Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Στο έλεος των δανειστών

Οι πιέσεις για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και των εξοντωτικών φορολογικών μέτρων κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στο έλεος των δανειστών
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μετά τη «θεωρία των άκρων» για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανασύρει και την ιστορία των «κόκκινων γραμμών» για την τρόικα. Οι πρώτες συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών κάθε άλλο παρά εποικοδομητικές ήταν, σύμφωνα με το συμπέρασμα που εξήχθη στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο, στην οποία κλήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.
Οι πιέσεις της τρόικας, τόσο στο θέμα των προαπαιτούμενων όσο και στη σταθερή εφαρμογή των εξοντωτικών φορολογικών μέτρων, παραπέμπουν σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και δεν αποκλείεται η τελική αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση αναμένει εναγωνίως, να κρατήσει επί μακρόν. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Τον Σεπτέμβριο στην τελική αξιολόγηση ο κ. Σαμαράς θέλει την έναρξη των συνομιλιών στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα όμως σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη ΔΕΘ για την προαναγγελία φορολογικών ελαφρύνσεων:

Μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση το 2016.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15-20% και του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε τουλάχιστον 40.

Εκπτωση στον υπολογισμό τού «πόθεν έσχες» μέχρι και 40% για την αγορά ακινήτων και εξαγγελία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών το 2016.

Ο προϋπολογισμός του 2015

Με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, οι εξαγγελίες αυτές θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2015, με την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα κρίνει θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Πλην όμως οι πρώτες συζητήσεις κατατείνουν στο αντίθετο συμπέρασμα και προϊδεάζουν για έναν νέο γύρο πιέσεων το φθινόπωρο που είναι δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση.
Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος, τυπικά και ουσιαστικά, αφενός εμφανίζοντας σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου υλοποιώντας όλα τα προαπαιτούμενα. Το πρόβλημα του χρέους περιπλέκεται με το πρόβλημα των τραπεζών ενόψει των τελευταίων stress tests τον Νοέμβριο. Η έκταση των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων.
Στη σύνοδο της Ε.Ε., στις 16 Ιουλίου, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να τα πει και πάλι με την καγκελάριο Μέρκελ, στο περιθώριο της διαδικασίας ορισμού των νέων επιτρόπων. Μέχρι τώρα το Βερολίνο δείχνει να μη βιάζεται για τη διευθέτηση, καθώς το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης θεωρείται σημαντικότερο από το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ο πρωθυπουργός όμως δείχνει ανήσυχος βλέποντας ότι αν το φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν έχει κάτι θετικό να προβάλει, έστω και ως προοπτική, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σταθεί στο νέο κύμα κοινωνικής δυσφορίας. Γι' αυτό και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες ανασύρονται μαζί με τις «κόκκινες γραμμές».
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, συμφωνούν ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών αν δεν δοθεί λύση στο χρέος μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η πύρρειος νίκη

Ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει μεγάλες εσωκομματικές αμφισβητήσεις εάν δεν παρουσιάσει κάτι απτό στη συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου. Και ο ίδιος όμως δέχεται τις πρώτες αμφισβητήσεις για την ταύτιση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τη ρήξη με την αντιπολίτευση. Η υπόθεση με τη ΔΕΗ ήταν άλλη μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση, η οποία ενέτεινε τον προβληματισμό στα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας αλλά και στους βουλευτές που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ρίξει γέφυρες προς όλες τις πτέρυγες. Το σενάριο αυτό θέλει να παίρνει τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση καθώς η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον κ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου