Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αρχαιολόγος και η κούτση Μαρία

Αρχαιολόγος και η κούτση Μαρία

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΝΦΙΑΠΟΛΗ ή Αμφίπολη; Ολα ξεχάστηκαν, ως διά μαγείας, με τα μεγαλειώδη, μυστηριώδη ευρήματα του λόφου Καστά. Στο λόφο Καστά, αδελφές μου! Ακόμα και ο πρωθυπουργός, αντί να αναζητήσει την τύχη του -και το θαύμα- στην Παναγιά της Τήνου, έσπευσε στο σκονισμένο αρχαιολογικό λόφο μετά της ακριβοθώρητης συζύγου του.
Ναι μεν incognito, αλλά κατά πόδας τον ακολουθούσε ασθμαίνοντας ο αναγκαίος φωτογράφος. Και έτσι ο Αντώνης Σαμαράς απαθανατίστηκε να ατενίζει στοχαστικά τις σφίγγες, ως άλλος Ζάχι Χαουάς -τον θυμάστε τον Αιγύπτιο «Ιντιάνα Τζόουνς», ο οποίος κάθε τόσο φωτογραφιζόταν δίπλα από τη νέα μούμια-ανακάλυψη; Επικοινωνιακά ήταν δώρο εξ ουρανού η ανακάλυψη, την οποία η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού εκμεταλλεύονται σαν να τους την οφείλουμε.

Δεν είναι διόλου αξιοπερίεργο το ότι η Αμφίπολη μετατόπισε διαμιάς το κέντρο βάρους της επικαιρότητας, αναπτερώνοντας το ηθικό κάθε σοβαρού Ελληνα εθνικιστή, που ανοίγει αυτές τις μέρες σαμπάνιες στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ιστορία της Αμφίπολης έβγαλε στη φόρα όλα τα σύνδρομα μεγαλομανίας που κατατρύχουν την υποταγμένη χώρα (τρέμετε, Σκοπιανοί!). Και μετέτρεψε, στην κυριολεξία, κάθε κουτσή Μαρία σε ερασιτέχνη αρχαιολόγο, που δίνει τη δική του ερμηνεία μέσα από ασυνάρτητους συλλογισμούς. Ο Εβανς που κρύβαμε μέσα μας πήρε το όπλο του! Στα ουζερί της επικράτειας μια λέξη άκουγες το νωθρό καυτό Δεκαπενταύγουστο -ποιος ΕΝΦΙΑ; Αμφίπολη!

Του έφεξε του άχρωμου κ. Τασούλα, ακόμη ενός ανέμπνευστου υπουργού Πολιτισμού στο Χορό των ανίκανων -μακάρι ακόμη και την ύστατη ώρα να μας διαψεύσει-, ο οποίος ξημεροβραδιάζεται σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς κάνοντας με ύφος αυθεντίας βαρύγδουπες δηλώσεις για την Αμφίπολη, αφήνοντας ανοικτή ασφαλώς την υπόθεση ο τάφος να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο πολιτικός οπουρτουνισμός, παρ' όλ' αυτά, ξεκίνησε νωρίτερα, προτού αρχίσει η σύληση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων απ' το πολιτικό κατεστημένο. Οταν οι πρώτες ανακοινώσεις δεν συνοδεύονταν από αυτό που η αρχαιολογική κοινότητα το έχει τούμπανο. Το ότι όλα τα στοιχεία απομακρύνουν από την υπόθεση ο τάφος να ανήκει στο μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη. Υπήρξε και μερίδα του Τύπου που έπαιξε «αγρίως» με την είδηση πουλώντας την ως το «θαύμα του Μεγαλέξανδρου». Τροφή για να οργιάσει η φαντασία κάθε αδαούς και να κορώνει το εθνικό μας φρόνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου