Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το εκλογικό αποτέλεσμα ανά περιοχή


Τι προβάδισμα διατηρεί ο Γιάννης Μπουτάρης έναντι του Σταύρου Καλαφάτη στις έξι κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης;

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το εκλογικό αποτέλεσμα ανά περιοχή

 
Της Βαρβάρας Ζούκα
Σε ποιες περιοχές της πόλης συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης του ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η εκλογική περιφέρεια που έδωσε διψήφιο ποσοστό στη Χρυσή Αυγή; Πώς κινήθηκαν τα ποσοστά της παράταξης του ΚΚΕ υπό τον Γιάννη Δελή στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και τι έδειξε η κάλπη για τον Μάκη Στεργίου και την Ελεάννα Ιωαννίδου;

Η χαρτογράφηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των εκλογών για τον δήμο Θεσσαλονίκης εν πολλοίς επιβεβαιώνει τα προγνωστικά για τους δύο πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κρύβει και εκπλήξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των συνδυασμών που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Στην πρώτη δημοτική κοινότητα
Στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία κατά κύριο λόγο καλύπτει το κέντρο της πόλης, κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά τους κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τόσο ο Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο Σταύρος Καλαφάτης. Οι ψηφοφόροι του κέντρου έδωσαν ένα προβάδισμα περίπου 7,5 ποσοστιαίων μονάδων στον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 37,45% έναντι 30,01% του Σταύρου Καλαφάτη. Τρίτος στην προτίμηση των εκλογέων που προέρχονται από τις περιοχές του κέντρου της πόλης αναδείχθηκε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης του ΣΥΡΙΖΑ (10,71%), ακολουθούμενος από τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που συγκέντρωσε ποσοστό 6,02%. Η παράταξη του ΚΚΕ υπό τον Γιάννη Δελή στην πρώτη κοινότητα συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό της, περιοριζόμενη στο 4,04%, ενώ ο Μάκης Στεργίου και η Ελεάννα Ιωαννίδου συγκέντρωσαν αντίστοιχα ποσοστά 2,55% και 2,9%.

Στη δεύτερη δημοτική κοινότητα
Διψήφιο ποσοστό (11,47%) συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στη δεύτερη δημοτική κοινότητα, η οποία καλύπτει περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η Ξηροκρήνη. Στη συγκεκριμένη περιοχή ο Γιάννης Μπουτάρης συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό του (31,7%), όπως και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (9,3%). Οι ψηφοφόροι της δεύτερης δημοτικής κοινότητας έδωσαν στον Σταύρο Καλαφάτη 24,56% και στον Γιάννη Δελή 7,11%. Τα υψηλότερα ποσοστά τους κατέγραψαν στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια τόσο ο Μάκης Στεργίου (3,98%) όσο και η Ελεάννα Ιωαννίδου (3,57%).

Στην τρίτη δημοτική κοινότητα
Στην τρίτη δημοτική κοινότητα, η οποία καλύπτει την περιοχή της Άνω Πόλης, καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έλαβε 11,83%. Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέγραψε ένα άνετο προβάδισμα άνω των έντεκα μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,99% έναντι του 24,44% που έλαβε ο Σταύρος Καλαφάτης. Η Χρυσή Αυγή έλαβε 7,72%, ακολουθούμενη από τον Γιάννη Δελή (6,74%), την Ελεάννα Ιωαννίδου (3,07%) και τον Μάκη Στεργίου (2,79%).

Στην τέταρτη δημοτική κοινότητα
Στην περιοχή της Τούμπας, που αποτελεί την τέταρτη δημοτική κοινότητα, η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά της με 23,52%. Ο Γιάννης Μπουτάρης εξασφάλισε προβάδισμα άνω των δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων, καθώς έλαβε το 35,88% των ψήφων. Το 10,98% των εκλογέων εξέφρασε την προτίμησή του στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, το 8,37% στον Γιάννη Δελή και το 8,01% στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Ο Μάκης Στεργίου συγκέντρωσε ποσοστό 3,19% και η Ελεάννα Ιωαννίδου 3,09%.

Στην πέμπτη δημοτική κοινότητα
Υψηλά ποσοστά έδωσε το πέμπτο δημοτικό διαμέρισμα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος συγκέντρωσε 36,52%. Ο Σταύρος Καλαφάτης ακολούθησε με 27,02%, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έλαβε 10,44%. Οι εκλογείς από τις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέδειξαν τέταρτη δύναμη τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,28% και πέμπτη το ΚΚΕ με μόλις 5,24%. Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν ο Μάκης Στεργίου και η Ελεάννα Ιωαννίδου διαμορφώθηκαν σε 3,28% και 3,21% αντίστοιχα.

Στην περιοχή της Τριανδρίας
Στην περιοχή της Τριανδρίας κατέγραψε η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά της (37,36%). Ο Σταύρος Καλαφάτης συγκέντρωσε την προτίμηση του 25,78% των εκλογέων, ενώ μονοψήφιο (9,71%) ήταν το ποσοστό που έλαβε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Από τα υψηλότερα ποσοστά της συγκέντρωσε στην περιοχή της Τριανδρίας και η παράταξη του ΚΚΕ (9,38%), ενώ η Χρυσή Αυγή έλαβε 7,17%. Αντίθετα, στην περιοχή της Τριανδρίας καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά τόσο για την παράταξη του Μάκη Στεργίου (2,5%) όσο και για την κίνηση της Ελεάννας Ιωαννίδου (2,38%).

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ Με καθυστερήσεις η παράδοση των σάκων

Με καθυστέρηση παραδίδονταν μέχρι και χθες το απόγευμα οι σάκοι των εκλογικών τμημάτων στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι αναγκάζονταν να συμπληρώσουν εκ νέου το εκλογικό υλικό λόγω σωρείας λαθών που παρατηρήθηκαν.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που σημειώθηκαν, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν ότι ένα ποσοστό που έφτανε το 10% δεν είχε παραδώσει τους εκλογικούς σάκους μέχρι το μεσημέρι στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ακόμη όμως και όταν παραδίδονταν αυτοί, ο πρώτος έλεγχος των δικαστικών υπαλλήλων και των δικαστών που εποπτεύουν την εκλογική διαδικασία ανέδειξε διάφορα λάθη στη συμπλήρωση των βιβλίων.
Χαρακτηριστικές ήταν εικόνες που επικράτησαν χθες στους διαδρόμους του πρωτοδικείου με δικαστικούς αντιπροσώπους να κάθονται στο πάτωμα και να συμπληρώνουν πάλι τα βιβλία, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν μέχρι και σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, για να εντοπίσουν τις διαφορές που προέκυπταν.
Σήμερα, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που θα διεκδικήσουν τους αυτοδιοικητικούς θώκους στον δεύτερο γύρο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, που δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα ανακοινωθεί.
Κ.ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Σε ανοιχτή γραμμή με τους εκτός δεύτερου γύρου

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει από σήμερα ώς την Κυριακή ο Γιάννης Μπουτάρης συζητήθηκε σε δύο συσκέψεις οι οποίες έγιναν χθες υπό την προεδρία του. Σε αυτές συμμετείχαν τα στελέχη του στενού επιτελείου του και εν συνεχεία το σύνολο του συνδυασμού. Εκεί αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η τακτική την οποία εφάρμοσε η «Πρωτοβουλία» καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, τηρώντας χαμηλούς τόνους αλλά με διαρκή παρουσία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης ήρθε ήδη σε μία πρώτη επαφή με ορισμένους από τους ανθυποψηφίους του που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη του ΣΥΡΙΖΑ, την Ελεάννα Ιωαννίδου εκ μέρους των Οικολόγων, ενώ σήμερα θα έχει ανάλογες επαφές με τον Μάκη Στεργίου, τον Γιώργο Ρακκά από το συνδυασμό «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ από τους «Πειρατές». Στη διάρκεια της εβδομάδας ενδέχεται να υπάρξουν και εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με ορισμένους από αυτούς. Όπως αναφέρει στη «Μ» στέλεχος της «Πρωτοβουλίας», «το κλίμα σε αυτές τις πρώτες τηλεφωνικές συζητήσεις ήταν καλό και νομίζω ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία». Αντιθέτως δεν επιδιώχθηκε να υπάρξει επαφή με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Δελή, καθώς η στάση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα ουδέτερη. Απολύτως καμία κίνηση δεν πρόκειται να γίνει ούτε προς τον Γιάννη Κουριανίδη, ο οποίος κινείται στο χώρο της εθνικιστικής δεξιάς, και φυσικά ούτε προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής, με την οποία ο κ. Μπουτάρης έχει ανοιχτό και διαρκές μέτωπο.
Άλλωστε ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας» ήταν και η παρουσία των χρυσαυγιτών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά προς τα στελέχη της παράταξής του ότι «από τους πρώτους στόχους μας είναι η απομόνωση της Χρυσής Αυγής». Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να μην αναμιχθεί κατ’ ουδένα τρόπο η παράταξη στις συζητήσεις για τις ευρωεκλογές, ενώ ειπώθηκε ότι «η ‘γαλάζια’ εμφύλια αναμέτρηση στην περιφέρεια εξυπηρετεί τους στόχους της ‘Πρωτοβουλίας’».
Μιλώντας προς τα στελέχη του ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική επικράτηση. Είπε ότι το προβάδισμα των δέκα ποσοστιαίων μονάδων είναι σημαντικό, αλλά τους ζήτησε να μην εφησυχάσουν. Η εκτίμηση που υπήρξε είναι ότι η «Πρωτοβουλία» απευθύνεται σε μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών, σε αντίθεση με τον Σταύρο Καλαφάτη ο οποίος ελπίζει σε ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, τον κ. Κουριανίδη και μερίδα των ψηφοφόρων του κ. Στεργίου.
Από σήμερα αρχίζουν να παίζουν ορισμένα ραδιοφωνικά σποτάκια της «Πρωτοβουλίας», ενώ αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα με τη συμμετοχή όλων των στελεχών και του ίδιου του κ. Μπουτάρη.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Το αποτέλεσμα είναι ανατρέψιμο

Θετικό κλίμα ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών επιχειρεί να διαμορφώσει ο Σταύρος Καλαφάτης, στέλνοντας το μήνυμα σε στελέχη του συνδυασμού του «Εντάξει» αλλά και ψηφοφόρους πως, παρότι στον πρώτο γύρο υπολείπεται δέκα μονάδων της «Πρωτοβουλίας», μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή και να κόψει πρώτος το εκλογικό νήμα στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Χθες το μεσημέρι ο κ. Καλαφάτης κάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του συνδυασμού του. Ο κ. Καλαφάτης κάλεσε τα στελέχη του να συνεχίσουν τον αγώνα για την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες της επόμενης Κυριακής, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα είναι «ανατρέψιμο». Περιοδείες, επισκέψεις αλλά και μηνύματα σε όσους επέλεξαν άλλους συνδυασμούς θα βρεθούν στην ατζέντα της στρατηγικής τους.
«Το πείραμα Μπουτάρη απέτυχε. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας το απέρριψε. Εμείς συνεχίζουμε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Τονίζουμε ότι εμείς δεν κάνουμε πειράματα στην πόλη. Έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα για ποιότητα ζωής που ξεκινά έξω από την πόρτα του σπιτιού κάθε Θεσσαλονικιάς και κάθε Θεσσαλονικιού. Και ζητάμε να το δουν, να το ακούσουν, να το αξιολογήσουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.
Έμφαση έδωσε στην ανάγκη να μειωθεί η αποχή, με τον κ. Καλαφάτη να κάνει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Να μην επιτρέψουμε να χαθούν άλλα πέντε χρόνια για την πόλη», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου