Photo Copyright - ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Συνεκτιμώντας τα στοιχεία που εκ των υστέρων έγιναν γνωστά, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος χθες στην εσφαλμένη, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του Θ. Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην κοινή συνεδρίασή τους έστειλαν σήμα σε μέλη, φίλους και... αντιπάλους: ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τη σκληρή μάχη που έχει μπροστά του.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Π.Γ., στη συνεδρίασή της και "συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων, αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη για τη θέση του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας. Ήδη" -προστίθεται στην ανακοίνωση- "ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αναζήτηση άλλης υποψηφιότητας, την οποία θα αποφασίσει η Κ.Ε. μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις".
Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, υπό την έννοια ότι "κατά" δεν υπήρχαν, μόνο η Ελένη Σωτηρίου απείχε, εξηγώντας τη στάση της αυτή ως εξής: "Είναι λαθεμένος ο τρόπος που συζητάμε και διαχειριζόμαστε προβλήματα, προβληματικές οι διαδικασίες που παρεμβαίνουμε. Επίσης υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις, ενώ παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την άποψη των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Μακεδονία (αποδοχή πρότασης Καρυπίδη). Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε η Ελ. Σωτηρίου.

Θέμα Βουδούρη από την Αριστερή Πλατφόρμα

Από την πλευρά τους, μέλη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξαν πως υπάρχει πολιτική ευθύνη για την επιλογή υποψηφίων χωρίς να έχει ερευνηθεί προηγουμένως η μέχρι τούδε πορεία τους. Αλλά τα συγκεκριμένα στελέχη δεν έμειναν στην υποψηφιότητα Καρυπίδη μόνο, εκφράζοντας τη διαφωνία τους και με την υποψηφιότητα Βουδούρη, ειδικότερα δε με το πολιτικό στίγμα που δίνει ο συγκεκριμένος πολιτικός. Χαρακτηριστικά, ο Στάθης Λεουτσάκος, μεταξύ άλλων, ζήτησε να επανεξεταστεί η εν λόγω υποψηφιότητα "τώρα που είναι νωρίς".
Για την πλειοψηφία πάντως, μετά τη διόρθωση του λάθους με την υποψηφιότητα στη Δυτική Μακεδονία, θέμα με άλλη υποψηφιότητα δεν τίθεται ("ούτε μία στο εκατομμύριο", ήταν η κατηγορηματική αποστροφή στελέχους που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση). Και, αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των υποψηφιοτήτων στις Περιφέρειες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν τα εναπομείναντα κενά, έχοντας, επιπλέον, βγάλει διδάγματα από την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Θέμα Βουδούρη, αλλά από εντελώς διαφορετική αφετηρία από εκείνη της Αριστερής Πλατφόρμας, έθεσαν τα μέλη της ΑΝΑΣΑ που συμμετέχουν στα δύο όργανα: "πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στις κομματικές οργανώσεις και να ξαναδούμε την επιλογή", υποστήριξαν, με τη διευκρίνηση ότι είναι σε ισχύ η απόφαση της Κ.Ε. (του προηγούμενου Σαββατοκύριακου). Για την ΑΝΑΣΑ άλλωστε, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. προέκυψαν νέα ποιοτικά στοιχεία για τους δύο υποψηφίους (Καρυπίδη - Βουδούρη). Ωστόσο, ενώ για τον μέχρι χθες υποψήφιο της Δυτικής Μακεδονίας το ζήτημα ήταν αξιακό και άρα έπρεπε να αρθεί η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ πάραυτα, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου το θέμα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό, με τον ίδιο τον Οδ. Βουδούρη να προσθέτει -όπως είπαν- ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του βασικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάργηση των Μνημονίων δηλαδή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ