Τζιτζικώστα να καλέσει τη Χρυσή Αυγή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και το γεγονός ότι στις εσωκομματικές του 2009 είχε στηρίξει τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου