Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η παρέα της Θεσσαλονίκης που έγινε συμμορία

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρέα της Θεσσαλονίκης που έγινε συμμορία

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος πανίσχυρος καμαρώνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο το 2009. Ούτε στον πιο άγριο εφιάλτη του δεν θα φανταζόταν την... αποκαθήλωσή του λίγα χρόνια μετά.  Ολη η πόλη μια παρέα, ήταν το μότο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στα 12 χρόνια της θητείας του στον δήμο.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος πανίσχυρος καμαρώνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο το 2009. Ούτε στον πιο άγριο εφιάλτη του δεν θα φανταζόταν την... αποκαθήλωσή του λίγα χρόνια μετά.
Μόνο που η «παρέα» αυτή ήταν πολύ μικρότερη και είχε εγκατασταθεί στο λεγόμενο Καραβάν Σαράι, όπως αποκαλούνταν το κτίριο στην οδό Βενιζέλου, όπου στεγαζόταν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μέχρι το 2010. Και η «παρέα» αυτή φρόντισε να βάλει χέρι στο ταμείο του δήμου από την πρώτη στιγμή που πήρε τη διοίκησή του στις αρχές του 1999, όπως αποφάνθηκε το Τριμελές Εφετείο.

Από τη μια μεριά η «παρέα» Παπαγεωργόπουλου, η οποία έστησε ένα ολόκληρο σύστημα στον δήμο, και από την άλλη ο «νομάρχης της καρδιάς μας», ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος εγκαθιστούσε κι αυτός το δικό του σύστημα, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο να τους... ευλογεί.
Τα δύο αυτά συστήματα επί σχεδόν μία δεκαετία συναντιόνταν και αλληλοϋποστηρίζονταν, αλλά και συγχρόνως είχαν σχέσεις λυκοφιλίας, όταν ο ένας έμπαινε στα χωράφια του άλλου. Ομως κοινός τόπος ήταν ο εγκλωβισμός της Θεσσαλονίκης.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον «νομάρχη της καρδιάς μας» Π. Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη το 2004, την εποχή της παντοδυναμίας του.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον «νομάρχη της καρδιάς μας» Π. Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη το 2004, την εποχή της παντοδυναμίας του.
Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι αδύναμοι ή ανεπαρκείς συχνά αδυνατούσαν να ανατρέψουν αυτό το σύστημα για σχεδόν μία δεκαετία και μόνο οι όποιες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ήταν αυτές που τάραζαν από καιρού εις καιρόν το τοπίο.
Τελικά η εμπλοκή της Δικαιοσύνης, πάρα τις χρονοβόρες διαδικασίες της, ήταν αυτή που βοήθησε να μπει η ταφόπλακα και η τελευταία πράξη γράφτηκε με την καταδίκη σε ισόβια και τον εγκλεισμό στη φυλακή του Β. Παπαγεωργόπουλου.
Οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Π. Ψωμιάδης, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, για να ευλογεί τα... έργα τους, στα εγκαίνια του Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας Δημόσιας Διοίκησης στις 18/1/2008.
Οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Π. Ψωμιάδης, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, για να ευλογεί τα... έργα τους, στα εγκαίνια του Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας Δημόσιας Διοίκησης στις 18/1/2008.

Είχε προηγηθεί η τελεσίδικη καταδίκη από τη Δικαιοσύνη του Π. Ψωμιάδη, που οδήγησε στην έκπτωσή του από την Περιφέρεια, αλλά και τον διάδοχό του Απ. Τζιτζικώστα με αιχμηρό τρόπο να επιχειρεί να απαλλαγεί από το παρελθόν και τα βαρίδια του πρώην περιφερειάρχη.
Το σύστημα Παπαγεωργόπουλου έμοιαζε αδιαπέραστο και πανίσχυρο μέχρι σχεδόν τα μέσα του 2010 κι ας είχαν προηγηθεί από το 2007 οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Παγίας και από το 2008 για το σκάνδαλο της μεγάλης υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου. Η Δικαιοσύνη, έστω κι αν προχωρούσε αργά στο έργο της, δρομολογούσε από το 2009 ένα δυσμενές τοπίο για τον Β. Παπαγεωργόπουλο.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υποδέχεται τον Κώστα Γκιουλέκα, το καλοκαίρι του 2010, στο σαλονάκι του γραφείου του στο νέο δημαρχείο, το οποίο κόστισε 180.000 €!
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υποδέχεται τον Κώστα Γκιουλέκα, το καλοκαίρι του 2010, στο σαλονάκι του γραφείου του στο νέο δημαρχείο, το οποίο κόστισε 180.000 €!

Τα όσα ισχυριζόταν για «ψεύδη και σκευωρία» δεν έπειθαν, ούτε η βιομηχανία αγωγών που είχε στήσει για να τρομοκρατεί πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, αρνούμενος να αναλάβει ακόμη και αυτές τις πολιτικές ευθύνες.
Απόφαση - καταπέλτης
Σταθμός στις εξελίξεις στάθηκε η απόρριψη στις αρχές του 2009 της αγωγής που είχε καταθέσει κατά της Χρύσας Αράπογλου. Μια απόφαση - καταπέλτης που μπήκε στην ουσία των όσων συνέβαιναν στον Δήμο, αλλά ο Β. Παπαγεωργόπουλος και το σύστημά του προσπάθησαν να υποβαθμίσουν.
Ο δήμαρχος, μπροστά στις κάμερες, βάζει τα γάντια εργασίας και ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, δίνοντας το... καλό παράδειγμα, κατά την περίοδο της απεργίας των υπαλλή
Ο δήμαρχος, μπροστά στις κάμερες, βάζει τα γάντια εργασίας και ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, δίνοντας το... καλό παράδειγμα, κατά την περίοδο της απεργίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα τον Μάρτη του 2008.
Στο σκεπτικό του εκείνο το δικαστήριο επέρριπτε ευθύνες από τότε στη διοίκηση του δήμου και τον ίδιο τον Β. Παπαγεωργόπουλο για το μέγα σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των τουλάχιστον 22,5 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
«Η παράνομη διακίνηση των χρημάτων του δήμου που προορίζονταν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία, κατά παράβαση του νόμου, διακινούνταν σε μετρητά ή με απλές (και όχι δίγραμμες) επιταγές και, δεύτερον, ''οι παράνομες εντολές του αντιδημάρχου Οικονομικών για μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών'' δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την υπεξαίρεση» ανέφερε.
Ο δήμαρχος σβήνει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του, που απεικονίζει την πόλη που έλεγχε για 12 χρόνια. Δίπλα του ο γ.γ. του δήμου  Μ. Λεμούσιας ο οποίος έπαιρνε τις σακούλες με τα χρήματα.
Ο δήμαρχος σβήνει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του, που απεικονίζει την πόλη που έλεγχε για 12 χρόνια. Δίπλα του ο γ.γ. του δήμου Μ. Λεμούσιας ο οποίος έπαιρνε τις σακούλες με τα χρήματα.
Το ίδιο το δικαστήριο έβαζε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, ύστερα από όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος του, να παραμένει ακόμη στη θέση του ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας. «Η παραμονή στη θέση του γεννά ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης, αλλά και ερωτηματικά για το εάν θα έπρεπε να εξακολουθεί ή όχι να είναι φορέας διαχειριστικής εξουσίας του δήμου» τονιζόταν.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι και εκείνο το δικαστήριο από τις αρχές του 2009 έκρινε ότι «η μη σύννομη διαχείριση των οικονομικών του δήμου ήταν σε γνώση του κ. Παπαγεωργόπουλου». Στιγμάτιζε ακόμη τις αθρόες -και εκτός ΑΣΕΠ- προσλήψεις ημετέρων του δημάρχου και ανθρώπων του περιβάλλοντός του.
Η... αμνησία του Αντώνη Γρέγου προκάλεσε την οργή του προέδρου του δικαστηρίου.
Η... αμνησία του Αντώνη Γρέγου προκάλεσε την οργή του προέδρου του δικαστηρίου.
Ομως, παρά την απόφαση αυτή, για δεύτερη φορά μετά τον χορό των αποκαλύψεων του 2006, αναφορικά με τον γενικό γραμματέα του δήμου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος δεν κουνούσε ούτε ρούπι τον Μ. Λεμούσια. Ο τελευταίος, που υπήρξε το alter ego του τέως δημάρχου σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της θητείας του, καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια και ήταν αυτός που έπαιρνε τις μαύρες σακούλες με τα χρήματα.
«Ο Παπαγεωργόπουλος δεν τόλμησε τότε να τον αντικαταστήσει, κάτι που υποδηλώνει ότι δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους» ανέφερε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου, διαβάζοντας την πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου.
Επρεπε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2010, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς να παραμερίσει ο ίδιος τον Β. Παπαγεωργόπουλο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που πρόβαλε, επιλέγοντας τον Κώστα Γκιουλέκα ως υποψήφιο δήμαρχο της Ν.Δ. και να πάρει στη συνέχεια τη διοίκηση του δήμου ο Γιάννης Μπουτάρης, ώστε να πέσουν οι τίτλοι τέλους σε ένα ολόκληρο σύστημα.

ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ
Ο... Λουδοβίκος του Βορρά που αντιμετώπιζε τον δήμο ως φέουδο
Στα 12 χρόνια της θητείας του ο πρώην δήμαρχος είχε να παρουσιάσει την εικόνα ενός υπεροπτικού, αλαζονικού ατόμου, με αντιδημοκρατική συμπεριφορά που δεν καταδεχόταν καν να δώσει απαντήσεις σε πολιτικούς του αντιπάλους για καίρια ζητήματα. Ο τίτλος του? Λουδοβίκου, που του έδωσαν οι Θεσσαλονικείς, ανταποκρινόταν με τον καλύτερο τρόπο.
Η πολυδάπανη δημοτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν ένα πραγματικό φέουδό του, όπου ο ίδιος σαν ηγέτης τριτοκοσμικού καθεστώτος είχε κάθε εβδομάδα δική του εκπομπή. Τα «δικά του» παιδιά μπορούσαν με συμβάσεις στο τμήμα καθαριότητας-απορριμμάτων να μεταπηδούν ως παρουσιαστές στη δημοτική τηλεόραση.
Ακόμη και σε εποχή κρίσης έστελνε χωριστά στη Ρόδο -όπου γινόταν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ- τη λιμουζίνα του δήμου μαζί με τον οδηγό του για να τον περιμένει στο αεροδρόμιο και να μεταφέρει τον ίδιο και τη σύζυγό του λίγα μόλις χιλιόμετρα μέχρι το ξενοδοχείο.
«Μεγαλόπνοα» σχέδια
Ευτυχώς -λόγω επιμονής των Εφορειών Αρχαιοτήτων- δεν πέρασαν τα «μεγαλόπνοα» σχέδιά του για την αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους, όπου έχει καταγραφεί και στα πρακτικά η βούλησή του να δημιουργήσει στο κέντρο ένα σιντριβάνι για λόγους... φενγκ σούι.
Ακόμη και όταν όλα έδειχναν ότι είχε δρομολογηθεί η απομάκρυνσή του από τον δήμο, αυτός φρόντιζε να προμηθευτεί ένα δικής του αισθητικής... σαλονάκι για το γραφείο του στο νέο δημαρχείο αξίας 180.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν το ενέκρινε το ελεγκτικό συνέδριο.
Το πιο προκλητικό όμως ήταν ότι θεωρούσε συχνά ότι δεν έπρεπε να δίνει λόγο σε κανέναν και απαντούσε ως... ηγεμόνας, για «ψεύδη και σκευωρίες». Πάνω από 1,16 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό της «Παγίας Προκαταβολής» που έφυγε από τα ταμεία του δήμου, με εντολές για αγορές από το ίδιο το γραφείο του δημάρχου, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά, όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο ανακριτής, ο οποίος έστειλε τον Β. Παπαγεωργόπουλο να δικαστεί για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου -η δίκη θα γίνει τους επόμενους μήνες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
Ο χρυσαυγίτης που «αθώωσε» τον δήμαρχο
Ενας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές στη διάρκεια της δίκης Παπαγεωργόπουλου ήταν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος είναι υπάλληλος στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης -εκεί όπου έγινε η μεγάλη υπεξαίρεση από τον Π. Σαξώνη κ.λπ.- και επιπλέον οι μαρτυρίες τον φέρουν να εργάζεται ως... μπράβος στα μαγαζιά της νύχτας που διατηρούσε ο Σαξώνης.
«Αισθάνομαι σαν... γκόμενα γι' αυτά που δεν είπα για τον Παναγιώτη». Τη φράση αυτή φέρεται πως απηύθυνε στον γιο του Π. Σαξώνη ο Αντώνης Γρέγος, αποχωρώντας από το δικαστήριο στις 25 Οκτωβρίου, μετά την κατάθεση - παρωδία που έδωσε ως μάρτυρας, όπως είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Σαξώνη Ευθύμης Καυκόπουλος.
«Ντράπηκε που αρνήθηκε ότι έπαιρνε δεύτερο μεροκάματο, δουλεύοντας ως μπράβος στα νυχτερινά μαγαζιά του κατηγορουμένου!», είπε στο δικαστήριο δηκτικά ο συνήγορος την επομένη.
Ο Γρέγος εργάστηκε για χρόνια στο ίδιο γραφείο με τον καταχραστή των δημοτικών ταμείων Π. Σαξώνη, ως διαχειριστής πληρωμών κι αυτός στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι δικαστές είχαν επενδύσει πολλά στη μαρτυρία του βουλευτή, αλλά είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Η κατάθεση του μάρτυρα ήταν μια αποθέωση του «δεν ξέρω», «δεν είδα», «δεν άκουσα», «δεν θυμάμαι», προκαλώντας την οργή του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος τον επέπληξε τρεις φορές για τη συμπεριφορά του.
«Είσαι εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ακούω το κόμμα σου να φωνάζει στη Βουλή κατά της διαφθοράς. Εδώ θα πολεμήσεις τη διαφθορά, όχι με φωνές», του είπε αγανακτισμένος στην αρχή.
Ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως δεν εργάστηκε ποτέ στα μαγαζιά του Σαξώνη, αλλά πήγαινε εκεί μόνο ως θαμώνας, ενώ δεν είδε ποτέ εκεί κάποιον από τη διοίκηση του δήμου.
Εναν μήνα μετά, οι συνήγοροι του Σαξώνη κατέθεσαν στο δικαστήριο άλμπουμ φωτογραφιών που δείχνουν τον ίδιο στην «πόρτα» του μαγαζιού Boom, αλλά και τον τέως δήμαρχο με την παρέα του να διασκεδάζουν σ' αυτό.
Εμεινε... έκπληκτος
Ο άνθρωπος που έβλεπε τον συνάδελφό του να προσέρχεται καθημερινά στο δημαρχείο με Porsche Cayenne και ήξερε ότι είχε νυχτερινά μαγαζιά και σκάφη, είπε πως εξεπλάγη όταν έμαθε πως αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής της υπεξαίρεσης, καθώς δεν πήγε ποτέ το μυαλό του πως τα πλούτη του προέρχονταν από παράνομη δραστηριότητα.
«Αθώωσε» τον Β. Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας πως «ο κ. δήμαρχος δεν μπορεί να εμπλέκεται σε θέματα πληρωμής», ενώ συνέχιζε να δηλώνει άγνοια σε κρίσιμες ερωτήσεις, μιλώντας για δομημένο σύστημα.
«Δεν ξέρεις, δεν είδες. Ο δήμαρχος καλός, ο ένας καλός, ο άλλος καλός, δεν θυμάμαι, τώρα μου λες για δομημένο σύστημα. Εξήγησέ μου ποιο είναι αυτό το δομημένο σύστημα», του φώναξε πάλι ο πρόεδρος.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου