Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μνημονιακή αγριότητα

Μνημονιακή αγριότητα

Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο Δημόσιο, που σημαίνει ότι εκτός από τις 6.500 απολύσεις, που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου, θα προστεθούν τη διετία 2015-2016 και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός.
Την προοπτική αυτή, την απολύτως ενταγμένη στη μνημονιακή λογική της παρούσας κυβέρνησης, εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο αριθμός των 6.500 υπαλλήλων είναι ποσοτικός στόχος και θα γίνουν όσες απολύσεις χρειαστεί», στο πλαίσιο -όπως είπε- της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση βεβαίως, προκειμένου να έχει ηθική νομιμοποίηση, διατείνεται ότι οι απολύσεις που θα γίνουν θα είναι και επιβεβλημένες και λογικές, υπό την έννοια ότι θα στοχεύουν σε υπαλλήλους με πλαστά δικαιολογητικά και σε όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα χωρίς ελπίδα να απορροφηθούν, καθώς και σε ακατάλληλους υπαλλήλους που θα προκύψουν από δεύτερο κύμα αξιολόγησης. Αφήνει δε ο αρμόδιος υπουργός να διαρρεύσει -χάριν προπαγάνδας- ότι στο Δημόσιο έχει στηθεί «πάρτι» με πλαστά δικαιολογητικά και αναξιοκρατικές προσλήψεις, που έγιναν από κύκλωμα επιτηδείων.

Αυτονόητα, όμως, προκύπτει το ερώτημα: Τώρα κατάλαβε το πελατειακό σύστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι γίνονταν προσλήψεις από το παράθυρο; Και εν τέλει, πώς αυτό το αναξιόπιστο κράτος θα προχωρήσει σε αξιοκρατική επαναξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όταν η δομή και η συγκρότησή του στηρίχθηκαν επί δεκαετίες αποκλειστικά σε πελατειακές σχέσεις;

Προκαλούν δυσθυμία οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Ακριβώς, όπως δυσθυμία προκαλεί το δήθεν success story του πρωθυπουργού. Διότι τα πρόσωπα αυτά, μαζί με όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς προκατόχους τους, έστησαν αυτό το δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό, αντιλαϊκό Δημόσιο, που οι Ελληνες πολίτες και ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν άγρια.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, που τώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, είναι θύματα αυτής της παρασιτικής αντίληψης που χαρακτήρισε την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου διαχρονικά.

Η παρούσα, ένοχη κυβέρνηση, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο ανασυγκρότησης του Δημοσίου. Δεν γνωρίζει και δεν επιθυμεί, απλώς εφαρμόζει εντολές των ξένων δανειστών. Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα χωρίς απολύσεις θα είναι έργο μιας άλλης κυβέρνησης, με συνολικό όραμα για την παραγωγική ανάπτυξη του τόπου, με σεβασμό στις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου