Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Προκάτ αξιολόγηση

Προκάτ αξιολόγηση

Διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών προαναγγέλλει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχεδίου για την περίφημη «αξιολόγηση» του προσωπικού.
Ξεκαθαρίζει ότι το σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πως απαιτείται επανεξέτασή του, ώστε να καταστεί «λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό».

Κόντρα στην εμμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Δ.Σ. του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τονίζει ότι τα κυβερνητικά σχέδια έρχονται να δημιουργήσουν μια κατάσταση απορρύθμισης. Επιβεβαιώνει τους φόβους και την αγωνία των εργαζομένων, που προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Επί της ουσίας, το σύστημα, που επιβάλλει η κυβέρνηση, είναι η προαποφασισμένη ποσόστωση καλών και κακών υπαλλήλων. Με νόμο ορίζει ότι το 25% είναι άριστοι και θα βαθμολογηθούν με 9 και 10. Ομοίως, καθορίζει ότι το 60% θα πάρει υποχρεωτικά βαθμό μεταξύ 7 και 8, ενώ σε ποσοστό 15% θα βαθμολογηθούν από 1/6!

Έχουν αποφασίσει εκ των προτέρων τη βαθμολογία των υπαλλήλων και απλώς καλούνται να τη μοιράσουν σε πρόσωπα! Υπό αυτό το πρίσμα, πώς μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι οι διαδικασίες είναι αδιάβλητες και αντικειμενικές; Από πού κι ώς πού δικαιούται να επιβάλει μια προκατασκευασμένη αξιολόγηση;

Η ποσόστωση, που φέρνει το υπουργείο στο όνομα της μεταρρύθμισης, έχει κι άλλα προβλήματα. Δεν είναι συμβατή με το σύστημα, που διδάσκεται στις εκπαιδευτικές μονάδες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και αφορά τη «διοίκηση με στόχους». Σύστημα, που ακολουθεί διεθνείς πρακτικές και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιολόγηση προσωπικού εντός αυστηρών πλαισίων ποσοστώσεων.

Η σύγκρουση των δύο συστημάτων όχι μόνο θα επιφέρει σύγχυση στο προσωπικό, αλλά θα οδηγήσει και σε απορρύθμιση των υπηρεσιών. Αν ο πραγματικός στόχος είναι η εξάλειψη χρόνιων παθογενειών του Δημοσίου, η λύση που προωθείται δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Αντιθέτως, θα επιτείνει τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα.

Εκτός εάν ο πραγματικός στόχος του υπουργείου δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία προϋποθέσεων για νέες απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση μισθών. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να επιμένει σε διαψεύσεις, αλλά αυτές μάλλον δεν αρκούν για να απαντήσουν στη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων, που ο ίδιος τους εντάσσει σε προκάτ αξιολογήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου