Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ψάχνονται στο ΠΑΣΟΚ με τη στάση του Παπανδρέου

Ψάχνονται στο ΠΑΣΟΚ με τη στάση του Παπανδρέου

Νέος γύρος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, με τον πρώην και τον νυν αρχηγό του κόμματος να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους μετά την απρόσμενη στάση του πρώτου και την αρνητική ψήφο του στο άρθρο για τις τράπεζες .
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται για ακόμα μια φορά το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή (30/03) ψηφοφορία στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο η στάση που κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την αρνητική ψήφο του, στο άρθρο για τις τράπεζες.

Κ. Σκανδαλίδης: «Να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματά του» 
Να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματά του ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου ο Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια που παίζονται με την ιστορία της παράταξης». Μιλώντας στο ΜΕGA, είπε: «Οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συνολική του πορεία… Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν μου αρέσει εμένα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με την ιστορία μιας παράταξης».
Ο κ. Σκανδαλίδης επέκρινε τον πρώην πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι έπρεπε να προσέλθει στην ΚΟ του κόμματος και να πει τη γνώμη του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τάχθηκε κατά της διαγραφής του κ. Παπανδρέου λέγοντας: «Δεν είναι πρέπον να διαγράφεις πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ήμουν και κατά της διαγραφής τού Κώστα Σημίτη».

Ενοχλημένος ο Ευ. Βενιζέλος
Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλία τόσο με τον κ. Παπανδρέου, όσο και με τον κ. Κακλαμάνη, στις οποίες, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση τους, (σ.σ. ειδικά από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, φάνηκε να αιφνιδιάζεται).
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν ζήτησε να ενημερωθεί πώς έχει το θέμα των τραπεζών, ενώ θα μπορούσε να τηλεφωνούσε στον ίδιο για να έχει ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., δεν έκανε τίποτε απ’ όλα αυτά και στο τέλος καταψήφισε.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αρνητική ψήφο που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάταξη για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για τη δήλωση «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:
«H K.O του ΠΑΣΟΚ, ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
»Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
»Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
»Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
»Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
»Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Η απάντηση Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε στον ίδιο τόνο και με την ίδια φρασεολογία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τον Γιώργο Παπανδρέου, ανέφερε: «Δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές. Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».
Λαβωμένη η κυβέρνηση
Να θυμίσουμε πως, η κυβέρνηση πέρασε από τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά με σημαντικές απώλειες, όπως η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Νικήτα Κακλαμάνη, η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου για το γάλα, η αποχώρηση των φαρμακοποιών της ΔΑΚΕ από τη Ν.Δ., αλλά και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου