Ο Κ. Μητσοτάκης εξαίρεσε από τον επανέλεχο "γαλάζιους" και "πράσινους" δήμους
Πλήκα Μαρούλα|Ραπανάκης Σπύρος|Βισκαδουράκη Ηλέκτρα
Ψευδόμενος συλλαμβάνεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν δηλώνει πως δεν υπήρχε πολιτικό κριτήριο στην επιλογή των δήμων απ' όπου ξεκινά ο επανέλεγχος συμβάσεων. Οι αριθμοί δείχνουν ότι από την πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες -υποτίθεται- μετατροπές συμβάσεων εξαιρέθηκαν "γαλάζιοι" και "μπλε" δήμοι και εντάχθηκαν ΟΤΑ με αριστερές διοικήσεις.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, του εκλεκτού της Ν.Δ. για την προεδρία της ΚΕΔΕ, αφέθηκε εκτός, αν και έχει περισσότερες μετατροπές, λ.χ., από τη Νίκαια
Ο υπουργός έσπευσε χθες το πρωί να διαψεύσει την σχετική καταγγελία του δημάρχου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στην λίστα των πρώτων 10 υπό έλεγχο δήμων δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αμαρουσίου, που έχει περισσότερες μετατροπές συμβάσεων από τον δικό του δήμο, αλλά διοικείται από τον "γαλάζιο" Γ. Πατούλη, εκλεκτό της Ν.Δ. για πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι αριθμοί, όμως, είναι αμείλικτοι. Οι μετατροπές συμβάσεων στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη είναι 380, ενώ στον Δήμο Αμαρουσίου 490! Αλλά υπάρχουν και άλλοι με ακόμα περισσότερες: Στον Δήμο Καλλιθέας, που τον διοικούσε ο "πράσινος" απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, οι μετατροπές ήταν 400, ενώ 350 ήταν οι μετατροπές συμβάσεων στον Δήμο Ηρακλείου, με δήμαρχο ως τις εκλογές τον υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Κουράκη. Στον Δήμο Κοζάνης, τον οποίο διοίκησε επί χρόνια ο στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος (τον διαδέχθηκε μέχρι τις τελευταίες εκλογές ο "πράσινος" Λ. Μαλουτάς) έγιναν 500 μετατροπές συμβάσεων. Αυτοί οι δήμοι, όμως, δεν συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 10, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε να στοχοποιήσει τους δήμους με αριστερές διοικήσεις (Χαλάνδρι, Ζωγράφου, Λάρισα, Πατρέων και Νίκαια - Αγ. Ι. Ρέντη).
Λόγω μεγέθους δεν μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν στη δεκάδα οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, στους οποίους έγιναν και οι περισσότερες μετατροπές συμβάσεων. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι δήμοι Ασπρόπυργου (η δημοτική αρχή Μελετίου, υποστηρίζεται από τη Ν.Δ.) και Ρεθύμνης (η δημοτική αρχή Μαρινάκη υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ).
Μόνον δύο δήμοι δέχθηκαν έλεγχο, "παγωμένοι" Θεσσαλονίκη - Πειραιάς
Οι δύο τελευταίοι είναι οι μόνοι δήμοι που δέχθηκαν κανονικά τον έλεγχο, καθώς οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εκεί που δεν υπάρχει ακόμα επίσημη θέση των δημοτικών συμβουλίων, τους έχουν παγώσει στους υπόλοιπους που δεν είναι μόνον οι 5 που στέλνει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός.
Ρευστή είναι η κατάσταση σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων στον Δήμο Πειραιά, με τον Γ. Μώραλη να δηλώνει μιλώντας σε εργαζόμενους ότι δεν θέλει να απολυθούν εργαζόμενοι από τον δήμο καθώς υπάρχουν μεγάλα κενά στις υπηρεσίες. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα παραβεί τον νόμο και επομένως για το θέμα θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποσταλεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή μόνο ποσοτικά στοιχεία και όχι ονόματα εργαζομένων. Όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές, οι ελεγκτές δεν έχουν αποσπάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στοιχεία για την αξιολόγηση από τον Δήμο Πειραιά, με εργαζόμενους να πραγματοποιούν εδώ και πολλές μέρες κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες.
Στη Θεσσαλονίκη, είχε ξεκινήσει επανέλεγχος των 1.700 συμβάσεων πριν μερικές βδομάδες τον οποίο μπλοκάρισαν οι εργαζόμενοι (είχαν ελεγχθεί περίπου 300 υποθέσεις). Οι εργαζόμενοι σφράγισαν τον χώρο και ζήτησαν συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και εκεί του ζήτησαν άρνηση του επανελέγχου. Ο δήμαρχος δεν δεσμεύθηκε ως προς τη θέση που θα λάβει και ώς αργά το βράδυ συνεδρίαζε η Ε.Ε. του δήμου.
Στον Δήμο Αθηναίων η δημοτική αρχή ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει τον επανέλεγχο των συμβάσεων, αλλά ανώτερος δημοτικός υπάλληλος υποστηρίζει ότι "τρεις φορές έχει ακουστεί ότι θα έρθουν στον δήμο οι ελεγκτές, αλλά εμείς δεν τους είδαμε".
Σημειώματα έστειλε στον Άρειο Πάγο
Παράλληλα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν απεστάλησαν από τον Κ. Μητσοτάκη εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τους 5 δήμους, που αρνήθηκαν την διαδικασία Μητσοτάκη "αλλά ενημερωτικά σημειώματα ότι δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία, γιατί ουδέποτε έλαβαν στοιχεία για να τα διαβιβάσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου". Το διαβιβαστικό αφορά τους Δήμους Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Λάρισας, Πατρέων και Νίκαιας - Ρέντη, που διοικούνται από αριστερές δυνάμεις.
Σ. Ρούσσος: Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν
Φωτίζοντας μια ακόμη πτυχή του ζητήματος, για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να κωφεύει για να μην έρθει σε κόντρα με δημάρχους Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος εξήγησε (Μega): "Επειδή απαγορεύονταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών γίνονταν προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Όταν έληγαν οι συμβάσεις τους, αυτοί οι άνθρωποι συνέχιζαν να δουλεύουν 'μαύρα'. Αυτό το ήξεραν όλοι. Δεν πληρώνονταν ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι με το Π.Δ. 164/2004 προβλεπόταν ότι τα δημοτικά συμβούλια θα έδιναν βεβαιώσεις οι τότε δήμαρχοι ότι αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όντως δούλευαν μαύρα. Οι βεβαιώσεις (σ.σ.: που διαβιβάστηκαν στο ΑΣΕΠ) είναι τυπικά ανακριβείς, αλλά γι' αυτό δεν φταίνε οι εργαζόμενοι!". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με βάση όσα ορίζονταν από το Π.Δ. "κάθε φάκελος κάθε υπαλλήλου πήγε στο ΑΣΕΠ ελέγχθηκε επί 1,5 χρόνο και το 2006 μετατράπηκαν οι συμβάσεις. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί να καλύψει τον αριθμό απολύσεων από τα πλαστά δικαιολογητικά και λέει ότι οι συμβάσεις που μετατράπηκαν τότε, πρέπει να αλλάξουμε τα κριτήριά τους".
"Αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει έλεγχο και έχει στοιχεία για παρανομίες, να το παραπέμψει στην αρμόδια εισαγγελική εξουσία και να ελέγξει, από τον υπουργό, το νομάρχη, τον δήμαρχο, τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου" τόνισε (ΣΚΑΪ) ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου