Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δρομολογείται κατόπιν συμφωνίας με τον Ευ. Βενιζέλο - παρά τις διαφωνίες που έχουν σε επιμέρους θέματα, όπως η συγκρότηση Γερουσίας.
Ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται την προσεχή Παρασκευή να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ν.Δ. σε ειδική εκδήλωση, ενώ επί της ουσίας θα πρόκειται για τις επεξεργασίες της σχετικής επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον Δ. Αβραμόπουλο.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ευαγγελιστεί ένα "νέο πολιτικό σύστημα" και έναν "νέο καταστατικό χάρτη", ενώ συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά δεν κρύβουν πως η "ατζέντα αλλαγών" που προωθεί ο πρωθυπουργός στρώνει το έδαφος και για αντίστοιχες αλλαγές στη Ν.Δ. και τη μετεξέλιξή της σε "Νέα Ελλάδα".

Προτάσεις

Μεταξύ πολλών προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να ξεφύγει, ελέω εκλογών, από την αδήριτη "μνημονιακή" ατζέντα, θα είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η "συνταγματοποίηση" της λιτότητας με την υιοθέτηση του "χρυσού κανόνα χρέους" -κάτι που έχει ζητήσει δημοσίως ακόμη και η Αν. Μέρκελ. Επίσης, μεταξύ άλλων, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος φέρονται να έχουν συμφωνήσει στη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, αλλά και στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Εξάλλου, οι συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί έχουν επίσης συμφωνήσει στην ανάγκη να περιοριστούν οι δυνατότητες του εκάστοτε πρωθυπουργού να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να εξαγγελθεί -στο πλαίσιο της αποσύνδεσης των πρόωρων εκλογών από την προεδρική εκλογή- και ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς θα εξαγγείλει θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, χρονικό όριο στις πρωθυπουργικές θητείες, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή των διατάξεων για την ασυλία των βουλευτών και την εξέταση των "πόθεν έσχες" τους. Τέλος, εξετάζεται η δημιουργία θέσεων μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών Εξωτερικών και Προϋπολογισμού με 5ετή θητεία, αλλά και συμπερίληψη του εκλογικού νόμου στο Σύνταγμα, ώστε να καταστεί δυσκολότερη η αλλαγή του.

Εσωστρέφεια ενόψει

Όπως προαναφέρθηκε, η ανακίνηση της "θεσμικής ατζέντας" εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά δεν αποτελεί μόνο προσπάθεια να μετακινηθεί η δημόσια ατζέντα από το Μεσοπρόθεσμο και τα νέα επώδυνα μέτρα, αλλά εξυπηρετεί και τα σχέδια του πρωθυπουργού για μετεξέλιξη της Ν.Δ. Πάντως, ο κύβος για τη λεγόμενη -ή φημολογούμενη- "Νέα Ελλάδα" δεν έχει ριφθεί, καθώς ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει πως τόσο οι "καραμανλικοί" όσο και οι "μητσοτακικοί" -όσοι έχουν μείνει, δηλαδή- τον περιμένουν στη γωνία. Συν τοις άλλοις, το κατά πόσον ο Αντ. Σαμαράς θα μπορέσει να προωθήσει τα σχετικά σχέδια εξαρτάται και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού αν ηττηθεί με ευρεία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα εσωκομματικά μαχαίρια στη Ν.Δ. θα βγουν από τα θηκάρια τους. Ήδη, προχθές, η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον Alpha έριξε τις πρώτες "μπαλωθιές", προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώην υπουργός επισήμανε πως η Ν.Δ. σήμερα "είναι μικρό κόμμα", ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι "είναι μικρότερο κόμμα από τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισα εγώ". Η απάντηση ήρθε μέσω του ρ/σ Βήμα, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Μ. Βορίδη. "Φαντάζομαι ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα και αν είναι, φανταστείτε πώς είναι τα μικρότερα", είπε ο κ. Βορίδης.