Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:"Να διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν"

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

"Να διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν"

Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εισηγείται μέσω του ΘΕΜΑΤΟΣ να σταματήσει η φοροεξόντωση των αδυνάτων, προτείνοντας η αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής να συνοδευτεί με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος για τα χαμηλά εισοδήματα.
   Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εισηγείται μέσω του ΘΕΜΑΤΟΣ να σταματήσει η φοροεξόντωση των αδυνάτων, προτείνοντας η αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής να συνοδευτεί με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος για τα χαμηλά εισοδήματα.  Να σταματήσει η εξόντωση των φορολογουμένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να διευκολυνθούν με περισσότερες δόσεις.  
Προτείνει ακόμη να διορθωθούν από την κυβέρνηση οι αδικίες που έγιναν και αυτή η διόρθωση να συνοδευτεί με αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος προς τους αδυνάτους.  Ο κ. Αρβανιτόπουλος αποδίδει την υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές στη δυσαρέσκεια από την εφαρμογή ακραίων πολιτικών εξυγίανσης , αλλά επιμένει ότι ο χαμένος της αναμέτρησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, όπως λέει, δεν μπορεί να υπερβεί ούτε κατά μία ψήφο τα ποσοστά του στις βουλευτικές εκλογές . Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τομές που διαπερνούν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα, ενώ ανακοινώνει την αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων από μηδενική βάση, που θα ολοκληρωθεί το 2016.
Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα ανοίγματα που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, ποια είναι η άποψή σας; Χρειάζεται να κινηθεί προς το Κέντρο ή προς τα δεξιά που απέκτησε πολλούς συγκατοίκους;
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, το κόμμα των δικαιωμένων ιστορικά επιλογών. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε, ούτε να αλλάξουμε ιδεολογία. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε για να γίνουμε αρεστοί, όταν είναι εθνική ανάγκη να είμαστε χρήσιμοι. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όσους συμμερίζονται τις στρατηγικές μας επιλογές.

Η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Πιστεύω ότι η Βουλή πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της. Έχουμε τη δυνατότητα να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες, γιατί αυτό θέλουν και οι πολίτες.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της εκλογικής ενίσχυσης ακραίων και λαϊκίστικων κομμάτων που παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά στις τελευταίες ευρωεκλογές;
Δεν αρκεί η οικονομική ανάκαμψη, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Αποδείχθηκε ότι και σε χώρες που αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα αυτές οι φωνές ενισχύονται. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν και να έρθουν εγγύτερα στους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει μέλλον.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι ό,τι καταλληλότερο για την ανταπόκριση στο μήνυμα των εκλογών;
Η Κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη και ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, την αρμοδιότητα και την αποδεδειγμένη ικανότητα να σχεδιάσει και  να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
Διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ποιους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θεωρούνται ότι απαιτούνται διορθώσεις;
Από τη στιγμή που περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτοί που πρέπει να ωφεληθούν είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να αυξηθεί, πρέπει πράγματι να γίνει μία αλλαγή του οικονομικού μίγματος, προς αυτήν την κατεύθυνση, προς μία κοινωνικότερη πολιτική. Να διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν.

Οι ψηφοφόροι, πάντως, εξέφρασαν οργή και διαμαρτυρία. Πως θα το αντιμετωπίσετε;
Με σκληρή δουλειά, καλύτερη προβολή των έργων και επιμονή στο στόχο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά τη σταθεροποίηση, ανάπτυξη και πάταξη της φοροδιαφυγής που θα αποφέρουν έσοδα και ανακατανομή εισοδημάτων επωφελώς για τους αδυνάτους, για αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι:  Άλλο αυτός που έχει να πληρώσει και φοροδιαφεύγει και άλλο αυτός που δεν μπορεί. Ο πρώτος να τιμωρηθεί και  ο δεύτερος να μην εξοντωθεί. Δηλαδή, για παράδειγμα, να του δώσουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές σε περισσότερες δόσεις.

Την ανθεκτικότητα της Χρυσής Αυγής που αύξησε ποσοστά και ψήφους που την αποδίδετε;
Πέραν της δικαστικής διερεύνησης αξιοποίνων πράξεων και του ξεκάθαρου μηνύματος για το σεβασμό των νόμων, πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής.

Που βασίζεται η εκτίμηση που διατυπώσατε την επομένη των εκλογών ότι ο «μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και δύο χρόνια επώδυνων μέτρων που αναγκάστηκε να πάρει η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπερβεί ούτε κατά μία ψήφο τα ποσοστά τα οποία πήρε στις Βουλευτικές Εκλογές. Αυτό για μένα είναι αποτυχία.Και γι’ αυτό βλέπετε ότι εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήκωσε τόσο πολύ τους τόνους. Το έκανε απευθυνόμενος στην εσωκομματική του αντιπολίτευση.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όμως, απώλεσαν σχεδόν ένδεκα μονάδες –επτά η ΝΔ και τέσσερις το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι ήττα;
Η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε τη δυσαρέσκεια της εφαρμογής των αναγκαίων πολιτικών εξυγίανσης της οικονομίας της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια. Εκ του ασφαλούς οι πολίτες εκφράζουν διαχρονικά τη δυσαρέσκεια τους στις Ευρωεκλογές προς την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Άλλωστε ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι εφαρμόσαμε, αυτά τα χρόνια, πολιτικές δυσβάσταχτες, αλλά απαραίτητες για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η Ν.Δ. δεν εξέλεξε κανένα δήμαρχο στους μεγάλους Δήμους και στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Γιατί; Είναι ευθύνη των προσώπων που επελέγησαν ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής;
Σε ό,τι αφορά στις Περιφέρειες που προσφέρονται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, δύο μόνο Περιφερειάρχες προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΠΑΣΟΚ και 8 από το δικό μας πολιτικό χώρο.
Σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, για την οποία επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, να σας θυμίσω ότι είτε ως Περιφέρεια, είτε ως Υπερνομαρχία η Νέα Δημοκρατία μόνο μια φορά την είχε κερδίσει όταν είχε τεθεί επικεφαλής ο αείμνηστος Κατριβάνος, που προερχόταν από την Αριστερά.

Ακούστηκαν πολλά για την αναμέτρηση στο Δήμο του Πειραιά. Ισχύουν ή αποτελούν τις συνήθειες δικαιολογίες των χαμένων;
Ακούστηκαν πολλά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Νομίζω ότι πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας για το καλό της πόλης.

Εσείς στηρίξατε τον κ. Μώραλη. Γιατί;
Στις δημοτικές εκλογές, επικρατούν πολλές φορές άλλα χαρακτηριστικά και άλλα κριτήρια. Όταν αθροίζονται δυνάμεις, οι οποίες υπόσχονται μια υπέρβαση, κάτι καλύτερο για μια πόλη, ο κάθε πολίτης δεν μπορεί αυτό να το παραγνωρίσει. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι δεν είχαμε δώσει κομματικά χρίσματα.
Αυτή η πραγματικότητα απελευθέρωσε Πειραιώτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, να προκρίνουν ένα υπερκομματικό, πολυσυλλεκτικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο.

Στο δικό σας χώρο ευθύνης, την Παιδεία, έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αλλαγών;
Πιστεύοντας ότι όταν σχεδιάζεις την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση μιας κοινωνίας, ενός λαού, σχεδιάζεις την εθνική οικονομία της επόμενης γενιάς υλοποιήσαμε ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών με στρατηγική επιλογή την ποιότητα και την υψηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας, δωρεάν παροχής παιδείας στους νέους μας, στα παιδιά μας. 
Η μείωση της σχολικής διαρροής, η αναβάθμιση των Προτύπων Πειραματικών, το  νέο Γενικό Λύκειο και νέο ΕΠΑΛ, η ίδρυση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των  δημοσίων ΙΕΚ, ο θεσμός της Μαθητείας, η εφαρμογή της Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών,  η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων & των ΤΕΙ και η ενδυνάμωσή τους από την ακαδημαϊκή πιστοποίηση των προγραμμάτων τους, η ίδρυση των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και η ενδυνάμωση της Έρευνας και της Τεχνολογίας είναι σημαντικές τομές, που διαπερνούν ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πάντως, δεν συνοδεύτηκε με κάποια προαπαιτούμενα, όπως η συγγραφή σύγχρονων βιβλίων που έχει καθυστερήσει;
Όλα τα βιβλία αξιολογούνται από μηδενική βάση από τον αρμόδιο φορέα που είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το 2016.
Επίσης, πρέπει να σας πω, ότι από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου, του ΕΠΑΛ και του Γυμνασίου, που νομοθετήσαμε και εφαρμόζουμε, προέκυψαν σε κάποιες περιπτώσεις νέες ανάγκες εγχειριδίων και προτιμήσαμε να εργαστούμε με εντατικό ρυθμό σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι μαθητές να έχουν άρτια εγχειρίδια και όχι φωτοτυπίες.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και σε αυτό τον τομέα, ώστε να σταματήσει το ράβε- ξήλωνε πολλών ετών. Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου