Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Όσα μου έμαθαν οι εκλογές

Όσα μου έμαθαν οι εκλογές

Του Γιώργου Τούλα

1- Οι δημοσκοπήσεις και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα ΜΜΕ μόνο ερωτηματικά πλέον προκαλούν. Αλλά και ο τρόπος που ‘’έγκριτοι’’ δημοσιογράφοι στέκονται μπροστά σε υποψηφίους, κόμματα, μηχανισμούς, το ξεβράκωμα της απογοήτευσης πλήττει θανάσιμα την αξιοπιστία του επαγγέλματος μας.
2- Ο τρόπος που ορισμένες τοπικές κοινωνίες έδειξαν σε αυτές τις εκλογές όχι απλά εκλογική ανωριμότητα αλλά και μια τάση προς τη φαιδρότητα επιβραβεύοντας ανθρώπους στις παρυφές του υπόκοσμου, ελαφρές περιπτώσεις τηλεπερσόνων, διαπλεκόμενους με επιχειρηματίες, χάρτινους υποψήφιους και άλλα φρούτα σε κάνει να πιστεύεις ότι η Κρίση δεν μας έμαθε σχεδόν τίποτε.

3- Με όλα τα αρνητικά της διοργάνωσής του (διαφανής κάλπη και ψηφοδέλτια χωρίς φάκελο, προσπάθεια επηρεασμού από κάποιους εκ των τοποτηρητών κλπ) το δημοψήφισμα για το νερό αποτέλεσε μια καίρια περίπτωση νέας αντίληψης των πραγμάτων και της άρθρωσης ενός λόγου, από μια μερίδα των πολιτών που δεν δέχονται πλέον αδιαμαρτύρητα τις μεθοδεύσεις εις βάρος των ζωών τους. Διακόσιες δέκα οκτώ χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία να ψηφίσουν, στο πρώτο, έστω και άτυπο δημοψήφισμα από την εποχή της μεταπολίτευσης, αποτέλεσμα η συσπείρωση και της ανήκουστης απαγόρευσης της κυβέρνησης απέναντι στο δημοψήφισμα.

4- Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη πρωτοστατούν σε μια νέα αντίληψη περί δημοτικών αρχόντων, πέραν των κομματικών επιλογών. Από κοντά έρχονται πια και άλλες πόλεις που αντιλαμβάνονται, με καθυστέρηση δεκαετιών πως οι δημοτικές εκλογές οφείλουν να στρέφουν τα φώτα τους πλέον στην πόλη.

5- Είναι τουλάχιστον θλιβερός ο κατακερματισμός της Αριστεράς και οι εμφυλιακές κορώνες των εκπροσώπων της που δεν τιμά ένα χώρο που η αδυναμία αντίληψης του ρόλου που καλείται να παίξει στους δύσκολους καιρούς τον καθιστά τελικά μετέωρο. Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοοστά τς Χρυσής Αυγής στη δεύτερη κοινότητα είναι αντιστρόφως ανάλογα με την εγκατάλειψη στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.

6- Η ΝΔ, τραγικά αμήχανη άλλαζε κοστούμι στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ανάλογα με το αποτέλεσμα της στιγμής. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να κοιμάται τον εκατονταετή ύπνο της βασιλοπούλας και ο Σύριζα ανέτοιμος να εισπράξει και για αυτό δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια.

7- Οι άνθρωποι που έστειλαν τους Χρυσαυγίτες στα δημοτικά συμβούλια προφανώς δεν έχουν πλέον κανένα ελαφρυντικό πλην της εγκληματικής τους αδιαφορίας για το τι πρόκειται να συμβεί εντός τους.

8- Οι πληροφορίες για τη σταυροδότηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης δείχνουν μια ισχυρή ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με την εικόνα των προηγούμενων εκλογών. Αυτό θα αποτυπωθεί εμφανώς και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στις τοποθετήσεις αντιδημάρχων σε περίπτωση εκλογής Μπουτάρη.

9- Η επικράτηση Μίχου στην περίπτωση του Δήμου Αριστοτέλη, έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το μέλλον της επένδυσης του Χρυσού. To πώς εξελίσσεται σώμα με σώμα η μάχη εκεί δείχνει το βαθύ διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα αλλάζει το σκηνικό μετά από μήνες εμφυλιακών συγκρούσεων και θέτει τα νέα δεδομένα για το μέλλον της αμφισβητούμενης εξόρυξης.

10- Η τρομακτική αποχή, έως και 60%, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας υποδηλώνει ένα λαό σε υπέρτατη παραίτηση, κόπωση, απογοήτευση. Ο πραγματικός νικητής των εκλογών για τον οποίο κανείς δεν μιλά και ούτε φυσικά θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου