Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σιωπή για τη Λαγκάρντ

Σιωπή για τη Λαγκάρντ

Η δημόσια καταγγελία της Λαγκάρντ ότι Έλληνες μεγαλοφοροφυγάδες (προφανώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη γνωστή λίστα Λαγκάρντ) διατύπωσαν απειλές κατά της ζωής της δεν σχολιάστηκε από την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας μίλησε για "ένα λόμπι, μια μαφία φοροφυγάδων". Ούτε και τότε η κυβέρνηση μίλησε για την καταγγελία.

Και τι να πει; Από τις 2.062 περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ ο έλεγχος έχει τελειώσει μόνο σε 25. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ύψους 25 εκατ. ευρώ και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξης των 12 εκατ. Με τους ρυθμούς που γίνεται (ή μάλλον δεν γίνεται) ο έλεγχος, θα χρειαστεί ένας αιώνας! Οι συνέπειες από τη λίστα Λαγκάρντ παραγράφονται στις 31.12.2015.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγαλοφοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ που έχουν ασυλία. Και ορισμένοι μάλιστα αναζητούν... αναισθητικό σπεύδοντας να μετατραπούν σε προπαγανδιστικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Και με τις off shore εταιρείες στην ουσία δεν γίνεται έλεγχος. Από τις περίπου 10.000 off shore εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34 και βεβαιώθηκαν φόροι που αναλογούν σε 40 εκατ. ευρώ. Αλλά και για τα εμβάσματα του εξωτερικού της περιόδου 2009-2011, τότε που καταθέσεις έκαναν φτερά από την Ελλάδα, σε σύνολο 24.710 περιπτώσεων ελέγχθηκαν μόλις 2, από τις οποίες εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποιεί κάθε μήνα πληθώρα στοιχείων, ενώ σιωπά για τις προκλητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και δεν δίνει στοιχεία, π.χ. για τα ακίνητα στο Λονδίνο, τα σκάφη Ελλήνων υπηκόων με ολλανδική σημαία και για άλλες "διαρθρωτικού τύπου" υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Είναι επίσης απορίας άξιον ότι ακόμη οι πολίτες δεν γνωρίζουν το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί. Δηλαδή η φορολογική πολιτική ασκείται με πλήρη μυστικότητα, προφανώς για να μην αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι δεν αποτελούν μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά ψηφίδες ενός συνολικού κοινωνικού - πολιτικού προβλήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ερώτηση στη Βουλή για το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Αν. Σεβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου