Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ανατροπή για τα παιδιά πολυτέκνων

Ανατροπή για τα παιδιά πολυτέκνων

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Στον «αέρα» βρίσκεται το σύστημα εισαγωγής φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε τέλος στην προνομιακή εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύστημα που φέρει τη σφραγίδα του τέως υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου, το οποίο – από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011– κατήργησε τις μετεγγραφές των παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ και ενέταξε τους συγκεκριμένους υποψηφίους σε ειδικές κατηγορίες που διεκδικούσαν έκτοτε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε σχολή, επιπλέον του γενικού αριθμού εισακτέων. Ετησίως συνολικά οι θέσεις αυτές αποτελούσαν έως και το 20% του συνόλου των θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Πέρυσι από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις διαφορετικές αποφάσεις (986 - 988/2014) που εκδόθηκαν από δύο διαφορετικές συνθέσεις (σ.σ. πρόεδροι ήταν οι κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος και Σωτήρης Ρίζος) έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων, είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων. Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011, που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις, «η προνομιακή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων προκαλεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία, η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία». Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι «αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».
Ουσιαστικά, το ΣτΕ αναφέρεται σε μία στρέβλωση του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής, καθώς η διεκδίκηση από τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών ειδικών θέσεων είχε ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι με πάρα πολύ χαμηλή βαθμολογία. Χαρακτηριστικά, το 2011 από τις ειδικές κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων εισήχθησαν υποψήφιοι με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, 2.604 στο Μαθηματικό Αθήνας, 7.258 στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ. Την ίδια στιγμή, από τη γενική σειρά υποψηφίων οι βάσεις ήταν 17.261 στη Φιλολογία, 15.769 στο Μαθηματικό και 21.715 στην Αρχιτεκτονική. Στην Ιατρική Αθήνας ο τελευταίος εισακτέος από τη γενική σειρά είχε 19.153 μόρια, ενώ ο τελευταίος από πολύτεκνη οικογένεια 15.667 μόρια. Αποτέλεσμα ήταν το 2012 να γίνουν αλλαγές στο σύστημα (π.χ. οι υποψήφιοι μπορούν πλέον να δηλώσουν σχολές σε κάθε διοικητική περιφέρεια και όχι μόνο στη δική τους) που απάλυναν τις στρεβλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου