Ζητούν και απαγόρευση συνέχισης στο μέλλον
Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση
Μετά την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, το δημόσιο κατέθεσε αγωγή, με την οποία ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή διαρκείας που κήρυξε στις 13 Μαίου η ΑΔΕΔΥ, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Η δικάσιμος συμπίπτει με την αυριανή 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το Δημόσιο –που εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης- αιτείται να διαταχθεί ηδιακοπή της εν λόγω απεργίας και η απαγόρευση συνέχισής της στο μέλλον, αλλά και να απαγορευθεί η επανάληψή της με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των ίδιων ή παρομοίων αιτημάτων.
Επίσης, ζητεί να κηρυχθεί η εκδοθησομένη απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, «η απεργία – αποχή είναι παράνομη, καθώς κηρύχθηκε από αναρμόδιο όργανο, δηλαδή την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι τη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο), όπως απαιτεί ο νόμος, δεν υπήρξε έγγραφη γνωστοποίηση των εργασιακών αιτημάτων και δεν τηρήθηκε ο δημόσιος διάλογος».
Βάσει της αγωγής ο καταχραστικός χαρακτήρας της απεργίας συνίσταται «στην άρνηση εφαρμογής από το σύνολο των απεργούντων δημοσίων υπαλλήλων ενός ψηφισμένου νόμου του κράτους, που άπτεται της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό της νομοθετικής εξουσίας να τον τροποποιήσει».
«Πρόκειται δηλαδή για μία πολιτική απεργία διαμαρτυρίας, η οποία όμως για να είναι νόμιμη θα πρέπει να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και όχι διαρκείας, όπως εν προκειμένω», συμπληρώνεται.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αγωγή, «οι αναφερόμενοι στην εξώδικη γνωστοποίηση της ΑΔΕΔΥ λόγοι της κινητοποίησης και κυρίως η επιχειρούμενη από την εναγομένη σύνδεση της διαδικασίας της αξιολόγησης με ζητήματα απολύσεων δεν υφίστανται, δεδομένου ότι η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί πάγιο θεσμό του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου και δεν συνδέεται με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή με το θεσμό της διαθεσιμότητας ή με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών ή με τη μείωση μισθού, αλλά με την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου».
«Υπό τα δεδομένα αυτά», καταλήγει η αγωγή, «η κήρυξη της επίμαχης απεργίας και η συνέχισή της, εφόσον βασίζονται σε αναληθή πραγματικά περιστατικά την καθιστούν παράνομη αλλά και καταχρηστική, εφόσον εν προκειμένω το Δημόσιο, ως εργοδότης δεν έχει δυνατότητα να ενεργήσει επί αιτίασης της εναγομένης που βασίζεται σε αναληθείς πραγματικούς ισχυρισμούς.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η δυσαναλογία μεταξύ των προβαλλομένων (αόριστων, γενικόλογων και αβάσιμων) λόγων απεργιακής κινητοποίησης και των συνεπειών από την πραγματοποίησή της είναι προφανής, δεδομένου ότι από τη μη διεκπεραίωση των διαδικασιών αξιολόγησης αδρανοποιείται ο ίδιος ο θεσμός της αξιολόγησης, με σοβαρές συνέπειες στις διαδικασίες στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης (επιλογή υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, προαγωγές κ.λπ.) και κατ’ επέκταση στην εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει, τέλος, πως «σε κάθε περίπτωση, η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ θα κριθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014 από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία έχει προσφύγει».
ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία
Πράξη πέρα και πέρα αυταρχική και αντιδραστική, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την προσφυγή της κυβέρνησης στα δικαστήρια ώστε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η «αποχή – απεργία διαρκείας» που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, από τη διαδικασία της αξιολόγησης.
«Κατά την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν τα αντιλαϊκά της μέτρα. Γι’ αυτό και κλιμακώνει την αντιλαϊκή της πολιτική, προωθεί νέο αντιδραστικό νόμο για το συνδικαλιστικό κίνημα, βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στα λιμάνια, στους εκπαιδευτικούς κ.α.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Απευθυνόμενο σε όλους τους εργαζομένους, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, το ΠΑΜΕ σχολιάζει: «Η αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία πρέπει να αποτελέσει βήμα μαζικής και δυναμικής απάντησης στον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Κανένας στη δουλειά, όλοι και όλες στην απεργία και στην συγκέντρωση στις 10.30πμ στην Ομόνοια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου