Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αλληλεγγύη εργαζόμενων ΟΛΘ - ΕΥΑΘ -Coca Cola - ΑΓΝΟ

Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας
Αλληλεγγύη εργαζόμενων ΟΛΘ - ΕΥΑΘ -Coca Cola - ΑΓΝΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώραςΚοινό μέτωπο δράσης για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, δημιούργησαν τα σωματεία των εργαζομένων σε ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Coca Cola και ΑΓΝΟ, με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της Τρίτης, εργαζόμενοι από τις 4 επιχειρήσεις, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, όπου κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, έδωσαν συνέντευξη τύπου, τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης και αλληλεγγύης σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σημείωσε ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Δεκέμβριο έφτασε το 33%, τονίζοντας ότι για την πόλη «η κρίση μας βρήκε μέσα στην κρίση». Χαρακτήρισε «τεχνοκρατική τσογλαναρία» την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις εταιρίες, επισημαίνοντας τις προσπάθειες του ΕΚΘ κυρίως στο κλείσιμο του εργοστασίου της Coca Cola και τη χρεοκοπία της ΑΓΝΟ.
Η γ.γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Λιμάνια Φανή Γουργούρη χαρακτήρισε καταστροφική την προωθούμενη πώληση του ΟΛΘ, «όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά και τις ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρίες» και αντιφατική την πολιτική της κυβέρνησης «που από τη μία επιχειρεί τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ για να προσελκύσει εταιρίες και να φέρει όπως υποστηρίζει την ανάπτυξη, όμως την ίδια ώρα κλείνουν ιδιωτικές εταιρίες και μάλιστα στον τομέα των τροφίμων». Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι ζητούν να σταματήσει η πώληση του ΟΛΘ και στη συνέχεια να εξεταστεί το μοντέλο ανάπτυξης του λιμανιού, χωρίς να αποκλείουν τις δυνατότητες αξιοποίησης των προβλητών και από ιδιώτες σε συνεργασία με το δημόσιο.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του σωματείου της Coca Cola Ανέστης Μεταξάς αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του προσωπικού (από 480 σε 50 στη Θεσσαλονίκη) και των εργοστασίων της εταιρίας (από 7 σε 2 σε όλη τη χώρα) και τόνισε την επιτυχία που έχει ο πρωτόγνωρος αγώνας τους που καλούν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 40% των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες. «Δε θέλουμε τις πλούσιες αποζημιώσεις τους. Θέλουμε το δικαίωμα στην εργασία, να γυρνάμε στο σπίτι με ψηλά το κεφάλι», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού που θα γίνει στις 18 Μαίου, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, έξω από τα εκλογικά κέντρα της πόλης.
Ο πρόεδρος του σωματείου της ΑΓΝΟ Πολυχρόνης Αποστολίδης περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι 220 εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν 15 μήνες και κάλεσε σε κοινή δράση των εργαζόμενων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου