Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Κατεύθυνση για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας

Άλλοθι για σκληρότερα μέτρα το φθινόπωρο δίνει στην κυβέρνηση η έκθεση του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό

Κατεύθυνση για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας


 Πετρόπουλος Ανδρέας
Κατεύθυνση για μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίαςΆλλοθι για νέα, σκληρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό από τον Οκτώβριο, που θα συνοδεύονται με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (μετά το 2015), βρίσκει η κυβέρνηση στην έκθεση του ΚΕΠΕ που επικεντρώνεται στη δεινή οικονομική κατάσταση των ταμείων.
Το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του (μέρος της οποίας δημοσιοποίησε "Το Βήμα") καταλήγει περίπου στο αυτονόητο: Τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις δραματικές περικοπές συντάξεων την τελευταία τετραετία, συνεχίζουν να "αιμορραγούν" οικονομικά, λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας, αλλά και της σημαντικής αύξησης των συνταξιοδοτήσεων την τελευταία τετραετία. "Οι εργαζόμενοι έγιναν συνταξιούχοι μεσούσης της κρίσης", αναφέρει το ΚΕΠΕ, που ωστόσο δεν μπαίνει στις αιτίες που προκαλούν την κατάρρευση των ταμείων, αλλά την ίδια ώρα προκρίνει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων.

Με όχημα τις νέες ενοποιήσεις ταμείων (τρία ασφαλιστικά ταμεία) και τη διαμόρφωση ενιαίων όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, το ΚΕΠΕ μέσω της έκθεσής του προτείνει:
* κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
* Μείωση (!) ή και κατάργηση (σ.σ.: επανάκριση αναφέρεται στην έκθεση) όλων των κοινωνικών πόρων που έχουν απομείνει και χρηματοδοτούν ορισμένα ταμεία.
* Πλήρη αποσύνδεση του προϋπολογισμού από την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων.
* Καθιέρωση ενιαίων εισφορών, αλλά και ενιαίων παροχών, στο σύνολο των ασφαλισμένων, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

Και αύξηση ορίων...

Τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση, θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Επιπλέον συζητείται η θέσπιση νέας μείωσης των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου, πέραν του 6% για κάθε χρόνο πριν το γενικό όριο που ισχύει σήμερα ως το ανώτατο όριο ποινής (συνολική μείωση 30%) σε όσους αποχωρούν πρόωρα.
Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθιστώντας την πρόωρη έξοδο ασύμφορη για τους ασφαλισμένους.
"Ο υπουργός Εργασίας αξιοποιεί τη μελέτη του ΚΕΠΕ για να δικαιολογήσει, με επιστημονικοφανή κάλυψη, προειλημμένες αποφάσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα, για νέα κατεδάφιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων", τόνισε ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δ. Στρατούλης.
"Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός μπορούν και πρέπει να σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για οριστική εκθεμελίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, συμβάλλοντας με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της και στο άνοιγμα του δρόμου για την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας μας", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου