Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μισθός βάσει απόδοσης και 7.000 απολύσεις

Η ατζέντα της τρόικας για το Δημόσιο

Μισθός βάσει απόδοσης και 7.000 απολύσεις

Μορφονιός Νίκος
Ο ατομικός μισθός βάσει απόδοσης και οι εναπομείνασες 7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 βρίσκονται στην ατζέντα της τρόικας για το Δημόσιο.
Με τον μνημονιακό στόχο της ένταξης 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα να έχει πλέον ολοκληρωθεί, στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει η άντληση των 7.000 περίπου απολύσεων, που απομένουν από τη μνημονιακή δέσμευση για τις συνολικά 15.000 απολύσεις ώς το τέλος του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολύσεις αυτές σχεδιάζεται να προέλθουν κατά κύριο λόγο από: τους διαθέσιμους υπαλλήλους, για τους οποίους δεν θα ανοίξουν κενές θέσεις, τη μείωση προσωπικού σε μεγάλα και μικρά Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση στις εταιρείες και οργανισμούς των υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, τις παράνομες προσλήψεις μέσω πλαστών πιστοποιητικών.


6.000 σε κινητικότητα το 2014, 2.000 απολύσεις το α' τρίμηνο του 2015
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Απριλίου, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην ένταξη 6.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα εντός του 2014, χωρίς όμως την ένταξη στο 8μηνο της διαθεσιμότητας, ως μεταβατικού σταδίου του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, το οποίο φιλοδοξεί να εγκαταστήσει το ΥΔΜΗΔ ώς τον Μάρτιο του 2015. Ήδη για τον σκοπό αυτό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη 3.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, με τη σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπ. Εσωτερικών να ορίζεται για το τέλος Αυγούστου. Στο ίδιο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου παρατίθεται "ενδεικτικός στόχος" το πρώτο τρίμηνο του 2015 η δέσμευση της κυβέρνησης για 2.000 απολύσεις, οι οποίες θα προέλθουν απ' τις πειθαρχικές υποθέσεις, καθώς και από παράνομες προσλήψεις και μετατροπές συμβάσεων. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε, όπως αναφέρεται ρητώς στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η τρόικα, αναλόγως της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, θα εξετάσει την "ενδεχόμενη ανάγκη να καθοριστούν (σ.σ.: εκ νέου) επίσημα στόχοι απολύσεων".

Μειώσεις μισθών για τις χαμηλές κατηγορίες υπαλλήλων

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το νέο μισθολόγιο βάσει απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, προσχέδιο του οποίου θα έχουν στα χέρια τους μέχρι την αναχώρησή τους οι δανειστές από τα συνεργαζόμενα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τη μνημονιακή συμφωνία, η αναθεώρηση του μισθολογίου θα είναι "δημοσιονομικά - ουδέτερη, με σκοπό την ανακατανομή των εισοδημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: προς πάνω και προς τα κάτω) σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης του προσωπικού". Το νέο μισθολόγιο θα νομοθετηθεί τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ σ' αυτό θα περιλαμβάνεται η συνολική αναθεώρηση και όλων των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως π.χ. αργίες, μέθοδοι χορήγησης ετήσιων αδειών ανάπαυσης, εκτός έδρας αποζημιώσεις κ.λπ.
Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης στον Τύπο, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στους μισθούς θα ψαλιδίσει περαιτέρω τις αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή θα μεγαλώσει η ψαλίδα των μισθών που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες σε σχέση με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των οποίων οι αμοιβές θα ενισχυθούν με τη μορφή του λεγόμενου "μπόνους αποδοτικότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου