Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Αυθαίρετο εκκλησάκι με...φύλακες!

Αυθαίρετο εκκλησάκι με...φύλακες!

ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ
Φουσκωτοί βρίζουν και απειλούν κατοίκους που διαμαρτύρονται για ένα αυθαίρετο λυόμενο εκκλησάκι, που τοποθετήθηκε πάνω σε πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας τους πεζούς να κατεβαίνουν στο δρόμο για να περάσουν.Συμβαίνει στην περιοχή Νέα Πολιτεία, του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκης. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στις διαμαρτυρίες τους, που εκδηλώθηκαν και με ανακοινώσεις που τοποθετήθηκαν δίπλα στο εκκλησάκι ή κολλήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων, έκαναν την εμφάνισή τους διάφοροι φουσκωτοί με μηχανάκια που τους έβριζαν χυδαία και απειλούσαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κατοίκων, το εκκλησάκι τοποθέτησε από τα μέσα Σεπτέμβρη η ενορία Κυρίλλου και Μεθοδίου, αυθαίρετα και παράνομα, στο πεζοδρόμιο της οδού Τρίτση, δίπλα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, κόβοντάς το στη μέση και καταπατώντας δημόσιο χώρο. Πρόκειται για χώρο που χρησιμεύει καθημερινά για αναψυχή, άθληση και περίπατο για εκατοντάδες δημότες.
Επειτα από καταγγελία κατοίκων, η Πολεοδομία με απόφασή της (15.11.2013) κήρυξε το ναΐσκο παράνομο, επέβαλε πρόστιμο και διέταξε την απομάκρυνσή του. Στις καταγγελίες των πολιτών όμως, όλως «αυθορμήτως», οργανώθηκαν ομάδες εφόδου με παρακρατικά χαρακτηριστικά, που έσκιζαν τις ανακοινώσεις και απειλούσαν με χυδαίο τρόπο τη σωματική ακεραιότητα, ακόμη και τη ζωή τους, με εκφράσεις όπως «αν συνεχίσεις θα βρεθείς σε κανένα χαντάκι», καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Οπως λένε, αυτοί οι «αυθόρμητοι» πιστοί, οργανώθηκαν σε ομάδες που περιπολούσαν με μηχανάκια στην περιοχή και επιτίθεντο φραστικά (προς το παρόν) κατά των κατοίκων που είτε τοποθετούσαν ανακοινώσεις δίπλα στο εκκλησάκι ή σε στάσεις λεωφορείων, ή διαπίστωναν ότι συζητούσαν για το θέμα με άλλους. Οι «διαμαρτυρίες» των μελών των «αυθόρμητων» αυτών ομάδων υπέρ τού να παραμείνει το εκκλησάκι στο συγκεκριμένο σημείο, δεν περιείχαν κανένα επιχείρημα, αλλά μόνο χυδαίες βρισιές και απειλές κατά των πολιτών που κατήγγειλαν την τοποθέτησή του ως αυθαίρετη.
Οπως είπαν στην «Ε», οι επιθέσεις που δέχονταν ήταν οργανωμένες και γίνονταν από τέσσερα ή περισσότερα άτομα, που περιπολούσαν με μηχανάκια στην περιοχή, αναζητώντας άτομα που αντιδρούσαν στην τοποθέτηση του αυθαίρετου εκκλησακίου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η λειτουργία αυτών των ομάδων έχει τεθεί υπόψη της ενορίας, αλλά η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει καμία γνώση γι' αυτή τη δράση και πως πρόκειται για πιστούς που υπερασπίζονται το να παραμείνει το εκκλησάκι στη θέση του.
Τρεις μήνες, δε, μετά την απόφαση της Πολεοδομίας, και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει στην ενορία το πεζοδρόμιο και το εκκλησάκι επανατοποθετήθηκε στο αρχικό σημείο. «Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Οπως σε κανέναν άστεγο δεν παραχωρείται το πεζοδρόμιο, όπως κανένας μας δεν μπορεί εκεί να χτίσει το μαγαζί του ή το σπίτι του, έτσι δεν μπορεί και η Εκκλησία. Αν θέλει, ας χτίσει όσους ναούς και παρεκκλήσια θέλει, σε δικούς της χώρους, όχι σε δημόσιους», λένε οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους και καταγγέλλουν «προσπάθεια είσπραξης και της τελευταίας δεκάρας των πιστών».
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού-Ευόσμου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για παράβαση καθήκοντος και ζητούν τη δίωξή του, σύμφωνα με το νόμο.
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ    via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου