Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Δραγασάκης: Δεν ξαναγυρνάμε στα ελλείμματα

«ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ»

Δραγασάκης: Δεν ξαναγυρνάμε στα ελλείμματα

Δραγασάκης: Δεν ξαναγυρνάμε στα ελλείμματα Ένα μικρό μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, διευκρινίζοντας ότι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και ότι σε κάθε περίπτωση το πακέτο Τσίπρα δεν διαπνέεται από τη λογική της επιστροφής στα ελλείμματα.

Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας το πρωί στον Bήμα fm, αναφέρθηκε στις οικονομικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ λέγοντας χαρακτηριστικά:


Αυτά που είπαμε, δεν είναι το πρόγραμμά μας, αλλά ένα μικρό μέρος – θα το έλεγα πρόγευμα – με την έννοια ότι μας απασχολεί το πώς θα ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα, διότι θεωρούμε ότι είναι βαλτωμένη
Δεύτερον, το πώς θα αρχίσουμε να δημιουργούμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε σχέδια. Και τρίτον, πώς μπορούμε να χτυπήσουμε τις μεγάλες ανισότητες και κοινωνικές αδικίες. Έχουμε βγάλει μια «λευκή βίβλο» μεταρρυθμίσεων και μετασχεδιασμών και επιπλέον (θέλουμε) την οικοδόμηση ενός παραγωγικού συστήματος και παραγωγικού μοντέλου.
Όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για όποιον θέλει να σχεδιάσει πολιτική. Δηλαδή, δεν πάμε ξανά σε ελλείμματα, αυτό είναι η παραδοχή. Άλλο αν εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις, όπως και οι Ιταλοί το θέλουν και πολλοί άλλοι. 
Οι αριθμοί όλοι είναι ενδεικτικοί. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ζυγαριά φαρμακείου, διότι και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αποκτήσουμε εικόνα, με στοιχεία, να βρούμε κάποιους αριθμούς με υπερτιμολόγηση και άλλους με υποτιμολόγηση.


Για το πού θα βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα για το πρόγραμμά του, είπε:
Με τα συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Θα έπρεπε να είναι 25 δις και εισπράττουμε 15-16 δις. Άρα, στην Ευρώπη είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70% και σήμερα είναι 60% και χαμηλότερα. Αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ξέρετε πόσο είναι αυτό; 2,5 δις.
Εξηγώ, όμως, ότι η αντιπαράθεση αυτή που γίνεται και η αριθμητική άσκηση που κάνουμε όλοι μαζί έχει εγγενή προβλήματα στο να είμαστε όλοι ακριβείς. Εμείς, χτίζουμε αξιοπιστία απέναντι στο λαό και γι' αυτό ακριβώς βάλαμε το μολύβι κάτω και μιλήσαμε για αριθμούς και θα επανέλθουμε. Ακόμη και αν κάναμε κάπου λάθος, δηλαδή υπερτιμήσαμε ή υποτιμήσαμε κάτι, θα το διορθώσουμε και θα το πούμε επίσημα. Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό για αργότερα;
Εκτιμούμε ότι η οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα απογείωσης, οπότε λέμε ότι, αντί να περιμένουμε πότε θα έρθει η ανάπτυξη και η απασχόληση, να κάνουμε ένα σχέδιο για θέσεις απασχόλησης, το οποίο θα τονώσει ή θα κάνει πιο βιώσιμη την ανάκαμψη, αν υπάρχει.
Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε και ως κοινωνία: θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη ως μια βιώσιμη χώρα ή ως μια διαλυμένη χώρα; Και τι θέλετε να είναι η Ε.Ε.; Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να πούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα εμφανίσουμε το πρόγραμμά μας και θα το σχεδιάσουμε συγκεκριμένα – το κάνουμε ήδη – και θα διαπραγματευτούμε.
Επίσης, έχουμε στο ΤΧΣ τα 10 από τα 50 δις που δανειστήκαμε ως κράτος για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Εδώ, κατά τη γνώμη μου, έχει γίνει ένα έγκλημα: ότι δεν έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξυγίανση, με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό που προτείνουμε εμείς, τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο που φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αλλά από την άλλη είναι και μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει.


Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανέφερε ότι:
Εμείς, με τη νωπή εντολή που θα έχουμε από το λαό, με το διαφανές και συγκεκριμένο πρόγραμμά μας και την αποδοχή που βλέπουμε ότι έχει σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας και τη δύναμη που θα έχει αυτό, θα διαπραγματευτούμε. Ας μιλάμε με τη γλώσσα ότι έχουμε και εμείς κάποιο δίκιο, επιτέλους! Ας μιλάμε με τη συνείδηση ότι εδώ και χρόνια φεύγει ελληνικός πλούτος και πάει στους ξένους. Ας μιλάμε με τη συνείδηση, δυνατά, ότι το πρόγραμμα που μας έφεραν για σωτηρία είναι για σωτηρία των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους τραπεζών και καταστροφής της κοινωνίας. Ας μιλήσουμε, εν πάση περιπτώσει, με όρους αξιοπρέπειας…



Για τις 300.000 θέσεις εργασίας:
Δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές. Θα κάνουμε έναν συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης. Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ιδέα μας στηρίζεται στο συντονισμό των μέσων. Αν κάνουμε τα ίδια πράγματα που λέμε, το ένα το 2014, το άλλο το 2015 και το άλλο το 2016, θα εξατμιστεί η όποια ενέργεια που περικλείουν αυτά τα μέτρα. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των μέτρων. Παίρνουμε διάφορα μέτρα ως λιανοντούφεκα, για να το πω στρατηγικά, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση. Αποδέχεται τώρα κανείς, άθελά του, να μένουν τα πράγματα στην τύχη τους ή πεθαίνουμε με έναν αργό θάνατο, διότι με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν δυσκολίες. Ωραία, εμείς, θα αντιμετωπίσουμε και τις όποιες δυσκολίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου