Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης…

Τον «λογαριασμό» για το 2015 ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μόνον οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» θα είναι τρομακτικές.
     
Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης…

Του Μάριου Χριστοδούλου
Με μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2015 ξεκινά η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κατά τις πληροφορίες, σε αυτόν τον «λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι ισοδύναμες παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την κάλυψη της «τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων.

 Αναστάτωση
 Η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και η αναστάτωση στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Κι αυτό γιατί τα επώδυνα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αφορούν μια μερίδα πολιτών από την οποία είθισται να αντλεί ψήφους η κυβέρνηση.
 Δεν πρέπει να λησμονείται η προειδοποιητική βολή από το υπουργείο Οικονομικών σε 78.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες αλλά και σε όλους όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες κ.ά.), που τους διαμήνυσε ότι «θα πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους».
 Το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει βγει ακόμη στον «αέρα» αυξάνει τον προεκλογικό χρόνο στον Αντώνη Σαμαρά και μεταθέτει για το φθινόπωρο τις δύσκολες αποφάσεις στο νέο ταμείο που θα έρθουν να κάνουν οι δανειστές. Εφόσον δεν αλλάξει τίποτα σε πολιτικό επίπεδο και η χώρα δεν οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές (σ.σ. κάτι το οποίο θα κρίνουν τα αποτελέσματα της προσεχούς Κυριακής) το μετεκλογικό τοπίο για τα νοικοκυριά είναι προδιαγεγραμμένο.
 Γι’ αυτό φρόντισαν τόσο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και το νέο Μεσοπρόθεσμο (2015–2018), μέσω των οποίων δόθηκε το στίγμα της βαρυχειμωνιάς που έρχεται… Η παράταση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016, η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ (σ.σ. σε ακριτικές περιοχές και νησιά) και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης του φόρου είναι ορισμένα μόνον από τα μέτρα που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας διατηρούνται κρυφά.
 Μόνον οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» θα είναι τρομακτικές! Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

Ο κατάλογος με τα μέτρα

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τον κατάλογο με τα μέτρα που θα επιστρατευθούν προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες του προϋπολογισμού για το 2015 πρόκειται να αποστείλει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στους πιστωτές. Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη «ακτινογραφία» του προϋπολογισμού του 2015, το τελικό σχέδιο του οποίου θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να εγκριθεί από την τρόικα τον Οκτώβριο.

Περιμένοντας την τρόικα

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επί τα χείρω αναθεώρησης των μέτρων, εφόσον οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις:

* Για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, πλην όμως στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις.

* Για τις χαμηλές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που επηρεάζουν δυσμενώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Φέτος, προσδοκώνται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ και 2,23 δισ. ευρώ το 2015 τα οποία θα προέλθουν από τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» (ετήσιες δόσεις για λαχεία, ΟΠΑΠ, αεροδρόμια, μαρίνες, αλλά και από αυτούς που θα ολοκληρωθούν ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΛΤΑ, ΟΛΘ). Στην πενταετία 2014-2018 τα έσοδα θα φτάσουν τα 12,828 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου