Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για «νίκη» της Νέας Δημοκρατίας ή και της Ελιάς (!) στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Θεσσαλονίκη: γιατί χαίρονται οι δεξιοί;Αυτά που δεν ακούστηκαν τα έγραψε η γαλλική "Le Monde". Τίτλος: «Η ριζοσπαστική Αριστερά προκάλεσε την έκπληξη στις δημοτικές στην Ελλάδα». Σχόλιο: «Ο αριστερός ριζοσπαστικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια ώθηση πέρα από κάθε προσδοκία. Κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση στην Αθήνα και να τεθεί επικεφαλής στην Περιφέρεια Αττικής».

Προφανώς οι κ. Πρετεντέρης - Τρέμη, Παπαδημητρίου και λοιπά εξαπτέρυγα του Σκάι, οι αδερφοί Καψή και άλλοι επιφανείς αναλυτές των ονειρώξεών τους, βαμμένοι δεξιοί πλέον, αντιλαμβάνονται καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα: χάρη σ' αυτήν σιτίζονται.

Ξεχασιάρηδες

Κάποια θέματα που θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν:
* Τη σύλληψη προσώπων του μηχανισμού του εκλεγέντος (!) από τον α' γύρο στον Δήμο Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης δημάρχου, διότι μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτιά του στο εκλογικό κέντρο Δενδροποτάμου, όπου ψηφίζουν πολλοί Ρομά.
* Την αποτυχία του κ. Πάχτα να εκλεγεί στον Δήμο Αριστοτέλη. Μνημόνευαν τον «θρίαμβό» του όσο το υπουργείο Εσωτερικών διοχέτευε αποτελέσματα από τα «ευγνωμονούντα» την Ελληνικός Χρυσός χωριά, τσίριζε ο γνωστός τραμπούκος και μετά silence. Η εκλογή του κ. Μίχου ξεχάστηκε.
* Πως οι ίδιοι, κάθε φορά που η κυβέρνηση υπεξαιρούσε και μια αρμοδιότητα ή κάποια απαραίτητα κονδύλια από τους δήμους, επισήμαιναν με αυστηρό ύφος ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η διαπλοκή και η διαφθορά είναι στην πρώτη γραμμή. Η δήλωση Μπουτάρη ότι κέρδισε (;) διότι ήταν χορτάτος είναι ακριβώς η επιτομή των προαναφερθέντων.
Επί της ουσίας τώρα. Ακούστηκε και γράφτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καλά στον α' γύρο σε πολλές περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά. Όλοι θέλαμε να βγει ο δικός μας δήμαρχος, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Αλλά προτού παραθέσω κάποια στοιχεία για να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα συμπεράσματά του, να θυμίσω ότι το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, με 44% στις εθνικές εκλογές του 2009, μαζί με την ορμητική τότε ΔΗΜ.ΑΡ., στήριξαν το 2010 τον κ. Μπουτάρη και πήραν 33%. Πώς αποτιμήθηκε αυτό; Απλώς δεν είχαν ακόμη «άκρες» στους μηχανισμούς του δήμου και πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους. Την Κυριακή, με 3,5 χρόνια διαχείριση, βελτίωσε τα ποσοστά του κατά 2,46 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 36,06%. Είναι μεγάλη νίκη;

Συν και πλην

Τα αποτελέσματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης κρύβουν και στοιχεία που αποκαλύπτουν ανοδική πορεία τριών συνδυασμών, την πτωτική στασιμότητα άλλων δύο και την καθοδική πορεία των υπολοίπων. Πιο εντυπωσιακή η κατάρρευση της νεοδημοκρατικής παράταξης του κ. Καλαφάτη, που φτάνει τις 11,75 εκατοστιαίες μονάδες ή, σε απόλυτους αριθμούς, τους 12.549 ψηφοφόρους. Η πτώση αυτή είναι της τάξης του -31%, ενώ η πτώση της παράταξης του ΚΚΕ είναι 3,28 εκατοστιαίες μονάδες (-3.569 ψηφοφόροι) ή -34,5%.
Η άνοδος της Ανοιχτής Πόλης του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη είναι 6,90 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή 9.549 ψηφοφόροι και ποσοστιαία αύξηση 288%. Άνοδο κατά 65% (1.209 ψηφοφόρους) παρουσίασε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τα έγκυρα ψηφοδέλτια το 2010 ήταν 124.290, ενώ φέτος ανέβηκαν στα 132.150, άρα έχουμε 7.860 περισσότερους ψηφοφόρους.
Δεν υπάρχουν καθαρές αντιστοιχήσεις με τις ψήφους που είχε λάβει στις εκλογές του '10 ο κ. Παπαθεμελής, ενώ αυθαίρετα κάπως συγκρίνω τα ποσοστά του κ. Κουριανίδη με αυτά του κ. Βασιλικού.
Πού στηρίζονται λοιπόν οι πανηγυρισμοί των τελειωμένων;
Τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις ευρωεκλογές του 2009 είναι τα ακόλουθα (ώστε οι συγκρίσεις της επόμενης Κυριακής να μην είναι «αδώνειες»):
Ν.Δ. 32,70, ΠΑΣΟΚ 27,42, ΣΥΡΙΖΑ 6,63, ΚΚΕ 8,37, Χ.Α. 0,52, Οικολόγοι Πράσινοι 4,48.
Όταν με το καλό πάμε σε εθνικές εκλογές, τότε θα παραθέσουμε τα αποτελέσματα του '12.

ΥΓ.: Για να μην ξεχνάμε: σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, οι οργανωμένοι τραμπούκοι της τότε Δεξιάς δολοφονούσαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Τα τότε δημοσιογραφικά φερέφωνα της εξουσίας αποφάνθηκαν πριν από τους ιατροδικαστές: τροχαίο δυστύχημα...