Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Στρίβει προς το Ποτάμι η “Πρωτοβουλία”;

Πόσο διαφορετική είναι η “Πρωτοβουλία” έπειτα από τρεισήμισι χρόνια στην εξουσία και, κυρίως, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου;

Στρίβει προς το Ποτάμι η “Πρωτοβουλία”;

Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
Ποιο είναι το νέο πολιτικό στίγμα της; Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, στις οποίες η πλειοψηφούσα παράταξη πέτυχε ευρεία νίκη, και ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη της νέας, πενταετούς αυτή τη φορά δημαρχιακής περιόδου, αρχίζουν να αναφύονται τέτοιου είδους πολιτικά ερωτήματα. Οι ακριβείς απαντήσεις θα δοθούν βεβαίως στην πράξη, αναλόγως των πολιτικών που θα ασκήσει η “Πρωτοβουλία” στη δεύτερη θητεία της. Ωστόσο, κάποια πρώτα συμπεράσματα ήδη εξάγονται, τόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα καθαυτό όσο και από το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης.


Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Οι προ ημερών δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το Ποτάμι εξέπληξαν αρκετούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Μπουτάρης στρίβει το καράβι της “Πρωτοβουλίας” προς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Μega ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον επικεφαλής του Ποταμιού, λέγοντας πως “έχουμε το ίδιο ‘κουσούρι’ με τον Σταύρο Θεοδωράκη: Πιστεύουμε ότι με την παρέμβασή μας στη δημόσια ζωή μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μεταρρυθμιστούν κάποια πράγματα”. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως “αυτή τη στιγμή η θέση του Θεοδωράκη με εκφράζει περισσότερο από όλους στο πολιτικό φάσμα”. Η αναφορά αυτή ήταν που δημιούργησε την εντύπωση ότι ο επόμενος κομματικός σταθμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά το ΠΑΣΟΚ, τη Δράση, ακόμη και το ΚΚΕ παλιότερα, θα είναι το Ποτάμι. Ο ίδιος πάντως σε συνομιλητές του έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε ποτέ δεν είχε στενή οργανική σχέση με τα κόμματα με τα οποία κατά καιρούς συνεργάστηκε. Ο κ. Μπουτάρης έχει πολύ καλή φιλική σχέση με τον κ. Θεοδωράκη. Ωστόσο, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ο επικεφαλής του Ποταμιού του ζήτησε προεκλογικά να κάνει μια θετική δήλωση για το νέο πολιτικό εγχείρημα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνήθηκε. Πάντως δεν κρύβει από τους συνομιλητές του ότι “όσα λέει ο Θεοδωράκης με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο”, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι “εγώ τα λέω αυτά εδώ και πολλά χρόνια”.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ
Τροφή στα σενάρια περί προσέγγισης με το Ποτάμι ενίσχυσαν και άλλα γεγονότα, όπως η προ ημερών αποχώρηση του συντονιστή της “Πρωτοβουλίας” Νίκου Φωτίου από τη ΔΗΜΑΡ. Όπως τονίζει ο ίδιος, “προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει για το επόμενο βήμα. Είναι νωρίς ακόμη”. Απορρίπτει όμως κάθε συσχέτιση της αποχώρησής του από τη ΔΗΜΑΡ με την πορεία της δημοτικής παράταξης. “Δεν στρίβει η ‘Πρωτοβουλία’ προς το Ποτάμι. Είναι τόσο πολύχρωμη που δεν μπορεί να κάνει τέτοιες στροφές. Ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά”, επισημαίνει. Θεωρεί δε πως μετά τις τελευταίες εκλογές το πολιτικό στίγμα της παράταξης έγινε περισσότερο ανεξάρτητο, καθώς “ενισχύθηκαν οι κομματικά ανένταχτοι”.
Οι δύο αντιδήμαρχοι, ο Ανδρέας Κουράκης και η Έλλη Χρυσίδου, εξακολουθούν και παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουράκης πιστεύει ότι η εκλογική βάση της “Πρωτοβουλίας” έχει αλλάξει προς το συντηρητικότερο. “Στις εκλογές του Μαΐου χάσαμε περίπου 7.000 ψήφους προς τα αριστερά, προς την παράταξη του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ενώ προσελκύσαμε περίπου 10.000 ψηφοφόρους οι οποίοι παλιότερα ψήφιζαν Παπαγεωργόπουλο ή Γκιουλέκα”, επισημαίνει ο κ. Κουράκης. Θεωρεί ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της νέας δημοτικής ομάδας “και μένει να δούμε εάν και κατά πόσο θα επηρεάσει το πολιτικό στίγμα της ‘Πρωτοβουλίας’”.

ΠΙΟ ΩΡΙΜΗ
Η εκλογική βάση της ‘Πρωτοβουλίας’ πράγματι έχει αλλάξει. Η παράταξη έχασε ένα περίπου 7% προς τα αριστερά και πήρε σχεδόν διπλάσιο από τα δεξιά. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι το πολιτικό στίγμα της διαφοροποιείται σημαντικά”, τονίζει ο αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, τη σημαντική εκλογική αναρρίχηση του οποίου ορισμένοι την αποδίδουν στην προτίμηση των συντηρητικών ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του. Ο ίδιος απορρίπτει αυτές τις ερμηνείες. “Ξέρω ότι πολλοί με θεωρούν δεξιό, αλλά σφάλουν. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια όλοι μας στην ‘Πρωτοβουλία’ έχουμε συγκλίνει σταδιακά προς το κέντρο. Η παράταξη δεν έγινε περισσότερο κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά. Είναι πλέον περισσότερο ώριμη και ικανή να ασκήσει διοίκηση”, επισημαίνει. Ο κ. Καπόν θεωρεί ότι στις τελευταίες εκλογές εκείνο που ενισχύθηκε περισσότερο είναι το αστικό κομμάτι της παράταξης. “Κατά τα άλλα, οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της ‘Πρωτοβουλίας’ νομίζω πως έμειναν αδιατάρακτες”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου